Rukomet

Francuzi i Španjolci razvalili protivnike, Slovenci izgubili u zadnjim sekundama

Sportnet • četvrtak, 04.04.2013.
Francuzi i Španjolci razvalili protivnike, Slovenci izgubili u zadnjim sekundama

Treće kolo kvalifikacijskoga ciklusa za Europsko rukometno prvenstvo u Danskoj 2014. donijelo je mnoge zanimljive susrete, dok će se neki tek odigrati sljedećih dana. Iako su favoriti pobjeđivali, bilo je uzbudljivo na rukometnim terenima diljem europskoga kontinenta. Nakon ovoga kola mnogi putnici za Dansku već su počeli polako pakirati kofere te će za većinu rukometnih sila nastavak kvalifikacija biti samo potvrda prolaska na glavni turnir.

Norveška - Francuska 22:29 (12:12)

Utakmicu su bolje otvorili Francuzi što iskorištavaju vodstvom od tri razlike već u osmoj minuti, i to drugim pogotkom Jeromea Fernandeza (2:5). Nakon desetak minuta igre uslijedio je period u kojem su se i jednoj i drugoj momčadi zaredale pogreške u napadu. Norveška je iz tog sušnog razdoblja brže izašla, francusku su obranu uspješno probijali s vanjskih linija pa tako u 15. minuti izjednačavaju rezultat (7:7).

Claude Onesta na takvu igru domaćina uvodi Williama Accambraya koji zajedno s Danielom Narcisseom preuzima uspješnu protivničku taktiku beskompromisnim šutevima izvana. U 24. minuti ponovno dolazi do izjednačenja rezultata (10:10), a Norvežani su po prvi put na utakmici i poveli tri minute prije kraja prvoga dijela (12:11). Imali su domaćini i kontru za +2, ali se na predah ipak odlazi s rezultatom 12:12, s time da u posljednjim sekundama nije priznat pogodak Arnauda Binga.

Drugo poluvrijeme Ole Erevik otvara obranom, a u 32. minuti Norveška zabija za +1 i ima opet priliku kontrom povećati svoju prednost, no i ovoga puta udarac brani iskusni Thierry Omeyer. Luc Abalo zabija iz kontre, a na drugoj strani Omeyer skuplja novu obranu. U 34. minuti prvo isključenje na susretu dobiva Alix Kevynn Nyokas pri rezultatu 13:13. U devetoj minuti nastavka Francuzi su vratili vodstvo na svoju stranu, Cedric Sorhaindo zabija, Omeyer ponovno brani te odmah i Abalo postiže pogodak.

U 40. minuti Bingo povećava na 14:16. Pet minuta kasnije +3 je za Francusku, Omeyer niže obrane, a Guillaume Joli sa sedam metara postiže dva gola u nizu. Kada su gosti još povećali svoju prednost, Norvežani se vraćaju na samo pogodak zaostatka, a i Erevik je odigrao u tome veliku ulogu svojim obranama. U sljedeće tri minute Francuzi su dali čak pet pogodaka, redom su zabijali Joli sa sedam metara, Narcisse, Abalo, Nikola Karabatić i Accambray i time otišli na nedostižnih 19:25. Četiri minute prije kraja Abalo zabija za +7 čime je okončana svaka nada domaćina.

U norveškoj ekipi istaknuo se najviše Bjarte Hakon Myrhol s čak osam postignutih pogodaka, a kod Francuza najbolji su bili Abalo sa šest, Joli s pet te Narcisse i Accambray s četiri zabijena gola. U toj se skupini odigrala još jedna utakmica, i to između Turske i Litve, u kojoj su domaćini s 27:26 pobijedili baltičku momčad. Time je Litva ostala na samome začelju Skupine C ni s jednim osvojenim bodom. Francuska je prva s tri pobjede iz tri susreta, slijedi Norveška s četiri boda i Turska s dva osvojena boda.

Makedonija - Španjolska 17:24 (7:13)

Izvanredna utakmica Arpada Šterbika koji je ponovno dokazao da je u samome vrhu svjetskih rukometnih golmana te odlična igra španjolske momčadi obilježili su ovu utakmicu. To su i pokazali od samoga početka jer je domaćinima trebalo čak 11. minuta za svoj prvi pogodak (1:3) koji je zabio Filip Mirkulovski. Agresivnost, koncentracija, brzina nogu koju je pokazala španjolska strana bila je nepropusni zid za očajne napada Makedonaca. Njihovi su udarci najčešće gađali Šterbika u tijelo ili u ruke nekog od španjolskih braniča. Očaj i nemoć vidjela se i u licu najveće makedonske zvijezde Kirila Lazarova, igrača Atletico Madrida, koji je nakon tri promašena udarca, uključujući i jedan sedmerac, u 18. minuti bio prisiljen napustiti teren zbog ozljede.

Domaćini nisu imali nikakav zajednički napad niti su znali kako se suprotstaviti moćnoj španjolskoj momčadi. Tako je hrvatski trener te novi makedonski izbornik, kojemu je ovo i prva utakmica na toj izborničkoj klupi, Ivica Obrvan, bio prisiljen loviti rezultat igrajući na pivota. Španjolski je napad u prvome dijelu ovisio o pivotu Rafi Baenu, koji je u reprezentativnom tjednu zamijenio ozlijeđenog Julena Aguinagaldea, a koji je za razliku od suparnika Makedonaca, koristio lopte svojih suigrača koje su stizale na liniju od šest metara. Angel Montoro iskazao se, pak, lansiranjem svojih triju snažnih udaraca u gol te je Španjolska mirno otišla na predah (7:13).

