Zimski sportovi

Video: Prvi put od 1996. godine sve ekipe Original Six ere u doigravanju, poznati svi sudionici

Ivan Dominik • nedjelja, 28.04.2013.
Video: Prvi put od 1996. godine sve ekipe Original Six ere u doigravanju, poznati svi sudionici

U noći sa subote na nedjelju NHL liga igrala je svoje finale "regularne" sezone, iako će se posljednja utakmica sezone u nadoknadi odigrati tek u nedjelju navečer, a sastaju se Bruinsi i Senatorsi u TD Gardenu. No, finale sezone od čak 13 fenomenalnih utakmica bilo je nezaboravno; posljednja dva mjesta u doigravanju na Zapadu su popunili Minnesota, pobjedom u Denveru gdje se najvjerojatnije od Avalanchea oprostio legendarni Milan Hejduk, i Detroit, koji je također u gostima svladao Dallas - izravnog konkurenta za doigravanje - te uz pomoć najvećih svojih velikana, Henrika Zetterberga i Pavela Dacjuka, osigurao povijesno 22. doigravanje zaredom. Konačan poredak u obje konferencije još nije poznat, ali će biti uskoro, dok je osim uzbudljivog Zapada na Istoku također bilo vatreno - pogotovo u utakmicama Pittsburgha, koji je uvalio osam golova Carolini, odnosno Montreala koji je slavio u Torontu. Također, ovo je prva sezone od 1995./1996. u kojoj su doigravanje osigurale sve ekipe iz Original Six ere.

NHL liga došla je polako svome kraju, a za kompletiranje svih 48 utakmica za svih 30 momčadi u ovoj skraćenoj sezoni, pobrinut će se Boston i Ottawa u nedjelju navečer, utakmicom nadoknade zbog terorističkog napada u Bostonu, u TD Gardenu. No, mimo te utakmice, svi sudionici doigravanja u ovoj su sezoni poznati, a posebno je zanimljivo da je svih šest ekipa iz Original Six ere - Boston, Toronto, Montreal, NY Rangers, Chicago, Detroit - izborilo doigravanje i to prvi put od sezone 1995./1996. Ipak, na Zapadu, na kojem je odigrano sedam utakmica, bilo je puno zanimljivije u odnosu na šest "istočnih" utakmica...

Zetterberg i Dacjuk donijeli doigravanje Red Wingsima, play-off osigurala i Minnesota na vjerojatnom oproštaju Hejduka u Denveru

Jedine dvije nepoznanice oko doigravanja u NHL-u uoči finala sezone bile su posljednje dvije pozicije na Zapadu. Za njih su konkurirale ekipe Detroita, Minnesote, Dallasa i Columbusa, a Wingsi i Wild mogli su osigurati doigravanje pobjedama u noći na nedjelju. Stoga je posebno zanimljiva bila utakmica Detroita u Dallasu kod izravnih suparnika za play-off.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Zanimljiva, no samo dok pak nije počeo klizati ledom. Fanatični i vrlo opasni te prekaljeni Wingsi odmah su počeli furiozno u Teksasu te je domaća momčad uglavnom bila podređena tijekom utakmice. Vodstvo Wingsa došlo je, pak, tek u 19. minuti kada je kapetan ekipe Henrik Zetterberg pogodio mrežu Richarda Bachmana za 1:0. U drugom periodu golova nije bilo, a priču su pogocima u trećem periodu za pobjedu Wingsa od 3:0 završili opet Zetterberg i Jonathan Ericsson, kojemu je veliki Šveđanin namjestio pogodak za svoj treći bod na ogledu.

Fantastični Rus Pavel Dacjuk bio je asistent za sva tri pogotka Wingsa te je uz naravno Zetterberga bio najzaslužniji za gostujuće slavlje Winged Wheela u Dallasu. Svoje je usluge od stopostotnih 17 obrana tu pridodao i Jimmy Howard, a Starsi su ostali bez odgovora na igru ekipe Mikea Babcocka. Pobjedom, sadašnjim sedmim mjestom na Zapadu i osiguranjem doigravanja, Wingsi su tako prolongirali svoju seriju sezona ulaženja u play-off na 22, što je rekord i NHL-a i svih američkih sportova u povijesti. Posljednji put u Joe Louis Areni se nije igralo doigravanje u sezoni 1989./1990., a to se unatoč indicijama ove sezone neće ponoviti.

Druga važna utakmica za doigravanje na Zapadu bio je ogled Minnesote i Colorada u Denveru. Wildu je igrala svaka pobjeda i dva boda da osigura ovogodišnje doigravanje, a to mu je na kraju i pošlo za palicom. Ekipa sa sjevera SAD-a uspjela je slaviti protiv ove sezone vrlo slabog Avalanchea te se plasirati u toliko željeni play-off.

