Nogomet

Dva Reala jedan na drugoga, moguća odluka o prvaku u Premiershipu, Mandžukić na klupi

Sportnet • petak, 19.04.2013.
Dva Reala jedan na drugoga, moguća odluka o prvaku u Premiershipu, Mandžukić na klupi
Foto: EPA

Pred ljubiteljima kvalitetnog nogometa još je jedan uzbudljivi vikend, a svih je pet najjačih europskih nogometnih liga u punom pogonu.

Španjolska Primera stigla je do svoje 32 stanice na kojoj će vodeća Barcelona na svom stadionu testirati prave vrijednosti Levantea, a jednako težak posao čeka i Real Betis koji mora na noge Real Madridu, što nikako nije povoljan raspored kada vam je svaki bod od golemog značaja u borbi za Europu.

Zamimljiv okršaj očekuje se i na Sanchez Pizjuanu gdje će domaća Sevilla ugostiti Atletico Madrid, a s obzirom na to da obje momčadi teže napadačkom stilu igre, nema sumnje da "vatre" neće nedostajati. Ništa manje zanimljivo neće bi trebalo biti ni u dvoboju Valencije i Malage, klubova koji još uvijek imaju realne šanse da uhvate posljednje mjesto koje vodi u Ligu prvaka.

Preporođeni Deportivo će petu pobjedu u nizu loviti na svom stadionu protiv Athletica, a eventualna pobjeda vodi ga u kudikamo mirnije vode, nego je to u ovom trenutku slučaj. No, epitet derbija začelja ipak pripada "fenjerašu" Celti i dva mjesta bolje plasiranoj Zaragozi, a s obzirom na bodovni saldo, jedino što domaćima igra jesu sva tri boda koja, pak, nisu okusili već duži niz vremena.

Sjajna sezona Bayerna nastavila se i proteklog tjedna, plasmanom u finale DFB Kupa preko Wolfsburga i jednostavno Bavarci izgledaju nezaustavljivo. Rušenje raznih rekorda pokušat će nastaviti i na gostovanju kod Hannovera, ali zasigurno s mislima na dvoboj polufinala Lige prvaka s Barcelonom, koji je pred njima. Heynckes će izostaviti Mandžukića zbog lakše ozljede, ali i zbog činjenice kako će morati uigrati napad bez njega, jer ne može računati na njegove usluge u prvoj utakmici protiv Katalonaca. No, i Gomez i Pizarro pokazali su kako mogu sasvim solidno nadomjestiti Mandžu.

Eintracht i napadački oslabljeni Schalke odigrat će izuzetno važan dvoboj u borbi za četvrtu poziciju koja vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka, s Lakićem u početnom sastavu domaćina, dok će u ništa manje važnoj utakmici u borbi za četvrto mjesto biti Freiburg, u reprizi ovotjednog polufinala Kupa kod Stuttgarta.

Dortmundska Borussia će se za Real uigravati na svom terenu protiv Mainza, dok će HSV s probuđenim Badeljom protiv Fortune tražiti priliku za napredak prema pozicijama za Europsku ligu. U prijateljskoj utakmici protiv niželigaša prije nekoliko dana na teren se vratio i Ivo Iličević, nakon tri mjeseca pauze pa se može nadati kako će i u subotu dobiti koju minutu. Olićev Wolfsburg frustracije nakon potopa u Kupu pokušat će izliječiti kod Werdera.

Francuski nogometni vikend obilježit će i finale liga-kupa, u kojemu se sastaju Rennes i Saint Etienne, te su njihove utakmice pomaknute za srijedu, a većina će prvenstvenih dvoboja 33. kola biti odigrana u nedjelju. Već u petak navečer, doduše, krizne dane Lyona testirat će još uvijek aktualni prvak Montpellier. Lovren se vratio treninzima, Lyon je prošlog vikenda uspio pobijediti Toulouse, no bitka za mjesto u Ligi prvaka još je sasvim otvorena.

