Košarka

Bljesnuli Bilan, Pašalić i Markota, Tomić i Rudež opet odlični

Pripremio:Ante Zovko • ponedjeljak, 08.04.2013.
Bljesnuli Bilan, Pašalić i Markota, Tomić i Rudež opet odlični
Foto: Kristijan Komarica

Centri su bili ponajbolji hrvatski košarkaši proteklom tjednu, od onih koji igraju Hrvatskoj do onih iz Turske i Španjolske. Miro Bilan podignuo je formu na početku Lige za prvaka, Ante Tomić drži visoku u Barceloni, Dario Šarić istaknuo se skakački i pokrio slab šut, a Damjan Rudež opet je bio glavni šuter Zaragoze.

Igrač kola

Miro Bilan (Cedevita): Centar momčadi Jakše Vulića bio je izvanredan u drugom prošlotjednom nastupu, na putu do subotnjih 88:69 protiv Splita na domaćem parketu. Za 27 i pol minuta u igri stigao je zabiti 28 poena uz 10/14 za dvicu i 8/9 iz slobodnih bacanja, a tome je dodao sedam skokova i dvije blokade. U dolasku do 91:72 protiv Zagreba u Trnskom nije bio toliko raspoložen, ali ni slab. Za 25 minuta na parketu ubilježio je 13 poena, 10 skokova i dvije blokade, sa 6/9 za dvicu i 1/2 s crte slobodnih.

Ugodno iznenađenje

Damir Markota (Bešiktaš): Pružio je vrlo dobru igru u velikom preokretu Bešiktaša protiv Fenerbahčea u 14. kolu Topa 16 Eurolige. Njegova je momčad slavila s 80:73 nakon što je gubila sa 16 poena. Odigrao je 29 minuta, za dva poena šutirao vrlo dobrih 4/5, za tri poena 1/3, a slobodna bacanja 5/7. Utakmicu je završio sa 16 poena, sedam skokova i asistencijom, a dojam je pokvario jedino s četiri izgubljene lopte. Svoju utakmicu 25. kola turskog Prvenstva Bešiktaš će odigrati u ponedjeljak navečer protiv Aliage Petkim.

Drago Pašalić (Turk Telekom): Upisao je još jedan vrlo dobar nastup u dresu svog Turk Telekoma, ali ga nije uspio odvesti do pobjede. U 25. kolu TBL-a bolji je bio Erdemirspor rezultatom 77:64, a Pašalić je bio najbolji strijelac Turk Telekoma. Za 29 minuta na parketu postigao je 18 poena i pridodao devet skokova. Za dva poena je šutirao 4/8, a za tri poena 3/7.

Visoka forma

Damjan Rudež (CAI Zaragoza): Zaragoza je napravila korak dalje prema osiguravanju doigravanja, a u pobjedi protiv Lagun Ara odličnu utakmicu odradio je Damjan Rudež. Rudež je bio najbolji pojedinac utakmice, odradio je 22 minute i ubacio 23 poena (6/7 za dva, 2/2 za tri, 5/6 slobodna), uhvatio tri skoka i podijelio dvije asistencije.

Goran Suton (Cedevita): Suton je odigrao odličnu utakmicu u dolasku do 91:72 protiv Zagreba u Trnskom, u srijedu u drugom kolu hrvatske Lige za prvaka. Za 21 minutu u igri zabio je 27 poena s ukupno samo dva promašaja, uz 9/10 za dvicu, 3/3 za tricu i 0/1 iz slobodnih bacanja. Dodao je i devet skokova. Na putu do subotnjih 88:69 protiv Splita u Dvorani II zagrebačkog Doma sportova igrao je 20 i pol minuta i završio sa šest poena i sedam skokova, uz dvije osvojene lopte. Šut iz igre bio mu je 3/5, sve za dvicu, a s crte slobodnih imao je 0/1.

Dario Šarić (Cibona): U domaćoj pobjedi nad Zadrom (82:76) u drugom kolu hrvatske Lige za prvaka, Šarić je bio među najboljima u momčadi Danijela Lutza. Ubilježio je 12 poena i sedam skokova za nepunih 27 minuta na parketu, uz dobar šut iz igre, 4/6 za dvicu i 1/2 za tricu, a 1/2 iz slobodnih bacanja. Na putu do subotnjih 81:65 protiv Alkara u Sinju igrao je 36 minuta i istaknuo se ponajprije skakačkim učinkom, s 14 uhvaćenih lopti. Imao je i 14 poena, međutim, s dosta promašaja, bez da je to izgledalo blistavo - uz 4/6 za dvicu, 0/4 za tricu i s problemima iz slobodnih bacanja (6/12).