Wild je usred Denvera slavio uz 3:1, a najzaslužnija je za pobjedu bila i najveća zvijezda ekipe, Zach Parise. Koji je zabio prvi pogodak na utakmici. Ostala dva dodali su Devin Setoguchi s igračem više i Pierre-Marc Bouchard, četiri sekunde prije kraja na prazan gol, dok je poraz "Lavine" ublažio Ryan O'Reilly. Vratar Colorada Semjon Varlamov imao je odličnih, ali nedovoljnih 30 obrana, a Minnesota će stoga vidjeti svoje prvo doigravanje nakon čak pet neuspješnih sezona.

Pirova pobjeda Columbusa, Yakupovov show protiv Vancouvera

Večer na nedjelju bila je također finale "regularne" sezone za čak 28 momčadi lige, a na Zapadu su se istaknule još ponajviše utakmice u Columbusu i Edmontonu. Blue Jacketsi, koji su pobijedili u svojoj posljednjoj domaćoj utakmici, ostvarili su Pirovu pobjedu te doigravanje neće vidjeti ni ove sezone, u kojoj su istome bili najbliže u posljednjih nekoliko dugih godina. Zanimljivo, odlazak Scotta Howsona i Ricka Nasha te dolasci novog GM-a i Mariana Gaborika, unatoč predviđanjima pokazali su se dobrim potezima za Jacketse, koji obećavaju u budućnosti.

Kako bilo, Jacketsi su sinoć svladali posrnuli Nashville 3:1 uz čak 27 šuteva više prema protivničkim vratima. Premda je Nashville poveo golom Shea Webera u drugoj trećini, posljednjih deset minuta utakmice furiozno je odigrano na strani domaćina, koji su prvo izjednačili preko Brandona Dubinskog, potom poveli 2:1 zahvaljujući Jacku Johnsonu, da bi na kraju slavili 3:1 golom Cama Atkinsona u praznu mrežu Chrisa Masona (46 obrana) 30 sekundi prije kraja.

Osvajači Presidents trofeja i najbolja momčad lige, Chicago Blackhawksi, poraženi su u Missouriju u posljednjoj utakmici sezone. Domaći St. Louis Bluesi bili su bolji uz 3:1 golovima Patrika Berglunda i dvostrukog strijelca, novaka Jadena Schwartza, dok je jedini strijelac za goste bio Ben Smith prvijencem sezone. No, Chicago je igrao bez prvotimaca i najvećih zvijezda u pravom izdanju pa pobjeda vrlo jakih Bluesa toliko ni ne čudi.

Šestorka večeri

Henrik Lundqvist (ŠVE/ NYR) - 20/20, 100 posto obrana
Justin Schultz (KAN/ EDM) - 1 gol, 3 asistencije, 4 boda, +/-: +3
Mike Green (KAN/ WSH) - 2 gola, 1 asistencija, 3 boda, +/-: -1
James Neal (KAN/ PIT) - 3 gola, 1 asistencija, 4 boda, +/-: +2
Henrik Zetterberg (ŠVE/ DET) - 2 gola, 1 asistencija, 3 boda, +/-: +3
Nail Yakupov (RUS/ EDM) - 3 gola, 3 boda, +/-: +2

Više čudi još jedan visoki poraz druge momčadi Zapada, Anaheim Ducksa, koji su opet kod kuće doživjeli težak poraz. Slavio je Phoenix u Honda Centeru s čak 5:3 uz hat-trick briljantnog Radima Vrbate, koji je zabio i jedan shorthanded pogodak. Ostala dva gola za Coyotese dodali su Kyle Chipchura i Antoine Vermette, dok su osim legendarnog Teemua Selannea za domaćine pogađali i Patrick Maroon te Francois Beauchemin.

Aktualni prvaci iz Los Angelesa svladali su kod kuće u zadnjoj utakmici prije ranije osiguranog doigravanja San Jose Sharkse. Derbi Kalifornije pripao je rezultatom 3:2 Kingsima, a za njega je najzaslužniji bio Jonathan Quick s 23 obrane, kao i Kyle Clifford, koji je doveo domaćina u prednost. Nakon njega zabijali su za "Kraljeve" još Justin Williams i Slava Vojnov, dok su poraz Sharksa ublažili Logan Couture i T.J. Galiardi.

Najefikasnija utakmica Zapada bio je kanadski derbi u Alberti gdje su domaći Oilersi deklasirali Vancouver s čak 7:2. Bio je to show Naila Yakupova koji je zabio hat-trick, dva je gola dodao i Jordan Eberle, dok su Jerred Smithson i bek Justin Schultz, koji je imao i čak tri asistencije, dodali po pogodak. Za Canuckse, koji su "razbijeni" u trećem periodu, golove su postigli Derek Roy i Tom Sestito.