Visoko vodstvo omogućilo je gostujućoj momčadi da se s lakoćom nosi s protivnicima te igrači Valere Rivere više nisu trebali igrati čvrstu obranu kako bi povećali vodstvo na semaforu. Pametnom igrom Cheme Rodrigueza, koji se vratio u reprezentaciju nakon dvije godine izbivanja, učinkovitost Carlosa Ruesge i, naravno, obrane Šterbika dovele su do toga da Španjolska u 46. minuti ima dosad najveću prednost na utakmici, od čak osam golova (13:21). Iako se makedonski vratar Petar Angelov polako budio, nije to uznemirilo Španjolce koji su već tada bili jednom nogom na Europskome prvenstvu u Danskoj.

Potvrdu odlaska na Euro Španjolci bi mogli dobiti već iduće nedjelje u Guadalajari ako pobijede i kod kuće makedonsku reprezentaciju. U ovome susretu kod domaćina tri su igrača zabila po tri pogotka - Mirkulovski, Nemce Mojsovski i Vlado Nedanovski. U pobjedničkoj ekipi istakli su se Victor Tomas Gonzalez s pet te Angel Montoro Cabello i Rafael Baena Gonzalez s četiri zgoditka. Španjolska je trećom pobjedom u kvalifikacijama ostala na vrhu Skupine A.

Slovenija - Island 28:29 (13:9)

Obje su reprezentacije ušle u utakmicu s izvrsnom igrom u obrani. Slovenci su prvi poveli, a u sedmoj minuti imaju 3:1 zahvaljujući drugome pogotku Boruta Mačkovšeka i golu Jurja Doleneca sa sedam metara. Kod domaćina je bio raspoložen vratar Gorazd Škof koji je u devetoj minuti imao skupljenu već treću obranu. U 14. minuti gosti po prvi put izjednačuju, ali Uroš Zorman, slovenski kapetan, zabija za novo vodstvo domaćina. Četiri minute kasnije Dolenec promašuje sa sedam metara, a napad Islanđana zaustavlja ponovno Škof. Golom Vida Kavtičnika 7:5 je za slovensku momčad. Uskoro domaćini odlaze i na +3, ali u 26. minuti Boris Denič traži prvu minutu odmora jer su se gosti približili Slovencima na samo jedan pogodak zaostatka. Kod Islanđana je najraspoloženiji Gudjon Valur Sigurdsson sa četiri gola. Poluvrijeme u Mariboru završava vodstvom slovenske ekipe (13:9), u kojemu treba istaknuti 12 obrana Škofa.

Na početku drugoga dijela na semaforu stoji 14:10, u nastavku Islanđani zabijaju tri gola u nizu, no Zorman uzvraća dvama pogotcima. U 40. minuti +1 je za domaćine. Tada se razbranjuje islandski golman Aron Rafn Edvardsson, obranio je deset udaraca. Kavtičnik zabija svoj peti zgoditak, a Škof ponovno brani (16. obrana), 20:18 je za Slovence. Izgubljena lopta te sedam metara za Islanđane koje je uzrokovao Kavtičnik zbog koraka kaznila je gostujuća reprezentacija izjednačavanjem rezultata (20:20). Ulazi se u napetu završnicu utakmice. U 53. minuti novo izjednačenje (24:24). Dolenec i Miha Žvižej zabijaju za 26:25, Islanđani izjednačuju, a Žvižej mirne ruke zabija sa sedam metara za novo vodstvo domaćina. Isključenjem Žvižeja u 59. minuti Slovenija do kraja utakmice igra s igračem manje, a upravo u tome trenutku Islanđani dolaze do prvog vodstva na utakmici (27:28). Dolenec izjednačuje, ali Island postavlja konačni rezultat u svoju korist (28:29).

Kavtičnik je bio najbolji strijelac kod domaćina s pet zgoditaka, a u islandskoj reprezentaciji istakli su se Sigurdsson s devet te Alexander Petersson sa šest postignutih pogodaka. Island je ovom pobjedom zasjeo na čelo Skupine F. U toj je skupini odigrana je još jedna utakmica između Rumunjske i Bjelorusije. Gosti su pobijedili rumunjsku momčad s 34:31. Slovenci i Bjelorusi imaju po tri osvojena boda dok je rumunjska reprezentacija bez osvojenih bodova.

U drugim skupinama još se igralo u Grupi B u kojoj je Crna Gora pobijedila Izrael rezultatom 29:28, u Skupini D Latvija je pobijedila Slovačku 28:24, a u Grupi E Ukrajina Nizozemsku 28:24. Srbija je izgubila u gostima od Austrije 28:31 (Skupina G).

tekst: Petra Bičanić

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Carobnjak06.04.2013. u 16:40
    Ja sam se nadao u pobjedu Slovenije nakog briljantne igre na proslom Turniru , a Spanjolska i Francuska nista posebno
    Carobnjak
  • Obrisan korisnik04.04.2013. u 13:45
    bravo za islanđane!
    Obrisan korisnik