Nogomet

Olićeve devetke, maksimirske nule i ukrajinsko slavlje

Pripremili:Josip Piršljin, Josip Tolić, Igor Šestak • ponedjeljak, 29.04.2013.
Olićeve devetke, maksimirske nule i ukrajinsko slavlje
Foto: EPA

Tjedan iza nas ponudio je mnogo iznenađenja na međunarodnom i domaćem nogometnom planu, a među hrvatskim reprezentativcima ponovno je zasjao Ivica Olić, strijelac i asistent u pobjedi Wolfsburga. Dok Dinamo i dalje čuva praznu mrežu zahvaljujući raspoloženom Ivanu Kelavi, Hajduk i Rijeka potukli su se u borbi za (što bolje) europske pozicije, a razlog za slavlje imali su reprezentativci u Šahtaru i kijevskom Dynamu.

Igrač tjedna

Ivica Olić (Wolfsburg): Napadač iz Davora nezaustavljiv je u proljetnom dijelu sezone. S odličnim igrama nastavio je u 31. kolu Bundeslige, u kojem je njegov Wolfsburg s 3:1 porazio Borussiju Mönchengladbach. Olić je u 61. minuti iskoristio asistenciju Diega i iskosa pogodio za 2:1, dok je 14 minuta kasnije uzvratio uslugu Brazilcu i asistirao mu za treći pogodak Vukova. Oliću je to bio deveti bundesligaški pogodak sezone i deveti u svim natjecanjima u protekla dva mjeseca.

Ugodno iznenađenje

Ivan Kelava (Dinamo Zagreb): Vratarska pozicija u momčadi Modrih rijetko se spominje pri susretima s prvoligašima, no Kelava pokazuje da zaslužuje povratak u momčad Igora Štimca. U minimalnoj domaćoj pobjedi nad Slaven Belupom (1:0) ponovno nije primio pogodak. Bila mu je to već osma utakmica u nizu u kojoj je sačuvao praznu mrežu, a oborio je i vlastiti rekord koji sada iznosi 689 minuta i - još će rasti.

Članovi liga "petice"

Nikica Jelavić (Everton): Vratio se u početnu postavu svoje momčadi, ali tu činjenicu nije iskoristio kako bi prekinuo golgeterski post. Ipak, imao je razloga za slavlje jer su Toffeesi slavili u domaćem ogledu protiv Fulhama 1:0, a Jelavić je u igri ostao do 67. minute. Imao je nekoliko vrlo dobrih prilika za pogodak.

Mladen Petrić (Fulham): Ozljeda Dimitra Berbatova pružila mu je priliku da već u 30. minuti ogleda na Goodison Parku uđe u igru. Netom prije kraja prvog poluvremena bio je centimetrima blizu gola zakasnivši na prizemno dodavanje Richardsona.

Luka Modrić (Real Madrid): U porazu od Borussije Dortmund u polufinalu Lige prvaka (4:1) Modrić je nastupio unatoč lakšoj ozljedi i odigrao prvih 70 minuta, no nije se istaknuo. U prvenstvenoj pobjedi Reala nad gradskim suparnikom Atléticom (1:2) Mourinho mu je dao samo zadnjih desetak minuta.

Ivan Rakitić (Sevilla): Njegov je klub gostovao kod Valladolida i upisao remi 1:1, a Rakitić je odigrao cijelu utakmicu za Sevillu na visokoj razini.

Mario Mandžukić (Bayern München): Veliku pobjedu Bayerna nad Barcelonom (4:0) morao je gledati s tribine zbog suspenzije, a zaigrao je od prve minute u utakmici 31. kola Bundeslige protiv Freiburga. Na travnjaku Allianz Arene ostao je do 74. minute, a najbliže pogotku bio je u 58. minuti kada je lobom prevario Freiburgova vratara i pogodio gredu. Bayern je slavio rezultatom 1:0.

Srđan Lakić (Eintracht Frankfurt): U utakmici Mainza i Eintrachta ušao je s klupe u 64. minuti i nije se značajnije istaknuo. Dvoboj je završio bez pogodaka.

Mateo Kovačić (Inter): Dobio je punu minutažu u minimalnom porazu Nerazzurra na Siciliji kod Palerma (1:0).

