Nogomet

Dinamovih 15, Hajdukovih 4000 i ostale priče iz domaćeg nogometa

Piše:Lovro Štrbinić • ponedjeljak, 22.04.2013.
Dinamovih 15, Hajdukovih 4000 i ostale priče iz domaćeg nogometa
Foto: FaH

Nakon 28. radnog kola domaćih nogometnih prvoligaša zagrebački Dinamo i teoretski je osigurao ono što mu mnogi pripisuju već tjednima ili mjesecima, dok je Hajduk istovremeno došao do brojke od 4000 prvenstvenih pogodaka u klupskoj povijesti. Uz dosege dvaju najpopularnijih klubova odrađena je nova runda borbe za Europu, kao i ona borbe za ostanak u MAXtv Prvoj ligi...

Još jednom, 15. put u povijesti hrvatskog nogometnog prvenstva, zagrebački Dinamo pokazao se najboljim. Poslije minimalnog slavlja u Vinkovcima u posljednjih pet kola ovosezonskog izdanja MAXtv Prve lige ulazi s 15 bodova prednosti ispred Lokomotive, što je s obzirom na bolji međusobni omjer sa "sestrinskim" klubom dosta za otvaranje šampanjca. Zlobnici će reći da, žargonom Formule 1, Mamić drži prvi startni red, koji je nakon remija u Koprivnici prepustio Hajduk.

Splitski velikan je na peti ovosezonski ogled sa Slaven Belupom otišao tražeći pobjedu, ali i strijelca 4000. prvenstvenog pogotka u klupskoj povijesti. Pobjeda je izostala, treći put ove sezone Hajduk i Slaven Belupo završili su susret rezultatom 1:1, no Jean Evrard Kouassi zauvijek se upisao u povijest Bilih. Bez obzira kakav trag ostavio, njegovo ime stajat će uz ono Vlade Schönauera, Slaviše Žungula i Nenada Pralije, dok za nešto manje od 20 godina netko ne "utrpa" 5000. god Hajduka i pridruži se ovom kvartetu strijelaca jubilarnih pogodaka.

Inače, kad bi se gledalo isključivo ono prikazano u Koprivnici tijekom nedjelje, možda se najviše u strijelce zaslužio upisati Tino Sven Sušić, koji je odradio vrlo dobar posao u ponajboljem izdanju od svog dolaska na Poljud. Doduše, vjerojatno bi bilo i više strijelaca kod Splićana da na vrlo visokoj razini nije bio Silvio Rodić, ostavivši tako Lokose na drugom mjestu.

Ivkoviću i igračima se sad "smiješi" osiguravanje izlaska u europska natjecanja kroz prvenstvo, bez obzira na rasplet finala Kupa. U ogledu s klubom koji gaji iste ambicije pred oko 5 tisuća gledatelja na Kantridi igrači kolektiva podrijetlom s Kajzerice iskazali su vrlo visok postotak učinkovitosti i s tri pogotka donijeli nove brige Keku. Rijeka je, naime, nakon četiri vezana slavlja pod slovenskim strategom povezala i dva poraza i sad je pala na neželjeno peto mjesto.

"Krivac" za to je i momčad Splita, koja je u pravi čas došla u pravu formu, ovog vikenda bez izgleda su ostavili Osijek u utakmici koju su mnogi od njih sami opisali kao najbolju tijekom boravka Zorana Vulića u Parku mladeži. Sad to Crveni trebaju ponoviti na Maksimiru gdje igraju možda i ključni susret za ostvarenje cilja, dolaze na noge Lokomotivi. S druge strane, očekuje nas međusobni ogled još dvojice pretendenata na drugu poziciju, Hajduk i Rijeka sljedeće nedjelje zabavljat će gledatelje na Poljudu.

Vrlo živo je i u dijelu ljestvice koji ne nudi priliku za europski iskorak, već jedino opasnost ispadanja u niži rang. Inter je propustio priliku protiv Istre 1961 uhvatiti priključak sa zonom spasa i ima najgoru situaciju od svih, dok u sljedećem kolu ide izravnom konkurentu Zadru u goste. Zadrani su, pak, dobar dio svojih briga mogli riješiti već u Kranjčevićevoj ulici, ali umjesto odlaska na 0:2 i vjerojatnog slavlja, Mršić je "zapucao" kazneni udarac i dopustio Ćirinim jurišnicima povratak na 1:1, odnosno ostanak nade u plasman na bar desetu poziciju.

