Nogomet

Europske nogometne oči uprte u gradske derbije Uniteda i Cityja te Rome i Lazija

Sportnet • petak, 05.04.2013.
Europske nogometne oči uprte u gradske derbije Uniteda i Cityja te Rome i Lazija
Foto: EPA

Tijekom vikenda na rasporedu je mnoštvo zanimljivih nogometnih utakmica, no u prvi plan ipak iskaču gradski okršaji Uniteda i Cityja te Rome i Lazija, u kojima su često bodovi i najmanje važni...

Derbi grada Manchestera na Old Traffordu i debi Paola Di Canija na klupi Sunderlanda bit će u središtu pozornosti predstojećeg vikenda u Premier ligi. Dvoboj na Old Traffordu, računalo se na početku sezone, trebao je odlučivati o naslovu, ali ga United dočekuje s 15 bodova prednosti i naslov je praktički njegov. City će loviti barem revanš za poraz na Etihadu za koji je bio zaslužan Van Persie u posljednjim trenucima dvoboja. Nizozemac je u međuvremenu upao u krizu i nije zabio u zadnjih devet utakmica.

Kontroverzni Di Canio počinje svoj menadžerski put u Premier ligi na Stamford Bridgeu, gdje će njegov Sunderland pokušati iskoristiti umor Chelseaja kojem će to biti četvrta utakmica u osam dana, ali bit će teško bez prvog strijelca Fletchera. Tottenham uoči važnog ogleda s Evertonom strahuje o kakvoj se ozljedi gležnja radi kod Garetha Balea i da bi to mogao biti početak rezultatskog nazadovanja.

Arsenal s tri uzastopne pobjede na Hawthorns neuvjerljivom WBA-u, a kako ima utakmicu manje od Tottenhama, želi nastavak serije kako bi pokušao preoteti treću poziciju. Poslije četiri pobjede u pet utakmica, Liverpool s eventualna tri boda protiv West Hama želi preskočiti Everton.

Španjolska Primera će po dobrom starom običaju i 30. kolo razvući u četiri dana i deset različitih termina. Najzanimljiviji susret trebali bi odigrati Real Sociedad i Malaga, klubovi koji se nalaze u izravnoj borbi za mjesto koje vodi u Ligu prvaka u kojoj Malaga ove sezone još uvijek nije rekla svoju zadnju riječ, no to će joj ujedno biti i otegotna okolnost.

Barcelona i Real Madrid proteklog su kola upisali remije, dva za redom već bi bila previše za njihove pojmove, stoga Mallorcu i Levante sigurno očekuje i više nego teška misija očuvanja vlastite mreže netaknutom ili barem sa što manje pogodaka. Trećeplasirani Atletico gostuje kod Getafea koji baš i nema previše izbora želi li naredne sezone sudjelovati u Europskoj ligi, zbog čega će biti Madriđani biti na pravom iskušenju.

Dio pažnje svakako će odnijeti i dvoboj Seville i Athletic Bilbaa, starih rivala i najvećih ovogodišnjih razočarenja. Zanimljiva bitka vodi se i na samom dnu gdje je je Deportivo vezao dvije pobjede i na taj način uhvatio priključak s ostatkom društva, a priliku za hattrick imat će protiv neuvjerljive Zaragoze na svom travnjaku. Zna li se da pretposljednja Mallorca gostuje kod vodeće momčadi, jasno je da se Deportivu pruža prilika da nakon dugo vremena "fenjer" prepusti upravo klubu kojeg su i sami svladali u posljednjem kolu.

U 28. kolu Bundeslige mogla bi pasti odluka o prvaku jubilarnog 50. izdanja ovog njemačkog prvenstvenog nogometnog natjecanja. Bayernu je potrebna pobjeda i za teoretsko osiguranje naslova, a pokušat će ju ostvariti na gostovanju kod Eintrachta. Bavarci su prije nekoliko dana gotovo osigurali polufinale Lige prvaka, domaćom 2:0 pobjedom nad Juventusom i sve brige oko domaće titule pokušat će riješiti već ovog vikenda. Prema najavama, trener Heynckes će malo ispremiješati ekipu, Mandžukić bi tako trebao svoje mjesto u početnom sastavu prepustiti Gomezu, a morat će i bez Krossa, koji je izgleda izgubljen do kraja sezone. Kod domaćina, nema kalkulacija, u borbi su za kvalifikacije za Ligu prvaka, vjerojatno s Lakićem u početnih 11. neće gostima biti baš lagano do slavlja.

