Rukomet

Fernandez: "Ne osjećam se kao 'djedica', želim pomoći mlađim igračima da stasaju"

Mihaela Bradovski, Damir Žbulj • srijeda, 10.04.2013.
Fernandez: "Ne osjećam se kao 'djedica', želim pomoći mlađim igračima da stasaju"
Foto: EPA

Iako je puno riječi potrošeno na priču o tome kako je porazom od Hrvatske u četvrtfinalu Svjetskog rukometnog prvenstva u Španjolskoj francuska rukometna reprezentacija 'otišla u povijest' i kako bi se nakon smjene generacija trebala maknuti s najviših pozicija u narednim godinama, realnost je sasvim drugačija. Od Les Expertsa su se nakon Španjolske oprostili samo Didier Dinart i Daouda Karaboue, okosnica reprezentacije i dalje je u punom pogonu, a jedan od njihovih najboljih igrača u dvije kvalifikacijske pobjede nad Norveškom bio je njihov kapetan Jerome Fernandez, koji s 36 godina na leđima i dalje ima svoje zasluženo mjesto na popisu izbornika Oneste...

Sjajnu sportsku rukometnu karijeru napravio je Jerome Fernandez. Legendarni kapetan francuske reprezentacije bio je dio svih njihovih najvećih uspjeha kroz posljednjih 12 godina. Na domaćem terenu 2001. godine stigao je do svoje prve svjetske titule, u ekipi u kojoj su bili još Jackson Richardson ili vratar Bruno Martini.

Dio te sjajne generacije bila su i braća Gille, i dok se stariji Guillaume oprostio nakon prošlogodišnjeg olimpijskog zlata u Londonu, mlađi 35-godišnji Bertrand bio bi i dalje bitan dio reprezentacije da ga nije zaustavila ozljeda. Didier Dinart se od reprezentativne karijere oprostio tek ove godine nakon Španjolske, dok su Thierry Omeyer i Daniel Narcisse, također svjetski prvaci iz 2001. godine, zajedno s Fernandezom još i danas sastavni, može se reći i ključni dio tamošnje izabrane vrste.

Francuska se nije odrekla svojih rukometnih legendi, u reprezentaciji igraju samo oni najbolji, a Jerome Fernandez i dalje se može svrstati u tu kategoriju.

U svojoj kvalifikacijskoj Skupini 3 za odlazak na Europsko prvenstvo u Danskoj iduće godine Francuska je iz četiri nastupa upisala četiri pobjede, posljednje dvije bile su protiv izravnog konkurenta za prvo mjesto, Norveške. Plasman na Euro je osiguran te će priliku u završetku kvalifikacija dobiti i oni igrači koji su možda u posljednje vrijeme manje igrali ili oni koji tek trebaju osjetiti atmosferu unutar njihove reprezentacije.

Fernandez je s 354 nastupa igrač s najviše odigranih utakmica za Francusku od još uvijek aktivnih reprezentativaca, no, to ga nije spriječilo da u posljednjem dvoboju protiv Norvežana bude jedan od najboljih na terenu, uz pet postignutih pogodaka iz sedam pokušaja te igrom koje se ne bi posramili niti mnogo mlađi kolege: "Kao i obično, povratak u reprezentativno okruženje protekao je u odličnom raspoloženju. Posebno, jer ima nekih novih lica," poručio je za experts-handball.com.

"Uvijek sam bio ponosan kada sam nastupao za svoju reprezentaciju, no, danas je druga priča i poseban osjećaj. Stigao sam u godine kada sigurno ima igrača koji mogu trčati brže od mene. Kada vam je karijera na vrhuncu, sasvim je logično da zaslužite poziv. Poziv u današnje vrijeme za mene je priznanje kontinuiteta mojih dobrih igara," zadovoljno je i ponosno pojasnio Fernandez što je i dalje dio francuske rukometne priče.

Svjestan je njihov kapetan kako se i njegovo vrijeme bliži kraju, a na to ga podsjeti činjenica da nekih kolega više nema u ekipi: "Dio igrača iz moje generacije postepeno se oprostio od reprezentacije i osjećam kako se približava kraj jedne velike avanture. S druge strane, osjećam kako je ovo početak jedne nove ere francuskog rukometa i želim barem malo sudjelovati i u tome," naglasio je za službenu stranicu francuske rukometne reprezentacije.

Poziv kao priznanje za dobre igre

Nakon osvojenog olimpijskog zlata u Londonu prošle godine Jerome Fernandez je izjavio: "U ovom trenutku razmišljam ponajviše o Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, a to sam natjecanje i ranije označio kao moj najizgledniji oproštaj. Realno, četiri godine je jako, jako dugačko razdoblje. Idem polako, godinu po godinu pa ćemo vidjeti. Puno toga će biti jasnije nakon Svjetskog prvenstva."

No, niti nakon svjetske smotre nije promijenio svoje mišljenje o igranju za nacionalnu selekciju. Razmišlja samo o svakoj idućoj reprezentativnoj akciji, u francuskom rukometnom prvenstvu nosi dres Toulousea, igra odlično, a koliko njegov doprinos znači Francuskoj pokazao je i protiv Norveške u subotnjem kvalifikacijskom susretu u Nancyju. U trenutku kada su Norvežani počeli stizati zaostatak, kada su i izjednačili, s nekoliko svojih pogodaka utakmicu je vratio 'u normalu', osiguravši tako Francuzima prednost za završnicu tog dvoboja, čime je dokazao zbog čega i dalje zasluženo ima poziv izbornika, ali i kapetansku traku.