Igrač kola

U fantastičnom izdanju Splitovaca protiv Osijeka nekoliko igrača je privuklo pažnju svojim učinkom. Najbolji je možda ipak bio Ante Rebić, koji se novom sjajnom izvedbom dodatno približio ljetnom transferu. Uz pogodak kojim je "načeo" suparnika u još je niz navrata namučio obranu Osijeka, a nakon jedne njegove prekrasne solo akcije po lijevoj strani u strijelce se upisao Ivan Baraban.

Pogodak kola

Među par vrlo lijepih pogodaka u 28. kolu MAXtv Prve lige ljepšim od ostalih pokazao se pogodak Domagoja Antolića na Kantridi. U 17. minuti veznjak Lokosa je uzeo loptu i iz slobodnog udarca s ruba kaznenog prostora pogodio kut kojeg je trebao pokrivati vratar, u ovom slučaju gornji lijevi. Antolić je vidio kako je Mance otišao malo previše prema sredini gola i udarcem koji bi ionako bilo teško zaustaviti "rasparao" mrežu domaćina.

Tragičar kola

U ovu rubriku može se uvrstiti Antonio Mršić, koji je u 85. minuti utakmice na stadionu u Kranjčevićevoj ulici imao meč loptu u tom susretu, a možda i u borbi za ostanak. Ipak, njegov snažan udarac pročitao je mladi Livaković, a kasniji efektni pogodak Medića "kaznio" promašaj zadarskog veznjaka. Olakotna okolnost ponajboljem igraču Zadra je činjenica što je prethodno lijepim pogotkom doveo svoju momčad u vodstvo.

Prvijenac kola

Prvenstvene prvijence u svojim klubovima postigli su Jean Kouassi i Tin Jedvaj, a ako je pogodak igrača iz Obale Bjelokosti znamenitiji zbog jubileja, onda je onaj Dinamovog defenzivca oku promatrača ljepši. Jedvaj je povukao loptu s centra igrališta i kad je vidio da ima prostora više od suigrača pucao je s dvadesetak metara snažno u kut vrata Cibalije. Lopta je završila u mreži, a kasnije se pokazalo da je taj pogodak vrijedan pobjede, odnosno naslova.

Svađa kola

Mogle bi u svlačionici Dinama svađe ubuduće biti češće, nakon odluke Uprave da razmirica Alena Halilovića i Ante Rukavine razveseli njihove suigrače. Naime, nakon što je Šibenčanin uputio poneku ružnu riječ prema mlađem suigraču jer je ovaj pokazao nezadovoljstvo jednim njegovim potezom, a kasnije i "uvalio" lakat Jedvaju, čelnici kluba odlučili su da Ruki suigrače i stručni stožer počasti večerom, a Halilović pićem. Pitanje je samo čiji će račun biti veći.

Izjava kola

"Zagreb neće ispasti iz lige, budite u to sigurni", poručio je Miroslav Blažević nakon remija sa Zadrom i time lišio neizvjesnosti navijače Zagreba prije posljednjeg dijela sezone. No, možda Ćiro zna nešto što obični nogometni promatrači niti ne mogu znati.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3162:20+4271
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.04.2013. u 15:43
    hnl močvara!!!
    Obrisan korisnik
  • Zvrx22.04.2013. u 21:00
    To licenciranje je jedna velika prevara. Još od kad su Gorici blokirali ulazak u 1. ligu, meni je licenciranje jedan veliki smijeh. Ko i sve u ovoj jadnoj državi. Nek pročešljaju poslovanje Hajduka i Dinama, nisam siguran da bi imali uvjete za Prvu ligu.
    Zvrx
  • Obrisan korisnik22.04.2013. u 20:13
    Pa ako Ćiro uhvati Cibaliju na 10. mjestu možda i ostane u ligi. Pročita sam negdje da je vrlo moguće da nijedan drugoligaš ne dobije licencu za 1.HNL, pa bi prema tome samo dva kluba ispala.
    Obrisan korisnik