Ante Tomić (Barcelona): Barcelona muku muči s ozljedama, ali unatoč tome prošli tjedan je upisala dvije pobjede. U oba susreta Tomić je bio među najistaknutijim pojedincima. Prvo je u Euroligi 27 minuta sudjelovao u pobjedi protiv Maccabija i za to vrijeme je ubacio 13 poena (6/9 za dva, 1/2 slobodna) uz osam skokova i dvije asistencije. U prvenstvu je upisana pobjeda u produžetku kod Blusens Monbusa, a upravo je Tomić osigurao produžetak Barceloni. Imao je i dodatno slobodno bacanje, ali nije bio precizan. Tu je odradio ponovno 27 minuta, a ovaj put je ubacio 16 poena (7/10 za dva, 2/5 slobodna) uz osam skokova.

Luka Žorić (Unicaja): U oba susreta prošlog tjedna Luka Žorić je bio među boljim igračima Unicaje. Za bolji dojam izostao je konačni rezultat, Repešina momčad nije uspjela doći do nijedne pobjede. Prvo ju je svladala Alba uz 18 minuta za Žorića koji je u to vrijeme ubacio 12 poena (4/7 za dva, 4/5 slobodna) uz dva skoka i četiri osobne pogreške, a zatim je slavio i Canarias. Tu je Žorić za 26 minuta ubacio 16 poena (8/11 za dva), uhvatio tri skoka, ali i izgubio pet lopti.

Na standardnoj razini

Luka Babić (Cedevita): Babić se u srijedu na putu do 91:72 protiv Zagreba u Trnskom istaknuo sa sedam poena, četiri asistencije i dva skoka za nepunih 19 minuta u igri. Za tricu je pucao 2/6, za dvicu 0/1, a iz slobodnih bacanja 1/2. U dolasku do domaćih 88:69 protiv Splita u trećem kolu Lige za prvaka na parketu je bio 18 i pol minuta, s četiri poena (1/3 iz igre, 2/2 iz slobodnih bacanja), tri osvojene lopte, po dvije asistencije i blokade u tom razdoblju.

Boris Barać (Široki WWin): Ozlijedio se u pobjedi u derbiju drugog kola Lige 6 protiv Igokee. Za 17 minuta postigao je devet poena sa šutom iz igre 3/5. Dodao je četiri skoka i jednu izgubljenu loptu. Na gostovanju kod Bosne nije igrao.

Stanko Barać (Anadolu Efes): U uvjerljivom euroligaškom porazu na gostovanju kod Reala iz Madrida dobio je tek 15 minuta na parketu. Za dva poena je šutirao 3/5 i postigao šest poena. Pridodao je tome jedan skok, jednu blokadu te po jednu osvojenu i izgubljenu loptu. Utakmica 25. kola turskog prvenstva između Mersina i Efesa trebala se odigrati u nedjelju, ali je odgođena.

Mario Delaš (Žalgiris): Momčad iz Kaunasa je početkom prošlog tjedna doživjela gostujući poraz od Neptunasa (78:77) u prvenstvu Litve, a hrvatski košarkaš je u toj utakmici ubilježio 12 poena i pet skokova za nepunu 21 minutu na parketu. U domaćoj pobjedi nad Brose Basketsima (90:81) na oproštaju od Eurolige, Delaš je u četvrtak imao slabiji učinak, s dva poena, po jednim skokom i osvojenom loptom za 17 minuta u igri. Za dvicu je pucao 1/5, a za tricu i iz slobodnih bacanja po 0/1.

Dontaye Draper (Real Madrid): Iza košarkaša Reala je dvostruki program koji su odradili s polovičnim uspjehom. U Euroligi je visoko svladan Anadolu Efes u vrlo važnom susretu u borbi za plasman dok je u prvenstvu ubilježen gladak poraz od Valencije. Protiv Efesa Dontaye Draper nije ulazio u igru dok je protiv Valencije dobio priličnu minutažu. Odradio je 20 minuta i iako na parketu njegov učinak možda nije bio toliko vidljiv, upisao je četiri poena (0/2 za dva, 1/2 za tri, 1/2 slobodna) uz čak sedam asistencija te po dvije ukradene i izgubljene lopte.

Toni Katić (Split): Žuti su u srijedu u drugom kolu hrvatske Lige za prvaka na Gripama sa 71:69 pobijedili šibenski Jolly, s dva Katićeva poena za 21 minutu na parketu. Razigravač Splićana se te večeri istaknuo s po pet asistencija i osvojenih lopti. U porazu od Cedevite u Zagrebu (88:69) u subotu u trećem kolu, Katić je igrao nešto više od 25 minuta i završio sa sedam poena bez ijednog promašaja, s po 1/1 za dvicu i tricu, a 2/2 iz slobodnih bacanja. Ubilježio je i po dvije osvojene i izgubljene lopte.

