Rukomet

Goluža: "Pravi recept je ovakva obrana kao u četvrtak, brza trka i lagani golovi."

Jelena Bagarić • subota, 06.04.2013.
Goluža: "Pravi recept je ovakva obrana kao u četvrtak, brza trka i lagani golovi."
Foto: Simon Maljevac

Htjela to sebi hrvatska javnost priznati ili ne, poraz od Mađara u četvrtak došao je kao svojevrsni šok. Danska, Francuska i Španjolska reprezentacije su od kojih smo gubili, ali ne i Mađarska, pogotovo ne u kvalifikacijama. No, Mađari su trenutno na čelu skupine, ali uzvrat je u subotu u Areni, mjestu koje za većinu reprezentativaca ima poseban značaj.

Lajos Mocsai je u prvoj utakmici našao recept kako zaustaviti hrvatski stroj. Bedem koji je bio u obrani za svaku reprezentaciju predstavljao bi problem. Čvrstom obranom i sporom tranzicijom Mađari su "ubili" standardnu igru Hrvatske, međutim, problem nije bio samo u Mađarima već i u hrvatskim reprezentativcima koji su imali slab dan što se tiče realizacije.

Pogledamo li zapisnik s utakmice u Veszpremu, uočit ćemo da je najbolji strijelac Hrvatske bio Denis Buntić koji je polovinu od svoja četiri pogotka postigao iz sedmerca. S druge strane Gabor Csaszar i Kornel Nagy imali su svoj dan i zajedno postigli više od polovine ukupnih pogodaka za svoju reprezentaciju.

Ono što u subotnjem ogledu treba očekivati od hrvatske reprezentacija jest bolja realizacija s kojom će doći i rezultat. Pojedinačna kvaliteta reprezentativaca Mađarske teško može parirati hrvatskoj "stroju" kada je pod punim naponom. Dovoljno se samo sjetiti Olimpijskih igara i fenomenalnih devet pogodaka razlike.

Promjene u sastavu Mađara

Za subotnju utakmicu Mocsai neće moći računati na Laszla Nagya koji zbog ozljede bedrenog mišića neće doputovati u Zagreb, te Barnu Puticsa koji je zbog slične ozlijede već propustio ogled u Veszpremu. Zato je je Moscai u reprezentaciju uvrstio dva nova igrača vanjskog igrača Zdolika Bencea te krilo Milána Varsandána.

Međutim, Mađare sigurno neće preplašiti puna Arena niti će im stvarati pritisak rezultat koji su ostvarili u četvrtak. Svjesni su da su napravili puno, ali i da su našli način na koji se može igrati s Hrvatskom i u konačnici je pobijediti. Mađari imaju šansu, ali pitanje je hoće li ju iskoristiti, te hoće li Kauboji biti raspoloženiji u subotu no što su bili u četvrtak.

Iako im neće biti Lazsla Nagya, Mađari će i unatoč tome naglasak staviti na obranu. Nagy u Veszpremu napadačkog učinka nije imao, ali je bio od velike važnosti u obrambenom dijelu svog zadatka. S druge je strane Hrvatska ostala bez stupa svoje obrane Jakova Gojuna, no i bez Gojuna obrana će biti ta koja će morati besprijekorno funkcionirati. "Pravi recept je ovakva obrana kao u četvrtak i brza trka i lagani golovi", izjavio je izbornik Goluža koji će morati naći dobitnu kombinaciju za obrambenu postavu kako bi se što manje osjetio izostanak Gojuna.

Budući da Mađari misle da su našli recept za Hrvate, Goluža ne očekuje neke novitete u njihovoj igri u subotu: "Očekujem isto to od njih, ali očekujem i da mi odigramo pametnije u napadu. Da se na zabijamo toliko u njih, da se brže rješavamo lopte, brži protok lopte."

Obistine li se zamisli stručnog stožera hrvatske reprezentacije rezultat sigurno neće izostati. Treba uzeti i faktor Arene Zagreb koji će sigurno biti dodatan motiv za Kauboje koji se nakon četiri godine vraćaju na Lanište. Kauboji će tražiti svoju 11 pobjedu protiv Mađara u 15 odigranih susrete te ih pobjedom automatski spriječit da dođu do četvrte pobjede koja bi im bila druga uzastopna.

Hrvatski reprezentativci zaista žele pobjedu i povratak na čelo skupine 4. Vidljivo je to iz riječi Blaženka Lackovića koji najavljuje pobjedu: "Moram priznati, jedva čekamo subotu i uzvrat u Areni, da im pokažemo, da se koncentriramo na pobjedu i na dva boda." Ove riječi proslavljenog hrvatskog reprezentativca možda su i najbolja pozivnica za današnji susret koji sigurno neće biti lagan, ali pobjeda je neizbježna za povratak na čelo skupine.

Kvalifikacije za EP 2014., 5. kolo, 6. travnja: Hrvatska - Mađarska, 18:30h

Reprezentacija - Općenite utakmice

04.01.2020.
Hrvatska16:14 **Mađarska
06.04.2013.
Hrvatska30:26Mađarska
04.04.2013.
Mađarska20:18Hrvatska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.04.2013. u 20:13
    IQ sobne temperature i jako kratkoročno pamćenje...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.04.2013. u 18:15
    Tko tu što priča, tko tu što piše?????
    Obrisan korisnik
  • cameosis06.04.2013. u 17:11
    ma koji šok ... pod guzoližom je bilo samo pitanje vremena kad ćemo početi češće gubiti.
    cameosis
  • Obrisan korisnik06.04.2013. u 16:34
    samo se na sportnetu moglo procitati da je obrana bila losa u prvoj utakmici. hm.
    Obrisan korisnik
  • bubici06.04.2013. u 13:37
    Ovi žigosani svi imaju obveza
    bubici