Nogomet

Dva derbija gornjeg doma i jedan donjeg - podijeljena mišljenja o podjeli bodova

Ivana Strahija, Damir Žbulj, Maj Gašparac • petak, 26.04.2013.
Dva derbija gornjeg doma i jedan donjeg - podijeljena mišljenja o podjeli bodova
Foto: Kristijan Komarica

Pred nama je još jedno zanimljivo prvenstveno kolo, koje ljubiteljima nogometa u Hrvatskoj nudi interesantne i zabavne susrete, kao i proslavu titule prvaka u Maksimiru. Sportnetovi novinari izložili su svoje argumente kako će završiti pojedini dvoboji...

Lokosi dočekuju Split, imaju priliku odmaknuti se na četiri boda od Splitovaca. S obzirom da su nogometaši s Kajzerice u odličnoj formi, može li se očekivati pobjeda?

Ivana Strahija: Mislim da će Lokomotiva pobijediti. Iako, protivnik teško da bi mogao biti teži, no Lokosi su ove sezone pokazali da im i takvi odgovaraju. Split ima iza sebe dvije pobjede, no te su ostvarene na domaćem travnjaku, koji je i inače Splitovcima pobjedonosan te su kod kuće prikupili ukupno 38 bodova. U gostima Split nije tako jak. K tome, mladim momcima Tomislava Ivkovića je motivacija najvažnija, a nje sigurno ne nedostaje.

Damir Žbulj: Iako je posljednji poraz Splitu u prvenstvu nanijela upravo Lokomotiva, još u veljači, mislim kako se serija Crvenih od sedam uzastopnih utakmica u kojima teren nisu napuštali barem bez boda neće prekinuti na Maksimiru. Bez obzira na dobru formu Lokosa i plasman u finale Kupa, očekujem kako će Splitovci u ovom okršaju biti uspješniji te kako će se čak i slavljem probiti prema drugoj poziciji na prvoligaškoj ljestvici. U posljednja dva nastupa demolirali su svoje suparnike, Osijek i Rijeku, trenutno imaju najbolji učinak na svom travnjaku, a vrijeme je da svu svoju snagu jednom pokažu i na nekom gostovanju. Teren pred praznim maksimirskim tribinama prava je prilika za to.

Maj Gašparac: Nakon trijumfa nad Rijekom u prošlom kolu i osvajanja tri vrlo bitna boda, može se reći da nogometaši Lokomotive u dvoboju sa Splitom imaju ulogu favorita. Igrači Tomislava Ivkovića svjesni su da im je na Maksimiru u petak potreban trijumf kojim bi potvrdili pobjedu na Kantridi i vrlo su motivirani za ostvarivanje željenog rezultata. Također, Lokosima će ići na ruku to što trener gostiju neće moći računati na nastup nekih vrlo bitnih igrača. Za Split u petak neće moći zaigrati ozlijeđeni Križanac, Vitaić, Hrgović i Rebić, što je veliki udarac za "Crvene".

Drugi derbi vrha ljestvice je nedjeljna utakmica Hajduka i Rijeke. Hoće li Riječani uspjeti u grotlu Poljuda i mogu li preskočiti Splićane na tablici?

Ivana Strahija: Rijeka, ukoliko želi da je se i dalje shvaća ozbiljno, na Poljudu mora izvući barem bod. Nakon jako dobrog starta pod novim trenerom, došlo je do pada i sad bi u završnici prvenstva, toliko blizu cilja plasmana u Europu, trebalo "dati gas". No, Hajduk i Poljud nikako nisu protivnici na kojima se lako vaditi, premda je ove sezone Hajduk na domaćem terenu skupio manje bodova no obično. Splićani su ušli u finale Kupa, trebaju ostati u dobroj formi, fizički i psihički, da bi osvojili Rabuzinovo sunce, te mislim da će protiv Rijeke pobijediti.

Damir Žbulj: Rijeka je prvotno profitirala dolaskom Matjaža Keka na klupu, međutim, niti slovenski stručnjak nije uspio zadržati pozitivnu seriju dobrih rezultata. Nakon pobjeda stigla su i dva neugodna uzastopna poraza i na Poljudu njegove ekipa sigurno neće srljati, nego će zbog straha od novog neuspjeha strpljivom igrom čekati svoju priliku. Očekujem utakmicu s malim brojem pogodaka, kao i vjerojatnu podjelu bodova na Poljudu.

Maj Gašparac: U toj utakmici prednost je na strani Hajduka. Nakon izvrsnog početka poslije dolaska novog trenera, Matjaža Keka, nogometaši Rijeke u posljednje dvije utakmice u prvenstvu pretrpjeli su dva poraza, od Splita i Lokomotive, kojima su si otežali borbu za poziciju koja vodi u europska natjecanja. U nedjelju je pred njima nova teška utakmica i to protiv velikog rivala Hajduka koji se nalazi u boljoj formi te zasigurno u taj dvoboj pred svojim navijačima ulazi kao favorit.

Slaven Belupo još nije slavio pobjedu ovog proljeća. U subotu igra na Maksimiru, gdje je Dinamo najavio proslavu titule prvaka. Mogu li Farmaceuti iznenaditi?

