Nogomet

Hajduku blaga prednost u gradskom derbiju, Modri na oprezu, Zadru male šanse

Vedran Babić, Lovro Štrbinić, Josip Tolić • subota, 04.05.2013.
Hajduku blaga prednost u gradskom derbiju, Modri na oprezu, Zadru male šanse
Foto: Bruno Karadža

30. kolo MAXtv Prve lige već je započelo, a ususret preostalim utakmicama trojica Sportnetovih novinara odgovorila su na tri pitanja...

Igor Tudor debitira na klupi Hajduka protiv uzdrmanog Splita - tko će slaviti u gradskom derbiju?

Vedran Babić: Ako je suditi po statistici (4 pobjede Hajduka i 3 remija u dosadašnjim međusobnim susretima), bilo bi lako reći da - Split neće pobijediti, a da su oba preostala ishoda podjednako moguća. Obje su momčadi u nezavidnoj situaciji glede borbe za Europu. Ni jednima ni drugima remi baš i ne paše pa očekujem kvalitetnu utakmicu, pogotovo od strane Hajduka, čiji će se novi trener zasigurno pokušati dokazati protiv puno iskusnijeg kolege na klupi Splita, Zorana Vulića. Splitu će jako nedostajati Križanac, no Crveni su ove sezone drugi najbolji domaćin lige (iza Dinama). Jedini su poraz, međutim, doživjeli baš protiv Hajduka. Kada se sve zbroji i oduzme, i u ovom susretu "tipujem" na Hajduk.

Josip Tolić: Očekuje nas gradski derbi, ali i derbi uzdrmanih, rekli bismo. Oba sastava silno žele pobjedu kojom bi zaoštrili borbu s Rijekom za mjesto koje vodi u kvalifikacije u Europsku ligu (iako Hajduku još igra i Kup), stoga se očekuje otvorena utakmica u kojoj će oba sastava ići na pobjedu. Presudnim bi se mogao pokazati dolazak Igora Tudora na klupu Bilih koji bi im mogao uzrokovati pozitivan šok, a time i veću požrtvovnost na terenu.

Lovro Štrbinić: Oba splitska prvoligaša prolaze kroz turbulentno razdoblje sezone, baš pred njen najvažniji dio. Jedni i drugi imat će pred sobom pritisak osvajanja sva tri boda, možda čak i veći Split zbog nemogućnosti ispravka u Kupu, a sigurno je kako će Crvenima na umu biti i svojevrsni kompleks Hajduka, odnosno redoviti izostanak pobjeda protiv kluba s Poljuda. Kvaliteta postoji u oba sastava, remi je posve logičan slijed događaja, no promjena trenera možda proizvede pozitivan impuls i napredak u igri kod Bilih, na razini one početkom proljeća, pa mala prednost ide Hajduku.

Može li Rijeka nakon slavlja na Poljudu uzeti još jedan skalp, ovaj put protiv Dinama, koji pogodak nije primio još od 27. veljače?

Vedran Babić: Iako je već davno osigurao novi naslov, Dinamo ne posustaje pa smatram da niti na Kantridi protiv zahuktale Rijeke neće biti popuštanja. Njihov trener Krunoslav Jurčić zahtijeva maksimalnu ozbiljnost u svakoj utakmici, a veliki će motiv Modrima biti nastavak serije njihova vratara Ivana Kelave, koji obara rekorde po broju minuta bez primljenog pogotka, te osveta za poraz 3:0 iz rujna prošle godine. Rijeka je protiv Hajduka pokazala sjajnu i vrlo dopadljivu igru, no Dinamo je ipak neki drugi svijet. Modri možda neće nužno odnijeti tri boda, ali vjerujem da će Kantridu napustiti neporaženi.

Josip Tolić: Recentna nas povijest uči kako je u dosadašnjim ovosezonskim dvobojima najboljeg riječkog i zagrebačkog/hrvatskog kluba uvijek jedan deklasirao drugoga. Modri s posljednjeg gostovanja na Kantridi baš i ne nose najbolje uspomene (poraz 3:0), dok su bijeli na Maksimiru također izgubili s tri pogotka razlike (4:1). Zagrebački plavi u fantastičnoj su formi i bilo bi pravo iznenađenje da ne slave, ali ako se dogodi slabiji dan i možebitno očekivano opuštanje, uzevši u obzir stanje na ljestvici, onda bi Kekova družina mogla iznenaditi.

