Automoto

Lorenzo otvorio sezonu dominantnom pobjedom, Rossi odličnim nastupom do drugog mjesta

Igor Šestak • ponedjeljak, 08.04.2013.
Lorenzo otvorio sezonu dominantnom pobjedom, Rossi odličnim nastupom do drugog mjesta
Foto: EPA

Španjolski motociklist Jorge Lorenzo pobjednik je Velike nagrade Katara, prve utrke nove sezone Svjetskog prvenstva u motociklizmu. Aktualni svjetski prvak dominirao je stazom Losail, a na pobjedničkom postolju pridružili su mu se novi/stari momčadski kolega Valentino Rossi i Hondin debitant Marc Marquez.

Velikom nagradom Katara na stazi Losail kraj Dohe krenula je nova sezona Svjetskog prvenstva u motociklizmu. Nakon što je u subotu izborio prvu startnu poziciju, utrkom je dominirao aktualni svjetski prvak Jorge Lorenzo na Yamahi i upisao svoju 24. pobjedu u karijeri.

Španjolac je dobro startao i obranio svoju prvu poziciju, a onda tijekom utrke samo povećavao prednost pred pratnjom. Nitko od preostalih vozača nije mogao pratiti njegov tempo i borbe za pobjedu u ovoj utrci nije bilo. Lorenzo je na kraju ciljem prošao sa šest sekundi prednosti pred drugoplasiranim i na odličan način krenuo u obranu naslova.

Utrka je ipak bila silno zanimljiva, zahvaljujući odličnim borbama vozača iza Lorenzovih leđa. Najuspješniji od njih na kraju je bio Valentino Rossi i svoju povratničku utrku na Yamahinom motociklu okončao na drugom mjestu. Iskusni Talijan dobro je startao sa sedmog mjesta i probio se u poretku, no pogreška na početku drugog kruga vratila ga je na sedmo mjesto. Tada je ponovno krenuo u napad pa redom prelazio Stefana Bradla, Cala Crutchlowa, Danija Pedrosu i Marca Marqueza.

Espargaru Moto2, Salomu Moto3

U klasi Moto2 pobjedu je odnio Pol Espargaro ispred Scotta Reddinga i Takaakija Nakagamija, dok je su klasi Moto3 slavio Luis Salom ispred Mavericka Vinalesa i Alexa Rinsa.

Dvojicu Hondinih aduta, Pedrosu i Marqueza, Rossi je prestigao u 19. i 20. od 22 kruga. Marquez mu je do kraja utrke pružio dobar otpor i završio je na trećem mjestu, dok Pedrosa nije mogao pratiti njihov tempo i utrku je okončao izvan pobjedničkog postolja. Mladom Marquezu bila je to prva utrka u klasi MotoGP i odmah je stigao do postolja. Za Rossijem je zaostao samo dvije desetinke sekunde.

Crutchlow je sa svojom Tech 3 Yamahom u kvalifikacijama osvojio drugu poziciju, ali ju u utrci nije uspio obraniti i morao se zadovoljiti petim mjestom. Šestog se dokopao Alvaro Bautista na Hondi i iza sebe ostavio dva tvornička Ducatija, Andreu Doviziosa i Nickyja Haydena, dok su krug najboljih deset zaključili vozači Pramac Ducatija, Andrea Iannone i Ben Spies.

Do cilja je stiglo 18 od 24 motociklista. Svoj su nastup ranije završili Colin Edwards, Danilo Petrucci, Bradley Smith, Bryan Staring, Karel Abraham i Stefan Bradl.

Iduća utrka na rasporedu je 21. travnja u Austinu u Sjedinjenim Američkim Državama.

MotoGP, Velika nagrada Katara, rezultati utrke:
1. Jorge Lorenzo (ŠPA/Yamaha) 42:39,802 min
2. Valentino Rossi (ITA/Yamaha) +5,990
3. Marc Marquez (ŠPA/Honda) +6,201
4. Dani Pedrosa (ŠPA/Honda) +9,473
5. Cal Crutchlow (VBR/Yamaha) +18,764
6. Alvaro Bautista (ŠPA/Honda) +22,148
7. Andrea Dovizioso (ITA/Ducati) +24,355
8. Nicky Hayden (SAD/Ducati) +24,920
9. Andrea Iannone (ITA/Ducati) +37,124
10. Ben Spies (SAD/Ducati) +44,908

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.04.2013. u 15:23
    Il dottore se vratio ..svaka čast marquezu odlična borba i postolje u debiju
    Obrisan korisnik