Ivana Strahija: Kolikogod bi pobjeda Koprvničana na Maksimiru doprinijela atraktivnosti prvenstva, mislim da će Dinamo pobjedom proslaviti titulu prvaka. Farmaceuti, iako sad igraju mnogo bolje nego u uvodnih par proljetnih kola, ipak imaju velikih problema s realizacijom, što Dinamovi profesionalci neće propustiti kazniti. K tome, u redovima Slavena nedostajat će, uz već otprije ozlijeđenog Novinića, i kartonirani Gregurina i Glavica, dok se na boljke tuže Delić, Purić i Vugrinec, pa je situacija s kadrom daleko od idealne za Farmaceute.

Damir Žbulj: Neće biti iznenađenja na Maksimiru, Slaven će nastaviti svoj niz bez pobjede, a mogu li uopće organiziranom i čvrstom igrom izvući barem bod, teško je reći. Sve će u subotnjem susretu ovisiti o ekipi Dinama, koja će slaviti svoj 'tko zna već koji uzastopni' naslov prvaka. Prema atmosferi koja je već posljednjih godina uz klub, neće to biti neka fešta za pamćenje, a u tom slučaju su i šanse Farmaceuta za pozitivan rezultat ipak malo veće nego inače. Tri boda neće Slaven vidjeti protiv Dinama još jako dugo, a treba očekivati i kako će Kruno Jurčić ipak natjerati svoje igrače da uz maksimalan angažman i dominaciju na travnjaku slavljem potvrde svoju titulu.

Maj Gašparac: Teško. Iako će Dinamo u taj susret nakon potvrde osvajanja novog naslova vjerojatno ući malo opuštenije, momčad Krunoslava Jurčića mnogo je kvalitetnija od Koprivničana i bez ikakve sumnje sve osim njene pobjede predstavljalo bi veliko iznenađenje. Istina, Koprivničani su u prošlom kolu odigrali dobru utakmicu protiv Hajduka i na Poljudu uzeli bod, no već duže vremena se nalaze u vrlo lošem rezultatskom nizu, a prvu pobjedu na proljeće vjerojatno neće uspjeti izboriti niti ove subote.

Na sasvim drugom kraju prvenstvenog poretka igraju Zadar i Inter. Tko će slaviti, hoće li Zadar (opet) iskoristiti prednost domaćeg travnjaka ili će Inter uspjeti pokazati da se nakon dva poraza još nije predao?

Ivana Strahija: Dvoboji dvaju davljenika, u kojima svaka momčad ima imperativ koji nema pozitivan predznak, uvijek su vrlo teški za predviđanje. No, Zadrani su, uz prednost domaćeg travnjaka, povukli i dodatni potez ranijeg igranja, pa bi relativno vruće vrijeme i uporno sunce moglo biti hendikep za ekipu iz Zaprešića. Mislim da tri boda u ovom susretu ostaju u Zadru.

Damir Žbulj: Inter je svojim posljednjim rezultatima pokazao kako će jako teško, gotovo nemoguće, uhvatit korak u borbi za poziciju izvan zone ispadanja. Gostovanje kod Zadra posljednja im je prilika za kakvu takvu nadu, no, s druge strane Zadranima je ovo također šansa za odmak od 'davljeničke' konkurencije. Ekipa Ferde Milina ne igra loš nogomet i to pogotovo na svom travnjaku, gdje su posebno uspješni. Sjetit će ipak na Stanovima kako ih je Inter u prvom dijelu sezone 'napeglao' s 5:1, no, Zagreb, Slaven, Cibalia, Split, Lokomotiva i Istra 1961 ostali su tamo bez bodova, a prema trenutnoj formi, bez učinka će u Zadru ovaj put ostati i nogometaši iz Zaprešića.

Maj Gašparac: U tom susretu pobjeda bi trebala pripasti nogometašima Zadra. Momčad Ferde Milina u nešto je boljoj formi i u utakmici protiv Zagreba u posljednjem kolu je pokazala kako će svakoj momčadi do kraja sezone biti vrlo težak protivnik. U subotu će na svojoj strani imati i podršku domaćih navijača, koji će pokušati biti "dvanaesti igrač" Zadra na stadionu u Stanovima. S druge strane, Inter je svoju posljednju pobjedu upisao još u studenom prošle godine i pozitivan rezultat u Zadru vrlo je težak zadatak za nogometaše Rajka Magića.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.04.2013. u 17:43
    Ajmo Zadre po sva tri boda!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.04.2013. u 17:32
    Teško je prognozirati hnl,bolje izbjeći,nikad neznaš tko kome i zašto!
    Obrisan korisnik
  • nido26.04.2013. u 17:05
    Remi Lokosa i Splita. Pobjeda Ajduka nad Rijekom. Pobjeda Dinama nad Slavenom i nerijeseno Zadar i Inter :-)))
    nido
  • Obrisan korisnik26.04.2013. u 14:26
    zadar će osigurat opstanak protiv intera,split će iznenadit vlakić.
    Obrisan korisnik
  • ttt200826.04.2013. u 14:01
    3 boda će opet u Zaprešić \o/
    ttt2008