Marko Livaja (Atalanta): Ponovno je bio u prvoj postavi Atalante u susretu protiv Bologne (1:1). Igrao je do 65. minute, našao se u nekoliko izglednih prilika, ali nije uspio zabiti. Prije nego što je izašao zaradio je žuti karton.

U ostatku Europe

Danijel Subašić (Monaco): Prošlog ponedjeljka Monaco je zabio četiri gola Clermontu, a Subašić nije primio niti jedan. Ako u ponedjeljak (29. travnja) momčad iz Kneževine pobijedi Sedan, i matematički će osigurati povratak u prvu ligu.

Stipe Pletikosa (Rostov): Još je jednom čuvao vrata svog kluba svih 90 minuta, no primio je od Lokomotiva u Moskvi čak tri pogotka i zaradio žuti karton.

Dario Krešić (Lokomotiv Moskva): Drugu utakmicu zaredom stajao je među vratnicama Lokomotiva koji je s 3:1 bio bolji od Rostova i konačno prekinuo dugačku seriju neuspjeha.

Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moskva): Odigrao je svih 90 minuta na poziciji stopera, a Lokomotiv je bio bolji od Rostova i stigao do prve pobjede u 2013. godini.

Ognjen Vukojević (Spartak Moskva): Bio u početnoj postavi Spartaka koji je pobjedom nad Anžijem skočio na četvrto mjesto ruske lige. Izašao iz igre u 77. minuti, a u prvom dijelu zaradio žuti karton.

Tomislav Dujmović (Mordovija Saransk): U porazu rezultatom 3:1 na gostovanju kod Dinama u Moskvi odigrao je svih 90 minuta i zaradio žuti karton.

Darijo Srna (Šahtar): Odigrao svih 90 minuta u remiju Šahtara s Metalistom koji je sastavu iz Donecka donio četvrti uzastopni naslov prvaka Ukrajine. U 40. minuti zaradio žuti karton.

Domagoj Vida (Dynamo Kijev): Obavio dobar posao na poziciji stopera zajedno s Kačeridijem protiv Dnipra, Dynamo je pobijedio 2:0 i izbio na drugo mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka.

Ivan Strinić (Dnipro): Igrao je samo prvo poluvrijeme u Kijevu protiv Dynama, njegova je momčad izgubila s 2:0.

Nikola Kalinić (Dnipro): U 64. minuti ušao u igru umjesto Brazilca Nascimenta protiv Dynama, ali nije prekinuo golgeterski post.

Mladen Bartulović (Kryvbas): U podjeli bodova protiv Metalurga iz Donecka igrao je do 74. minuti na lijevoj strani veznog reda.

Gordon Schildenfeld (PAOK): Odigrao je svih 90 minuta u porazu PAOK-a u polufinalu Kupa. S 2:0 bolji je bio Asteras Tripolis i s ukupnih 3:2 izborio finale protiv Olympiakosa.

Ivan Runje (Nordsjaelland): U 29. kolu danske Superlige Nordsjaelland i Sonderjyske su podijelili bodove rezultatom 2:2, a hrvatski je stoper odradio svih 90 minuta.

Hrvati u Hrvatskoj

Goran Blažević (Hajduk): (Pre)zaposlen u Jadranskom derbiju protiv Rijeke na Poljudu koji nije završio povoljno po Bile (1:2). Uz dva primljena pogotka, još je nekoliko puta bio na streljani, a u 37. minuti dobio je i javnu opomenu zbog prigovora.

Josip Šimunić (Dinamo Zagreb): Bez poteškoća odradio svih 90 minuta gostovanja Farmaceuta na Maksimiru uz osvajanje tri boda (1:0).

Mario Maloča (Hajduk): Nakon odrađene suspenzije vratio se u sastav Miše Krstičevića, ali nije uspio spriječiti poraz od Riječana. Kod drugog pogotka gostiju bio je srušen, ali glavni sudac Tihomir Pejin nije se oglasio.

Dario Knežević (Rijeka): Poslije dva uzastopna poraza, bolji dani za družinu s Kantride počeli su u pravo vrijeme - pobjedom u Jadranskom derbiju na Poljudu (1:2). Knežević ga, međutim, neće pamtiti u najboljem svjetlu jer je u povratku kući lakše ozlijeđen od strane splitskih huligana.