PSG će svoje vodstvo na vrhu čuvati protiv gostiju iz Nice, a raspoloženje u Ancelottijevom sastavu pokvarilo je ispadanje iz Francuskog kupa od Eviana, na jedanaesterce. Cvitanić i društvo na Parku prinčeva imaju vlastitu misiju - zadržati priključak u lovu na drugo i treće mjesto.

Marseille ima lakši zadatak, domaći okršaj s ugroženim Brestom, a Lille po nužne bodove ide na Korziku, u goste Bastiji. Derbi začelja ovoga puta igraju Nancy i Evian, pri čemu domaći nogometaši pobjedom mogu napraviti važan korak prema spasu, a svoje goste gurnuti natrag u "vatru".

Ako bi Tottenham pobijedio Manchester City, a Manchester United Aston Villu, odluka o naslovu prvaka pala bi već u ponedjeljak. No to i nije tako izvjestan scenarij. S oporavljenim Baleom, ali bez Defoea i Lennona Spursi će teško izaći na kraj s Građanima koji imaju četiri uzastopne pobjede u svim natjecanjima. Međutim, na momčadi Villas-Boasa veliki je pritisak rezultata jer sve više posustaje u lovu na Ligu prvaka.

Dok je za Liverpool i Europska liga, čini se, predaleka, pokušat će pomrsiti račune momčadi svoga bivšeg menadžera, Rafaela Beniteza. Derbi na Anfieldu puno je važniji za Chelsea koji želi zadržati treću poziciju, a ako bude moguće, napasti i drugu. Kako slijede ogledi s Unitedom, Tottenhamom i Evertonom, Chelsea bi poraz skupo stajao.

Everton, koji je neporažen u šest posljednjih premierligaških dvoboja, pokušat će obuzdati entuzijazam koji je zavladao u Sunderlandu poslije Di Caniova dolaska, a Arsenal je pod imperativom pozitivnog rezultata na Craven Cottageu poslije samo jednog ligaškog poraza u zadnjih 11 utakmica. Sve osim pobjede Manchester Uniteda protiv Aston Ville bilo bi senzacija.

Talijanska Serie A stigla je do 33. kola, a njega će obilježiti nedjeljni derbi Juventusa i Milana. Stara dama se nalazi na vrhu tablice s golemih 11 bodova prednosti pred Napolijem i 15 pred Milanom. Za potvrdu naslova treba joj još sedam bodova, a gotovo polovicu tog posla ima priliku obaviti pobjedom nad velikim rivalima. Rossonerima bodovi trebaju u potjeri za Napolijem, ali i za obranu treće pozicije na koju cilja Fiorentina. Milan će u Torino bez suspendiranog Balotellija, dok je kod Juventusa upitan nastup Chiellinija.

Napoli će tri boda tražiti na San Paolu protiv Cagliarija, momčadi koja je neporažena u posljednjih pet kola, te se usput nadati porazu Milana u Torinu. Ista nadanja imat će i Fiorentina, koju očekuje domaći susret s Torinom. Eventualnom pobjedom uz poraz Milana, Viole bi mogle doći na samo bod od mjesta koje vodi u Ligu prvaka.

Rimski klubovi su izjednačeni po osvojenim bodovima, a u 33. kolu lakši bi posao trebala imati Roma. U goste će joj stići već prežaljena Pescara, dok Lazio mora na zahtjevno gostovanje u Udine. Kovačićev Inter, opterećen ozljedama i lošom formom, ugostit će Parmu, dok će Atalanta Livaje i Budana u subotu gostovati kod Genoe.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.04.2013. u 22:50
    Pored Juve - Milan, vi spominjete "dva Reala" u naslovu?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.04.2013. u 21:22
    valencia tuce malagu, bayern laganini i da igra sa trecom momcadi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.04.2013. u 19:26
    Ajme stvarno dajte sredite raspored engleske lige, čas posla je s tim, ovako to izgleda kao da je napisao Zvonko Alač. Bez uvrede autoru...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.04.2013. u 19:17
    prognoziram stoke - united 0:2.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.04.2013. u 18:48
    Otkad je Packe prošao Sportnet se pretvara u index, očito je gazda uplatio pare pa su sve četiri u zraku.
    Obrisan korisnik