Rukomet

Grubišić "zaključala" vrata i dovela Krim do pobjede nad Larvikom

Jelena Bagarić • subota, 06.04.2013.
Grubišić "zaključala" vrata i dovela Krim do pobjede nad Larvikom
Foto: Davor Sajko

Prvi polufinalni susreti Lige prvakinja donijeli su jedan očekivan i jedan pomalo iznenađujuć rezultat. Györi je uz nešto lošije drugo poluvrijeme došao do pobjede nad Oltchimom, koji na krilima Bulatović nije uspio preokrenuti rezultat. Slovenski Krim napravio je veliki posao svladavši Larvik na gostovanju u Norveškoj. Jedna od najzaslužnijih bila je hrvatska reprezentativka Jelena Grubišić, koja je branila nemoguće.

HK Larvik - Krim Mercator 22:24 (9:16)

Malo tko je mogao očekivati da će Krim slaviti kod Larvika koji čini okosnicu norveške reprezentacije. Rukometni kuloari već bruje o finalu između Györija i Larvika, no čini se da im je Krim došao pomrsiti račune. Fantastičnim otvaranjem susreta Krimovke su povele te usmjerile utakmicu u svom smjeru.

"Obrana je bila odlična u prvom dijelu"

Najbolja igračica susreta Jelena Grubišić za siol.net prokometirala je utakmicu, ali i upozorila da je ovo tek prva utakmica: "Jako smo zadovoljne s ovom pobjedom u gostima. Međutim, ne smijemo biti zadovoljne s igrom u drugom poluvremenu. U prvom dijelu smo jako dobro igrale u napadu i obrani, te se to odrazilo i na rezultat. Obrana je djelovala odlično, a kad je popustila, ja sam dobro branila."

"U drugom poluvremenu smo malo popustile u napadu, ali obrana nije bila na razini one iz prvog dijela. No, ovo je tek prva utakmica, druga nas čeka idući tjedan u Ljubljani. Dva pogotka prednosti ne znače ništa veliko. Larvik je odlična ekipa i doma i u gostima. Norvežanke neće doći s podignutom bijelom zastavom. Mi želimo finale, tako da će u Stožicama biti jako teška utakmica."

Početak susreta kao iz snova za ekipu Tone Tiselja, ali i za hrvatsku reprezentativku Andreu Penezić. U devet minuta Krimovke su pogodile mrežu Leganger šest puta, dok su vrata Jelene Grubišić bila netaknuta. Od šest postignutih pogodaka, četiri su djelo Penezić koja nije promašila u tom periodu niti jedan šut. Tek u desetoj minuti rukometašice Larvika postižu svoj prvi pogodak, ali dotad su Krimovke već bile u velikoj seriji koju nisu ispuštale.

Grubišić je branila fenomenalno te je do 19. minute već imala sedam obrana, što je i razlog malog broja postignutih pogodaka od strane Larvika. Do isteka poluvremena domaće rukometašice nisu uspijevale poremetiti ritam igračica Krima, koje nisu imale problema s postizanjem pogodaka. Tako su na odmor u zalihama odnijele sedam pogodaka prednosti.

Naravno, bilo je za očekivati da će u jednom trenutku igra Larvika proraditi i upravo to dogodilo se na početku drugog dijela susreta. Već u 39. minuti Hammerseng zabija za 14:17 te se daje naslutiti da Larvik kreće u "bitku" za preokret rezultata. No, Susann Müller u 41. ponovno podiže na četiri pogotka prednosti, ali iz kuta gledanja gošći iz Slovenije, zabrinjavajuća je bila činjenica da je to bio tek drugi gol Krima u nastavku.

Ipak, serija Larvika se nastavila te u 47. minuti smanjuju na samo dva pogotka zaostatka. Već u idućem napadu Hammerseng je imala priliku postići pogodak za 18:19, ali Grubišić je bila sigurna na vratima. Međutim, Isabel Blanco je u 53. minuti uspjela poslati loptu iza leđa Grubišić, čime je dovela Larvik na samo pogodak zaostatka. Ipak, Krimovke su bile odlučnije u samoj završnici te su preko Müller došle do 24:21 pred sam kraj susreta. Riegelhuth Koren uspjela je iz sedmerca smanjiti zaostatak, koji im svakako daje više šansi za uzvratni susret u Ljubljani.