Osam pogodaka Penguinsa na Istoku, slavlja Rangersa i Canadiensa u najvećim derbijima večeri

Na također zanimljivom Istoku najviše pažnje zaplijenila je rapsodija Pittsburgh Penguinsa protiv slabašne Caroline u Consol Energy Centru. Pensi su slavili uz 8:3 u najefikasnijoj utakmici večeri, a za pobjedu je najzaslužniji bio James Neal s hat-trickom i asistencijom za četiri boda. Dva gola zabio je Jussi Jokinen, koji igra u fantastičnoj formi od dolaska u Steel City baš iz Caroline, dok je jedan pogodak uz dvije asistencije imao i povratnik Jevgenij Malkin.

Uz njih još su pogotke za domaće zabijali i Brenden Morrow te Matt Cooke, dok su za goste iz Raleigha pogađali Tuomo Ruutu i prvim pogocima u sezoni dvostruki strijelac Kevin Westgarth. Penguinsi su posljednju trećinu završili s 5:0, dok se ravnopravna i izjednačena utakmica gledala čak 40 minuta. Najbolja momčad Istoka time je prekinula i lošiju seriju poraza u posljednje vrijeme te u pozitivnom raspoloženju kreće u doigravanje.

U derbiju Floride Tampa je kod kuće poražena od posljednje momčadi Istoka, Florida Panthersa. Ekipa iz Sunrisea slavila je u Tampi uz 5:3 dvama golovima Tomaša Fleischmanna te po jednim Scottiea Upshalla, Nijemca Marcela Goca te prvijencem u sezoni Nicka Bjugstada. Ponovno je odličnu večer za Lightning imao Martin St Louis s golom i asistencijom, no pogocima su ga popratili tek branič Matt Carle i napadač Ryan Malone.

Hejdukov oproštaj?

Legendarni češki hokejaš Colorado Avalanchea, Milan Hejduk, jedini iz generacije Joea Sakica i osvajača Stanley Cupa za Avse, uzeo je pak na kraju utakmice protiv Minnesote, a s obzirom na njegove najave posljednjih sezona, tradiciju i značenje te geste u NHL-u, to najvjerojatnije znači kraj njegove legendarne i bogate hokejske karijere...

Također vrijednu pobjedu, u jedinoj utakmici koja nije završena unutar 60 minuta od svih 13 odigranih, upisao je Washington u derbiju protiv Bostona. Bruinsi su pali u Verizon Centru rezultatom 3:2 nakon što su u 28. minuti vodili 2:0 golovima Milana Lučića i Andrewa Ferencea. No, to im je bilo dovoljno samo za bod jer je do kraja rezultat poravnao bek Mike Green pogocima s igračem više, da bi u produžetku konačni trijumf Capitalsima osigurao Erick Fehr, trećim power-play golom utakmice za domaće, i to na asistenciju fantastičnog Greena. Aleksandar Ovečkin opet je bio izvrstan te je upisao dva dodavanja za pogotke.

Veliki derbi New Yorka odigran je u Madison Square Gardenu za kraj sezone, a u njemu je slavila domaća momčad porazivši NJ Devilse s čak 4:0. Ponajveće rivale Rangersi su deklasirali uz 20 obrana sjajnog Henrika Lundqvista, te dvama pogocima Ricka Nasha. Jedan je uz isto toliko asistencija dodao i kapetan Ryan Callahan, dok je mrežu Devilsa tresao i Derek Stepan. "Vragovi" su tako kao finalisti prošlogodišnjeg prvenstva ostali ove godine bez doigravanja, a ovim porazom su ostavili Rangerse na šestom mjestu Istoka pred play-off.

Jedna od najmanje zanimljivih utakmica večeri bio je neefikasan sraz Ottawe i Philadelphije u prijestolnici Kanade. Flyersi su ipak bili na razini te su odnijeli pobjedu u posljednjoj domaćoj utakmici Senatorsa prije osiguranog doigravanja, a slavili su gosti 2:1. Iako je domaćin imao čak 19 udaraca više od Philadelphije, gosti su slavili pogocima Jakuba Voračeka i Jasona Akesona, kojemu je to bio prvi nastup i gol u NHL-u uopće. Za poražene je jedini gol postigao Kyle Turris, koji je jedini uspio "probiti" fantastičnog Stevea Masona na golu, koji je skupio čak 43 obrane.

Naravno, šećer na kraju ostavljen je za najveći derbi hokeja na ledu na cijelom svijetu - dvoboj Toronta i Montreala. U Air Canada Centreu, u finalu sezone, slavio je gostujući Montreal i tako smanjio zaostatak na 3:2 za Toronto u ovogodišnjim međusobnim ogledima te vratio vodstvo u diviziji ispred Bostona. Canadiensi su pobijedili s lakih 4:1 uz pogodak i dvije asistencije Danca Larsa Ellera te još po jedan gol i dodavanje Andreja Markova i Brendana Gallaghera, dok je četvrti gol za Montreal zabio Tomaš Plekanec. Jedini strijelac Leafsa bio je Phil Kessel 20. golom sezone, na asistenciju kapetana Diona Phaneufa.

Foto: facebook.com/NHLBruins

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!