Zoran Planinić (Himki): Kao i u većini susreta u ranijem dijelu sezone, Himki se i na putu do gostujućeg poraza od Olympiakosa (79:70), kojim su se oprostili od Eurolige, oslanjao na veliku minutažu i učinak Zorana Planinića. Za nešto više od 30 i pol minuta u igri, Planinić je imao 12 poena, sedam skokova i četiri asistencije, s dosta problema sa šutom iz igre. Za dvicu je pucao 3/7, za tricu 1/5, dok je iz slobodnih bacanja bio na 3/4.

Marko Popović (Žalgiris): U porazu od Neptunasa (78:77) u litavskom prvenstvu, Popović je 17 i pol minuta u igri iskoristio za sedam poena, tri asistencije i dva skoka. U euroligaškoj pobjedi nad Brose Basketsima (90:81) igrao je nepune 23 minute i upisao 12 poena, uglavnom iz slobodnih bacanja (9/10), a tome je dodao šest asistencija. Šut iz igre bio mu je 1/6, 0/1 za dvicu i 1/5 za tricu.

Leon Radošević (Emporio Armani): U uvjerljivoj domaćoj pobjedi svoje momčadi Radošević je sudjelovao s 12 minuta provedenih na parketu, ubacivši pritom devet koševa u vrlo dobar šu 4/6, a usto je dohvatio i dvije lopte.

Boris Barać (Široki WWin): U derbiju drugog kola Lige 6 protiv Igokee postigao je sedam poena (1/4 s linije slobodnih bacanja) dodavši pet skokova, asistenciju i osvojenu loptu. Sedam poena sa šutom iz igre 3/8 ubacio je i u laganoj pobjedi kod Bosne dodavši sedam skokova, dvije asistencije i dvije osvojene lopte.

Krunoslav Simon (Unicaja): Unicaja će željeti što brže zaboraviti protekli tjedan. Upisana su dva neplanirana poraza, prvi u Euroligi u Malagi protiv Albe, a drugi u prvenstvu kod Canariasa. Kruno Simon je protiv Albe ostvario skroman učinak za 24 minute, ubacio je četiri poena (0/1 za dva, 1/4 za tri, 1/2 slobodna), podijelio četiri asistencije i uhvatio tri skoka. Protiv Canariasa su ga zaustavile osobne pogreške, skupio ih je pet za svega 15 minuta. Za to vrijeme je ubilježio 13 poena (1/2 za dva, 3/7 za tri, 2/2 slobodna) uz dvije asistencije.

Goran Vrbanc (Zadar): Momčad Ante Nazora je unatrag sedam dana ubilježila po jednu pobjedu i poraz protiv zagrebačkih suparnika, a Vrbanc je bio nešto bolji u ogledu s Cibonom u Domu Dražena Petrovića. U gostujućem porazu od Vukova (82:76) prošlog utorka, šuter Zadrana imao je 15 poena, tri skoka, dvije asistencije, ali i četiri izgubljene lopte za 24 minute u igri. Šut za tricu (3/7) i iz slobodnih bacanja (6/7) bio je u redu, za razliku od onoga za dvicu (0/3). U domaćoj pobjedi nad Zagrebom (92:73) u subotu, Vrbanc je 20 minuta na parketu iskoristio za 12 poena i tri skoka. U drugom prošlotjednom nastupu šut mu je bio slabiji, s 1/4 za dvicu, 3/8 za tricu i samo 1/5 s crte slobodnih.

Tomislav Zubčić (Lietuvos Rytas): Momčad iz Vilniusa proteklog tjedna nije igrala službenu utakmicu, ali jest pripremnu, uoči nastavka litavskog prvenstva. Lietuvos je u srijedu s 89:70 bio jači od Juventusa iz Utene, a Zubčić je za nešto više od 11 minuta na parketu imao šest poena i tri skoka. Za dvicu je pucao 1/3, za tricu 1/1, a s crte slobodnih 1/2.