Šime Vrsaljko (Dinamo Zagreb): Vratio se nakon stanke zbog ozljede i zauzeo standardnu poziciju na desnom boku zagrebačkog sastava. Odigrao cijeli dvoboj protiv Slaven Belupa (1:0).

Sammir (Dinamo Zagreb): Najskuplji pojedinac novog-starog hrvatskog prvaka odradio je cijeli dvoboj protiv Slaven Belupa na Maksimiru (1:0) uz nekoliko opasnih prekida i udaraca koji, međutim, nisu završili kobno za Koprivničane.

Klupa, tribina, liječnici...

Danijel Pranjić (Celta): Nije bio među 18 prijavljenih igrača za utakmicu Levantea i Celte koju je njegov klub dobio s 1:0.

Milan Badelj (HSV): Zbog ozljede nije igrao u Gelsenkirchenu, gdje je HSV poražen od Schalkea s uvjerljivih 4:1.

Ivan Perišić (Wolfsburg): Prošlog je tjedna počeo s treninzima nakon što je zaliječio ozljedu koljena, a utakmicu protiv Borussije Mönchengladbach odgledao je s klupe za pričuve.

Ivo Iličević (HSV): Poraz od Schalkea pratio je s klupe za pričuve. Prvi put se našao u kadru za prvenstvenu utakmicu još od 27. siječnja.

Ivan Klasnić (Mainz): Zbog ozljede nije bio u kadru za utakmicu protiv Eintrachta.

Josip Radošević (Napoli): Sve je sigurnije kako se bivši hajdukovac ne nalazi u planovima trenera Waltera Mazzarrija, čime bi njegovo pozivanje u reprezentaciju moglo postati upitno.

Ante Vukušić (Pescara): Ni u 34. kolu Serije A nije zaigrao. Ostao je na klupi u porazu Pescare 3:0 od Napolija, a jadranski klub se polako priprema za drugu ligu.

Igor Budan (Atalanta): Nema ga i dalje u kadru Atalante, nije konkurirao za dvoboj s Bolognom.

Dejan Lovren (Lyon): I dalje grije klupu. Remi Garde ga nije koristio za derbi protiv Saint-Étiennea koji je završio remijem 1:1.

Eduardo da Silva (Šahtar): U derbiju s Metalistom iz Harkiva ostao je na klupi za pričuve.

Niko Kranjčar (Dynamo Kijev): Zbog ozljede neće igrati do kraja sezone.

Manuel Pamić (Sparta Prag): Remi Sparte i Vysočine pratio je s klupe za pričuve.

Arijan Ademi (Dinamo Zagreb): Od ogleda u Kranjčevićevoj protiv Zagreba (5. travnja) nije igrao. Međutim, kako najavljuju u Maksimirskoj 128, mogao bi zaigrati u idućem ispitu Modrih, gostovanju na Kantridi.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ZooM29.04.2013. u 21:02
    Upravo je to razlika između njega i Gomeza, Mandžo trčanjem i defanzivnim zadacima (najbolji stoper među napadačima) čuva mjesto prvog napadača, protiv Freiburga toga nije bilo, zato je i bilo zvižduka. Sjeti se situacije par minuta prije ulaska Gomeza, Mandžo prima loptu na vrhu kaznenog prostora... [više na forumu]
    ZooM
  • Sensation29.04.2013. u 20:21
    gledao sam tekmu i nisam primjetio zvizduke. jedino na poluvremenu kratko, ali je to bilo cijeloj ekipi upuceno.. a sto se tice gomeza, zabije skoro svaki puta kada udje vec od pocetka sezone (odkada se vratio nakon ozljede) i njegova golgeterska forma nije bila nikada ni upitna. manzdo igra jer ga... [više na forumu]
    Sensation
  • ZooM29.04.2013. u 17:50
    Mandžo u padu forme, slab protiv Freiburga, zaradio zvižduke par minuta prije izlaska, točno se osjeti pritisak koji nosi povratkom Gomeza u golgetersku formu.
    ZooM