Nakon gostovanja kof Malage dortmundska Borussia dočekuje Augsburg, nezaustavljivi Olić sa svojim Wolfsburgom u promjenjivoj formi gostuje kod trećeg Bayera u Leverkusenu, dok će Schalke svoju četvrtu poziciju u borbi za Ligu prvaka braniti na gostovanju kod Werdera, u redovima kojeg bi Pavlović ipak trebao biti rezerva.

HSV je i dalje u borbi za Europu, iako iz tjedna u tjedan igra po sistemu 'toplo - hladno'. Zaredali su s dva poraza, a posebno je bolan onaj iz prošlog kola protiv Bayerna kada su primili čak devet (!) pogodaka. Loša forma Badelja vjerojatno će ga smjestiti na klupu, dok Iličević još uvijek nije spreman za nastupe nakon ozljede.

Serie A stigla je do 31. kola, a ono će potrajati čak tri dana. Razlog tome je veliki rimski derbi koji će se na Olimpicu odigrati u ponedjeljak. Formalni domaćin je Roma, a utakmica nosi veliku važnost. Lazio i Roma susjedi su na tablici, trenutno izvan pozicija koje nude izlazak u europska natjecanja iduće sezone, pa su bodovi izuzetno potrebni i jednima i drugima.

Između dva okršaja s Bayernom, Juventus će ugostiti Vukušićevu Pescaru i pokušati zadržati veliku bodovnu prednost pred Napolijem i Milanom. Spomenuti klubovi nastavit će napetu bitku za drugo mjesto, a težak posao očekuje i jedne i druge. Napoliju u goste stiže Genoa opterećena brigama oko ostanka u ligi, dok će Milan gostovati kod odlične Fiorentine, koja bi se eventualnom pobjedom vratila u igru za plasman u najjače europsko natjecanje.

Inter trenutno ima samo bod manje od Fiorentine pa ni on ne odustaje od borbe za Ligu prvaka. Novi protivnik bit će mu Atalanta, a prema najavama na toj bi utakmici koplja mogli ukrstiti mladi hrvatski igrači Mateo Kovačić i Marko Livaja. Napadač posuđen Atalanti sigurno će imati veliki motiv protiv matičnog kluba. Važne bodove u borbi za opstanak tražit će Siena protiv Parme i Palermo na gostovanju kod Sampdorije.

Nakon novog kiksa Lyona, drugo mjesto na tablici francuskog prvenstva preuzeo je Marseille, pobjedom kod Nice, a već u petak navečer odmjerit će snage i s Bordeauxom, koji još uvijek sanja europske snove i nipošto neće biti lak zalogaj na Velodromeu. Marseilleu je upitan nastup ozlijeđenog Valbuene, ali Bartona, koji je u nemilosti čelnika kluba zbog aktivnosti na Twitteru i vrijeđanja Thiaga Silve. No, trener Baup neće ga se olako odreći u sastavu.

Paris Saint Germain ima sedam bodova viška na kontu, ali i nezgodno subotnje gostovanje kod Rennesa. Osim toga, Parižani su mislima između dva dvoboja s Barcelonom u četvrtfinalu Lige prvaka, a zanimljivo je da u Rennesu nisu slavili još od siječnja 2002. godine, kada je jedan od strijelaca za pobjedu 2:1 bio i Brazilac Ronaldinho.

Lovrenov Lyon, izložen brojnim kritikama, za poraze od Bastije i Sochauxa pokušat će se iskupiti na gostovanju kod Reimsa, jedne od momčadi kojoj "gori pod nogama" u borbi za opstanak. Posljednji vlak u međusobnom dvoboju hvataju Nancy i Troyes, što će biti pravi francuski derbi začelja s obzirom da se radi o dvije posljednjeplasirane momčadi lige.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.04.2013. u 11:21
    Forza INTER! I spasitelj Rochhi :). Toplo se nadam jednom X između Viola i ovih drugih te pobjedi mog omiljenog ali luzerskog kluba Intera. Odlična seria A ove godine. Zanimljiva i s pregršt kvalitetnih dvoboja. Još da ujednače sudačke kriterije između Juventusa i ostalih bila bi bolja. S obzirom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2013. u 20:17
    Forza Roma,ne volim Lazio
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2013. u 19:02
    FORZA LAZIO!! jedan od najuzbudljivijih derbija na svijetu
    Obrisan korisnik