Nogomet

Milan dočekuje Napoli u utrci za drugo mjesto, Bayer putuje u Gelsenkirchen

Sportnet • petak, 12.04.2013.
Milan dočekuje Napoli u utrci za drugo mjesto, Bayer putuje u Gelsenkirchen
Foto: EPA

Završnice prvenstava u pet najjačih europskih liga uvijek donose pregršt uzbuđenja, pa će slično biti i ovoga vikenda. Iz ponude izdvajamo derbi Milana i Napolija na San Siru, kao i utrke za Ligu prvaka u Njemačkoj i Francuskoj, dok će španjolski vikend začiniti gradski derbi Betisa i Seville.

Zbog polufinala FA kupa, tijekom vikenda odigrat će se sedam, a ne deset utakmica. Manchester United pokušat će na Britanniji barem privremeno pobjeći Cityju na 15 bodova i sasvim se približiti tituli koja je nadomak ruke. Stoke City ne zna za pobjedu na svojem terenu od 9. veljače, tj. u tri susreta.

Za Queens Park Rangerse poraz na Goodison Parku praktički bi značio oproštaj od nada u ostanak u Premier ligi. Evertonu isto tako trebaju bodovi jer se nalazi usred utrke za plasman u Ligu prvaka, a s povratcima Fellainija i Pienaara, bit će veliki favorit. I Reading mora jednostavno pobijediti Liverpool kako bi u posljednjih pet kola pokušao izvesti čudo. Za Redse je ovo prva od tri utakmice protiv jedne od posljednjih osam momčadi, a menadžer Rodgers očekuje maksimalnu žetvu.

Arsenal je veliki favorit protiv Norwicha protiv kojeg želi produžiti niz od četiri pobjede u svim natjecanjima. Kako potom dočekuju Everton, Topnicima su nužna tri boda kojima bi preskočili Tottenham i potpuno se približili mjestu u Ligi prvaka. Epitet derbija ponijet će pak tradicionalno žestoki Tyne-Wear derbi između Newcastlea i Sunderlanda, u kojemu rijetko manjka borbenosti, ali i crvenih kartona.

Gradski derbi Real Betisa i Seville obilježit će 31. kolo španjolske Primere. Dvoboj je to koji slovi za jedan od dvoboja u kojima se bitka za bodove čini i najmanje važnom, dok prestiž i "nabijanje kompleksa" poraženom dolaze kao možda i najveća nagrada. Sevilli je oo vjerojatno zadnja prilika da uhvati priključak s "Europom", dok bi Betis eventualnom pobjedom iz igre izbacio barem jednog od rivala.

Nakon uspješnih europskih avantura i ulaska među najbolje četiri momčadi Starog kontinenta Barcelona i Real vraćaju se u prilično monotonu prvenstvenu svakodnevicu, dakako, gledano iz njihove perspektive. Katalonci će gostovati kod Zaragoze, dok će Madriđani biti na teškom iskušenju u Baskiji kod Athletica.

Izuzetno zanimljiv bit će i sudar Rayo Vallecana te Real Sociedada, prvi se nadaju Europskoj ligi, dok drugi snivaju Ligu prvaka. Uzbuđenja neće nedostajati niti na dnu gdje će "uskrsli" Deportivo u gostima kod Levantea ganjati četvrtu pobjedu u nizu, a na redu je i dvoboj dva najlošija kluba u ligi, Mallorce i Celte Vigo.

Pobjedom nad Eintrachtom u prošlom kolu Bayern je osigurao naslov prvaka. Pod tjednom se plasirao u polufinale Lige prvaka, a 16. travnja očekuje ga polufinale Kupa protiv Wolfsburga. Prije toga će na svom stadionu odigrati bavarski derbi protiv Nürnberga, a za očekivati je kako će Heynckes ponovno rotirati svoj sastav razmišljajući o kup-utakmici. Njegovi bi igrači motivaciju mogli pronaći u činjenici da im je Nürnberg u prvom dijelu sezone uzeo bod (1:1).

