Nogomet

Baselu će trebati čudo na Stamford Bridgeu, u Lisabonu sve otvoreno

Piše:Vedran Babić • petak, 26.04.2013.
Baselu će trebati čudo na Stamford Bridgeu, u Lisabonu sve otvoreno
Foto: EPA

Poslije prvih polufinalnih utakmica Europske lige bliže finalu su Chelsea i Fenerbahče. Londončani su slavili na gostovanju u Baselu uz dva postignuta pogotka, dok je Fenerbahče kod kuće jednim pogotkom porazio Benficu sačuvavši pritom svoju mrežu. Uzvrati su za tjedan dana - Baselu će trebati pravo malo čudo, dok bi u Lisabonu trebalo biti otvoreno...

Basel - Chelsea 1:2

Kasni pogodak Davida Luiza lako bi mogao prelomiti ovaj polufinalni susret u korist Chelseaja. Lanjski osvajači Lige prvaka uzvrat dočekuju s pobjedom i čak dvama golovima u gostima. Taj je uspjeh tim vrjedniji ako se zna da je ostvaren na St. Jakob's Parku, gdje ove sezone u Europskoj ligi ni jedna momčad nije slavila.

Basel se ove sezone zaista pokazao kao tvrd orah svima, to su najbolje osjetili igrači Tottenhama u četvrtfinalnoj fazi, no sada će prvi put morati "loviti" rezultat pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se snaći u toj ulozi.

Na rasprodanom St. Jakob's Parku gledatelji su mogli vidjeti solidnu utakmicu s dosta prilika, pogotovo u drugom poluvremenu. U samoj završnici, kada je Basel svim silama jurišao po izjednačenje, utakmica se potpuno rasplamsala.

Švicarci su izjednačili preko dvojbenog jedanaesterca, no u četvrtoj minuti sudačke nadoknade, svega nekoliko sekundi prije posljednjeg zvižduka, momčad sa Stamford Bridgea došla je do velike prednosti iz slobodnog udarca Davida Luiza. Taj pogodak ide na dušu Baselovu vrataru Sommeru jer je lopta išla u njegov kut.

Upravo je Luiz iznenađujuće "gurnut" u vezni red, a nije se očekivao ni nastup Colea, koji se tek bio oporavio od ozljede. U odnosu na ligaški susret s Liverpoolom u nedjelju, u prvom su se sastavu našli strijelac Moses, zatim Lampard i Terry.

Trener Chelseaja Rafael Benitez u Basel je na teren poslao momčad s Torresom u špici te Mosesom, Hazardom i Ramiresom u sredini uz Lamparda i Luiza. U obrani su osim Terryja i Colea bili Azpilicueta i Ivanović. Vrata je branio Cech, a na klupi su ostali Mata (ušao umjesto Hazarda u 71. minuti), Oscar (ušao umjesto Lamparda u 79.) i Benayoun.

Što se domaćina tiče, optimistični trener Murat Yakin na raspolaganju je imao istu onu momčad koja je u uzvratu četvrtfinala izbacila Tottenham. Na vratima je bio Sommer, u obrani Degen, strijelac Schaer, Dragović i Park, u veznom redu El Neney, Die, Salah, F. Frei i Stocker, a u napadu Streller. Iako je osokoljen rezultatima svoje momčadi u Europi ove sezone Yakin vjerovao u podvig, nije ga uspio ostvariti i sada će mu trebati još veći u Londonu.

Naime, Basel ove sezone u Europskoj ligi nije ostvario ni jednu gostujuću pobjedu.

Fenerbahče - Benfica 1:0

Drugo bi polufinale trebalo biti ipak neizvjesnije i izjednačenije. Fenerbahče ima minimalnu prednost zahvaljujući pogotku Korkmaza iz 71. minute, no mogli su postići i više golova. Promašili su jedanaesterac i triput zatresli okvir gostujućih vratiju. Nadaju se Turci da im se to neće obiti o glavu u uzvratu jer u suprotnome će sezona biti neuspješna.

Naime, zbog dugotrajnosti europskog "izleta" (Fenerbahčeu je ovo prvo polufinale nekog europskog natjecanja), zapostavljeno je domaće prvenstvo. Fener je prošlotjednim porazom od Genclerbirligija praktički izgubio sve šanse za naslov prvaka pa će sada sve svoje snage usmjeriti na uzvrat u Lisabonu.

S druge strane, Benfica nema takvih problema. Oni u svom prvenstvu imaju četiri boda više od prvog pratitelja Porta pa si čak mogu i dozvoliti luksuz jednog kiksa kako bi se maksimalno kvalitetno pripremili za novi okršaj s Fenerom.

Usprkos porazu i činjenici da nisu postigli pogodak u gostima, Benfica ima razloga za optimizam uoči uzvrata. Naime, u Lisabonu su ove sezone porazili Spartak, Celtic, Bayer Leverkusen, Bordeaux i Newcastle, a izgubili su samo od Barcelone u Ligi prvaka.

No i Fener je ove sezone u gostima neporažen. Pobijedio je Marseille, AEL Limassol, Borussiju M. i Plzen, dok je s BATE-om i Lazijom odigrao neriješeno. Ni od koga nije primio tri pogotka, što znači da bi mu pogodak u Lisabonu praktički značio prolazak u finale. No nešto će se pitati i Benficu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.05.2013. u 10:52
    Proči će i Portugalci
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.04.2013. u 21:47
    to će čelzi smljet u 2. brzini i osvojit
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.04.2013. u 21:11
    ovo bi bilo prvorazredno čudo i velika prvorazredna senzacija
    Obrisan korisnik
  • nido26.04.2013. u 19:36
    Finale: Chelsea - Benfica :-D
    nido