Ove sezone Fenix Toulouse također predvodi kao kapetan, a iako je dio natjecanja propustio zbog loma palca, u 11 odigranih utakmica postigao je čak 90 golova. Svojim odličnim partijama u posljednje vrijeme vidljivo je kako izbornički poziv nije zaradio zbog 'starih zasluga' i svega što je napravio Francusku, nego je mjesto u reprezentaciji samo priznanje za njegove aktualne dobre nastupe.

"Kao što je to starija generacija Les Barjotsa iz 90-tih godina prošlog stoljeća učinila za tada nas koji smo tada ulazili u reprezentaciju, tako i ja želim pomoći ovim mlađim igračima da stasaju. Imam dobar osjećaj vezan za ovu ekipu. Poznajem jako puno igrača koji su svoju reprezentativno karijeru prekinuli u poznim godinama, tako da se ja još uvijek ne osjećam kao djedica na terenu," poručio je tako Fernandez kako još uvijek ne misli odustati i kako pokušava biti mentor mlađim igračima, baš kao što su to njemu bili igrači iz zlatne francuske generacije s kraja prošlog stoljeća, koja je svjetski naslov uzela na Islandu, svladavši tada u finalu upravo Hrvatsku.

Nakon poraza od Hrvatske u Španjolskoj u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva zakotrljala se lavina priča o 'silasku sa scene' jedne francuske generacije, no, jedina istina je kako iz te ekipa u ovim kvalifikacijama nije bilo Dinarta i Karabouéa: "Kao što je bilo i očekivano, malo smo raspodijelili naše zadaće unutar ekipe. Imamo sasvim dovoljno dobrih igrača kako bismo prevladali taj gubitak. Naravno, bilo je malo čudno, pogotovo bez Dinarta, koji je tijekom svoje karijere propustio jako malo utakmica za Francusku."

Nakon što se oprostio od igračke karijere za Les Expertse, Didier Dinart će početkom srpnja preuzeti svoju funkciju u stručnom stožeru. Postaje trener za obranu kadetskoj, juniorskoj i B selekciji Francuske, a bit će i na pomoći svom donedavnom izborniku Onesti. Dinart je odlučio i svoj životopis obogatiti i radom u emisiji Tout le sport na francuskoj televiziji kao stručni sukomentator: "Malo mi je čudno bilo vidjeti ga na televiziji, no, siguran sam kako se i kod njega probudila nostalgija."

Što se tiče njegove klupske karijere, Fernandez se odlučio vratiti u Toulouse gdje je i započeo svoju karijeru, Fenix Toulouse Handball ekipa je koja se bori za prvoligaški opstanak, ali veliki doprinos u toj borbi daje i kapetan francuske reprezentacije, koji je iz tjedna u tjedan njihov najefikasniji igrač: "Pomalo je i čudna bila ova sezona, ostali smo bez predsjednika, imali smo problema s dugotrajnim ozljedama igrača, otišao nam je i Damien Kabengele, još uvijek se pokušavamo prilagoditi. Imamo uspona i padova, u teškoj smo situaciji. Ironično, što se tiče financija klub je vjerojatno u najboljoj situaciji u povijesti. Mislim kako imamo dobru budućnost, ali u sadašnjosti, moramo napraviti sve kako bismo ostali u prvoligaškom društvu," zaključio je Jerome Fernandez, legenda francuskog i svjetskog rukometa, koji je u svojoj karijeri osvojio dvije zlatne olimpijske medalje, uzeo tri titule svjetskog prvaka, dva zlata na Europskim prvenstvima i koji je u klupskoj karijeri igrajući za Barcelonu i Ciudad Real osvojio dva naslova u Ligi prvaka.

Fernandeza ćemo u dresu francuske reprezentacije sigurno gledati još neko vrijeme jer je on sam poručio kako će se odazvati na svaki izbornikov poziv, ako bude uvjeren kako još uvijek može biti od koristi za ovu francusku ekipu. Prema prikazanom na terenu u posljednjoj utakmici protiv Norvežana, u njegovom motoru ima još sasvim dovoljno goriva kako bi uspješno nastavio svoju reprezentativnu karijeru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.04.2013. u 15:33
    90 golova u 11 utakmica? zvjerska statistika plus iskustvo. pa nije onesta lud. ovdje mu nazalost nebi pomoglo ni jedno ni drugo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.04.2013. u 15:15
    dok mi imamo umnjake u rukometu na funkcijama francuzi,danci,spanjolci i ostali trljaju ruke
    Obrisan korisnik
  • krasnodarinho10.04.2013. u 15:14
    Nemoj Jerome, molim te, dosta si nas mučio... Uživaj u penziji i odmaraj, pusti mlade da stasaju bez tebe.
    krasnodarinho
  • Obrisan korisnik10.04.2013. u 14:42
    da, to je naša politika, odbacit one koji valjaju, dok cila europa se bori da zadrži svoje igrače..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.04.2013. u 14:12
    ali bitno da Slavko misli kako Balić više ne može pružiti dovoljno reprezentaciji....
    Obrisan korisnik