Drugi njemački polufinalist Lige prvaka, Borussia iz Dortmunda, približio se osvajanju drugog mjesta na tablici. Ima šest bodova više od Bayera iz Leverkusena, a poziciju će pokušati učvrstiti na gostovanju kod fenjeraša Greuther Fürtha. Apotekare za to vrijeme očekuje gostovanje u Gelsenkirchenu i derbi kola protiv Schalkea. Sudar trećeg i četvrtog kluba Bundeslige izrazito je važan u borbi za mjesta koja vode u Ligu prvaka, a u nešto boljoj formi trenutno je Schalke s pet pobjeda iz posljednjih šest utakmica.

Kolo će u petak otvoriti Freiburg i Hannover, kandidati za izlazak u Europsku ligu, Olićev Wolfsburg za polufinale Kupa će se pripremati u domaćem okršaju s Hoffenheimom, HSV Milana Badelja gostovat će kod Mainza, dok će Lakić s Eintrachtom u goste Augsburgu.

Nakon što su svi talijanski klubovi ispali iz europskih natjecanja, mogu se do kraja sezone posvetiti domaćem prvenstvu. Juve će se poslije Bayernove škole nogometa okrenuti nastavku pohoda na obranu naslova, a u 32. kolu putuje u Rim gdje ga čeka Lazio, momčad koja je također neslavno završila europsku kampanju.

Osim derbija na Olimpicu, još jedan dvoboj će najviše plijeniti pažnju. Milan će na svom San Siru dočekati Napoli, bit će to izravni okršaj za drugo mjesto. Rossoneri još ne mogu do njega, ali će eventualnom pobjedom doći na samo jedan bod zaostatka za Mazzarrijevom momčadi. Inter putuje na Sardiniju gdje se nada bodovima protiv Cagliarija koji mu trebaju u borbi za Europu.

Vukušićeva Pescara otvara kolo u subotu na svom terenu, a u derbiju začelja stiže joj Siena. Ukoliko želi izbjeći ekspresni povratak u drugu ligu, Pescara će morati razmišljati samo o tri boda. Budanova i Livajina Atalanta put prema sredini tablice traži protiv Fiorentine, a Roma će pokušati biti bolja od Torina na gostujućem terenu.

U utrci za naslovom prvaka Francuske Paris Saint Germain još uvijek ima sedam bodova viška ispred Marseillea, a nakon ispadanja od Barcelone u Ligi prvaka - uz dva neriješena rezultata - momčad Carla Ancelottija mora na gostovanje kod posljednjeplasiranog Troyesa, koji se porazom u derbiju začelja protiv Nancyja praktično pozdravio s prvoligaškim društvom.

Marseille ima na papiru znatno teži zadatak, gostovanje kod Lillea, koji se uspio uključiti u borbu za treće mjesto, a eventualnom pobjedom otvorit će mu se prilika i za napad na drugo. Bit će to ujedno i okršaj najboljih asistenata lige, Lilleovog Payeta (10) i Marseilleovog Valbuene (9), a ishod s novog Lilleovog stadiona sa zanimanjem će pratiti i ostali pretendenti na Ligu prvaka.

Njih u Francuskoj na ulasku u završnicu sezone ima nekoliko, zahvaljujući prije svega Lyonovog nizu od tri uzastopna poraza. Upitno je hoće li priliku dobiti kritizirani Lovren u domaćem susretu protiv Toulousea, dok će trećeplasirani Saint Etienne svoj uspješni hod pokušati nastaviti kod Valenciennesa. Cvitanićeva momčad Nice dočekuje Sochaux, a iz prikrajka vreba još i prvak Montpellier, koji ide na teško gostovanje u Bordeaux.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.04.2013. u 21:57
    Ispravite ovo da se sve tekme u Primeri igraju u ponoć hahah...ili se varam,Španjolci uvijek imaju neke neobične termine pa me ne bi čudilo da kako dolaze topliji dani da se sve kasnije igraju utakmice
    Obrisan korisnik
  • nido12.04.2013. u 20:40
    Milan ce preveslati Napolia za drugu poziciju...
    nido