Jelena Grubišić je do kraja susreta skupila velikih 18 obrana te je uz Susann Müller, koja je postigla osam pogodaka, najzaslužnija za pobjedu Krima u ovom susretu. Andrea Penezić ostala je na četiri pogotka koja je postigla u prvom dijelu. S druge je strane odlično drugo poluvrijeme odigrala nekada najbolja igračica svijeta Gro Hammerseng i pritom je postigla šest pogodaka. Anja Edin i Linn Kristin Riegelhuth Koren dodale su još po četiri.

Uzvrat se igra za sedam dana u Stožicama, gdje će rukometašice Tone Tiselja nastojati ponoviti rezultat iz Larvika. Trofej Lige prvakinja zadnji puta su podigle 2003. godine, a finale su zadnji puta igrale 2006. Sada im se nakon sedam godina ponovno otvara prilika da zaigraju u finalu elitnog europskog rukometnog natjecanja.

Oltchim Râmnicu Vâlcea - Györi Audi ETO KC 22:24 (10:14)

Prošlogodišnji finalist, mađarski Györi, nije se dao iznenaditi na gostovanju kod prvakinja Rumunjske. Iako su u samoj završnici malo podbacile i dopustile Oltchimu da im se približi, nisu dovele svoju pobjedu u pitanje. No, dobrim startom u susret te iskustvom većine igračica, Györi je prešao pola puta za ulazak u finale.

Mađarski stroj neumoljivo je "mljeo" tijekom prvog poluvremena. Rukometašice Ambrosa Martina ništa nisu prepuštale slučaju pa su tako do 20. minute uspjele doći do rezultata 12:5. Jedna od najzaslužnijih za mali broj primljenih pogodaka bila je vratarka Katrine Lunde Haraldsen, koja iz utakmice u utakmicu pokazuje zašto je najbolja vratarka na svijetu.

Do isteka 30. minute prvakinje Rumunjske uspjele su malo konsolidirati svoje redove te su smanjile zaostatak, pa je Györi na odmor otišao s četiri pogotka prednosti. Činilo je da je dovoljna zaliha, no u nastavku je "proradila" Crnogorka Katarina Bulatović, koja je zajedno sa svojim suigračicama bila odlučna u pokušaju napada na rezultatski zaostatak.

Tako su se sredinom drugog poluvremena uspjele približiti na samo dva pogotka zaostatka, točnije dopustile su Györiju da zabije samo dva pogotka, dok su domaće postigle četiri i time se sasvim približile. Međutim, u redovima mađarskog kluba našla se Eduarda Amorim koja je pogocima uspijevala parirati raspoloženoj Bulatović, pa je rezultat do kraja ipak ostao na dva pogotka razlike. Tu prednost Györi nosi u Mađarsku, dok taj isti rezultat daje mogućnost Oltchimu da se plasira u finale.

Iako je Anita Görbicz postigla najviše pogodaka, točnije osam, za Györi, junakinja je ipak Eduarda Amorim, koja je nosila drugo poluvrijeme i spriječila da se igračice rumunjskog Oltchima u potpunosti vrate u susret. Do kraja susreta je protivničku mrežu pogodila šest puta. Katarina Bulatović zasigurno je bila najbolja pojedinka u redovima Oltchima. Postigla je osam pogodaka i bila je nositeljica igre na početku drugog poluvremena. Uz nju, valja spomenuti i Adrianu Nechitu, koja je dodala četiri pogotka.

Uzvrat se igra u četvrtak, 11.4.2013., u dvorani u Veszpremu, gdje će Mađarice tražiti potvrdu ulaska u finale drugu godinu zaredom.

Liga prvakinja - završnica

polufinale - prve utakmice

Oltchim22:24Győri Audi ETO KC
Larvik HK22:24Krim Mercator

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • đomla09.04.2013. u 09:10
    A šta ja znam..Kako uzmeš-jučer u sportskim je izašao članak s naslovom "Čak 20 obrana sjajne Grubišić" .. Tako da bih rekao da to ovisi od novinara do novinara..Osobno me više smeta to što su naše cure sa slovenskim klubom blizu ulaska u finale Lige prvakinja, a što u jedinom sportskom dnevniku u... [više na forumu]
    đomla
  • Obrisan korisnik07.04.2013. u 09:40
    Bravo za Krim, bravo za Grubišićku koja je glavni nositelj igre tj.osoba koja ih provodi dalje u LP sa svojim obranama. Već smo bezbroj puta vidjeli da je ta mala glavna već godinama i da je zaista odlična ali prateći naše novine i izvještavanja naših novinara nisam stekao dojam da se našoj... [više na forumu]
    Obrisan korisnik