Automoto

Pobjeda Marqueza u Texasu: 20-godišnji Španjolac postao najmlađi pobjednik MotoGP utrke

Igor Šestak • nedjelja, 21.04.2013.
Pobjeda Marqueza u Texasu: 20-godišnji Španjolac postao najmlađi pobjednik MotoGP utrke
Foto: EPA

Pobjednik prve MotoGP utrke na stazi u Austinu u Texasu je 20-godišnji Španjolac Marc Marquez. Vozač Honde startao je s prve startne pozicije, u utrci nadmašio momčadskog kolegu Danija Pedrosu i prvi prošao ciljnu crtu. Time je postao najmlađi pobjednik jedne utrke u najjačoj klasi Svjetskog prvenstva u motociklizmu.

U nedjelju navečer po hrvatskom vremenu u Austinu je održana druga utrka nove sezone Svjetskog prvenstva u motociklizmu te prva od tri koje će se ove sezone održati u Americi. Najspretniji je bio Marc Marquez na Hondi i odnio pobjedu ispred svojih znatno iskusnijih sunarodnjaka Danija Pedrose i Jorgea Lorenza.

Identičan poredak bio je i nakon subotnjih kvalifikacija, što je 20-godišnjem Marquezu omogućilo da u svoju tek drugu utrku u najjačoj klasi krene s prve startne pozicije. Nije to učinio idealno pa je vodstvo u utrci preuzeo Pedrosa ispred Stefana Bradla, koji je odlično startao s pete pozicije. Nijemac se tako visoko u poretku ipak nije dugo zadržao, već su ga brzo prestigli Marquez, Lorenzo i Cal Crutchlow.

Marquez se potom priključio Pedrosi, dok Lorenzo nije mogao pratiti njihov tempo. Odlučujući trenutak utrke dogodio se u sedmom zavoju 13. kruga, kada je Marquez odličnim manevrom prestigao svog sedam godina starijeg momčadskog kolegu.

Pedrosa je nastavio juriti za sunarodnjakom i pratio je njegov tempo sve do 19. kruga, u kojem je napravio jednu veću pogrešku i izgubio nešto vremena. U posljednja tri kruga to nije uspio nadoknaditi i Marquez je prošao ciljem sekundu i pol prije njega. Motociklist koji je 20 godina navršio 17. veljače postao je najmlađi pobjednik u povijesti najjače klase Svjetskog prvenstva u motociklizmu.

Aktualni svjetski prvak Jorge Lorenzo ovoga vikenda sa svojom Yamahom nije mogao pratiti tempo Hondinih motociklista. Za pobjednikom je zaostao nešto više od tri sekunde, a nakon prve dvije utrke dijeli prvo mjesto u ukupnom poretku s Marquezom. Još tri sekunde iza Lorenza završio je Crutchlow na Tech 3 Yamahi.

Petog se mjesta dokopao Bradl, dok je šesti bio Valentino Rossi. Nakon odličnog nastupa u Kataru, Rossi u Texasu nije blistao. Andrea Dovizioso osvojio je sedmo mjesto, osmi je bio Alvaro Bautista, dok je domaći adut Nicky Hayden osvojio tek deveto mjesto. Krug prvih deset zatvorio je Andrea Iannone, a utrku nisu uspjeli završiti Petrucci, Pesek i Edwards.

Treća utrka Svjetskog prvenstva na rasporedu je 5. svibnja na stazi Jerez u Španjolskoj.

MotoGP, Velika nagrada Amerike, rezultati utrke:
1. Marc Marquez (ŠPA/Honda) 43:42,123 min
2. Dani Pedrosa (ŠPA/Honda) +1,534
3. Jorge Lorenzo (ŠPA/Yamaha) +3,381
4. Cal Crutchlow (VBR/Yamaha) +6,616
5. Stefan Bradl (NJE/Honda) +12,674
6. Valentino Rossi (ITA/Yamaha) +16,615
7. Andrea Dovizioso (ITA/Ducati) +22,374
8. Alvaro Bautista (ŠPA/Honda) +22,854
9. Nicky Hayden (SAD/Ducati) +33,773
10. Andrea Iannone (ITA/Ducati) +42,112

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!