Forma u padu

Lukša Andrić (Cedevita): U dvije prošlotjedne pobjede svoje momčadi, s 91:72 protiv Zagreba u Trnskom i 88:69 protiv Splita na domaćem parketu, Andrić nije bio među najistaknutijim Cedevitašima. Protiv Zagreba je upisao šest poena, četiri skoka i dvije asistencije za 15 minuta, a protiv Splita dva poena, po jedan skok i izgubljenu loptu za 10 minuta na parketu.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Povratak na parkete nakon ozljede za hrvatskog šutera za sada ne ide glatko. U posljednjem kolu drugog kruga Eurolige Fenerbahče je poražen od Bešiktaša s 80:73, a Bogdanović je za 25 i pol minuta iz igre šutirao 3/7 i postigao osam poena. Pridodao je tome još dvije asistencije i jedan skok. U domaćem prvenstvu Fenerbahče je prilično teško pobijedio Hacettepe, a Bogdanović nije imao svoj dan. Igrao je 21 minutu i iz igre šutirao 0/9 te ostao bez poena. Upisao je tek četiri skoka i jednu asistenciju.

Mario Hezonja (Barcelona): Kako Barcelona ima problema s ozljedama i nakon posljednje ozljede Rabasede, Mario Hezonja je prebačen iz B momčadi u najbolji sastav i to po prvi put za prvenstvene utakmice. U pobjedi kod Blusensa odradio je tri minute za vrijeme kojih je uhvatio skok i izgubio loptu.

Krešimir Lončar (Himki): Ruski klub oprostio se od Eurolige porazom od Olympiakosa u Pireju (79:70), bez značajnijeg učinka 30-godišnjeg Splićanina u utakmici odigranoj u četvrtak. Lončar je na parketu bio nešto manje od 16 i pol minuta, a za to vrijeme imao je dva poena (1/3 za dvicu) i tri skoka.

Pavle Marčinković (Cibona): U dolasku do 82:76 protiv Zadra u drugom kolu Lige za prvaka, Marčinković je prošlog utorka igrao četiri minute i za to vrijeme napravio dvije osobne pogreške. U gostujućoj pobjedi nad Alkarom (81:65) na parketu je bio nešto više od 14 minuta, sa sedam poena i tri skoka u tom razdoblju.

Fran Pilepić (Uxue Bilbao Basket): Košarkaši Bilbaa u 28. kolu Lige Endese gostovali su kod Murcije i upisali su pobjedu 80:77. Hrvatski internacionalac nije imao neku veliku ulogu u toj pobjedi, odigrao je tek devet minuta i to bez nekog značajnijeg učinka. Za to vrijeme je promašio jednu tricu, upisao asistenciju, izgubljenu loptu i osobnu pogrešku.

Rok Stipčević (Scavolini): Gostovanje kod bivšeg kluba Stipčeviću očito nije najbolje sjelo, a skroman učinak nešto je na što od njega nismo naviknuli od kada je stigao u Pesaro. Na parketu je proveo 32 minute, međutim, uspio je zabiti svega dva koša uz šut 1/9.

Hrvoje Perić (Vanoli Cremona): Standardno dobro Perić je odradio i novu ligašku obvezu, a u velikoj pobjedi nad Montepaschi Sienom, za 38 minuta, ugradio je double-double, po deset koševa i skokova (šut 5/11). Posebno inspirativan bio je u posljednjoj četvrtini kada je bio prvo ime svoje momčadi.

Klupa, tribine, doktori...

Marko Tomas (Cedevita): Na snazi je suspenzija zbog napada na navijača poslije završetka finala Kupa Krešimira Ćosića protiv Cibone, pa Tomas nije bio u akciji u dvije prošlotjedne utakmice svoje momčadi. Kako kazna traje četiri utakmice, povratak slijedi dolazeće nedjelje, kada će Cedevita u Dvorani II zagrebačkog Doma sportova ugostiti Alkar.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • litleben11.04.2013. u 13:42
    Po čemu je to učinak Bilana, Markote i Pašalića, bolji od učinka Rudeža i Sutona?
    litleben
  • Obrisan korisnik08.04.2013. u 22:24
    Sta Vrbanc tu radi, pa on nemoze igrati niti u Zadru!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.04.2013. u 22:23
    Ja mislim da bez Marcinkovica,Sutona i Rudeza netrebamo niti ici na prvenstvo hahahahahahahaha
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina08.04.2013. u 20:05
    budući da je na ovom popisu riječ o igračima koji konkuriraju za reprezentativni dres, slobodno maknite imena ljudi koji su odbili nastupati za Hrvatsku - dakle Z. Planinić, Lončar i Draper. ako ih želite i dalje zadržati u kockastom kutku, otvorite novi podnaslov tipa POSVAĐANI S RADIĆEM.
    pikepiletina
  • goikoetxea08.04.2013. u 16:54
    i jopet nema ukica... pocesto ga se zaboravi u raznoraznim izvjestajima obzirom da ima "nekriticnu masineriju" iza sebe . na hrt-u ga recimo uopce ne spominju no dobro, barem je barac junior dvaput na listi
    goikoetxea