Lovro Štrbinić: Razlika u motiviranosti i potrebi za bodovima između ova dva kluba mogla bi se na kraju pokazati presudnom, zbog čega domaćini zasigurno mogu do još jednog skalpa. Rijeka je slavljem na Poljudu ponovno stvorila sjajnu atmosferu u ekipi, a pune tribine sasvim sigurno će im dati dodatni poticaj. Kek je dosad pokazao da je sposoban složiti dobitnu taktiku, a Dinamo, možda i u kakvom "kombiniranom" sastavu, pogodak nekad mora primiti, nije nemoguće da to bude baš nakon udarca Benka ili nekog drugog. Čvrsti blok i brza tranzicija mogli bi tako "naškoditi" još jednom hrvatskom velikanu.

Cibalia je treći najlošiji domaćin lige, a Zadar najlošiji gost - tko će do važnih bodova u borbi za ostanak?

Vedran Babić: Cibalia. Zadar je ove sezone ostvario samo jednu gostujuću pobjedu, a svoju je poziciju u ligi kompromitirao prošlotjednim porazom od Intera, koji je u petak svladao Zagreb i tako preskočio igrače Ferde Milina na devetoj poziciji. Vinkovčani su kod kuće kudikamo uspješniji nego Zadar u gostima, a nedavno su protiv Lokomotive, Hajduka i Dinama pokazali igru s kojom se imaju pravo nadati slavlju protiv Zadrana.

Josip Tolić: Tek jedna pobjeda u 15 gostujućih utakmica Zadrana temelj su optimizma vinkovačkih nogometaša uoči jedne od tri uzastopne utakmice "biti ili ne biti". No ne mogu se ni Nebeskoplavi pohvaliti bajnom formom; u posljednja tri kola ostali su praznih džepova, a protivnik im je u kudikamo ugodnijoj situaciji zbog dva boda viška. Izabranici Ferde Milina optimizam mogu gajiti na spoznanju da su na prošlom gostovanju u Vinkovcima izvukli "nulu", a u posljednjem susretu na Stanovima uvjerljivo slavili 4:1. Unatoč tome, Cibalia bi trebala biti ta koja će agresivnije krenuti na protivnički gol jer nema drugog izlaza želi li osigurati ostanak.

Lovro Štrbinić: Zadrani su, može se tako reći, samo sebi zakomplicirali stvari domaćim porazom od Intera. Još uvijek su u boljoj situaciji od konkurenata, a u Vinkovcima bi se mogli zadovoljiti i bodom. Ipak, domaćini su svjesni da možda do kraja sezone bolje prilike od ove neće imati, a i zbog nekoliko izostanaka kod gostiju može se prednost dati Cibaliji. Igrači pod vodstvom Miroslava Bojka tijekom proljeća su u nekoliko navrata igrom zaslužili više bodova, a s pravim pristupom ovaj put bi pobjedom trebali preskočiti izravnog konkurenta za ostanak.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.05.2013. u 16:45
    dobar komentar..iako sam za rijeku nevjerujem da dinamovi igraci nece imat motivacije..ovo je derbi tu se ne treba nabrijavati nesto posebno..ma moze rijeka ovo pobijedit ako kek slozi ekipu kako treba i ako se rijecani ne u*eru u gace
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.05.2013. u 16:07
    sve što si tu napisao moram reći da se slažem ali Dinama sutra čeka sigurno najteže gostovanje ove sezone i najvatrenija atmosfera , Kantrida će biti puna Armada slavi 26. rođendan i sigurno da će i dinamovce to motivirati ali ja sam uvjeren da Rijeka to dobiva!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.05.2013. u 15:16
    Ne želim vrijeđati, napadati ni omalovažavati ali Dinamo je u toj utakmici bio puno bolji od Rijeke, što je vidio i svaki realan čovjek koji je gledao utakmicu. Plavi jednostavno nisu uspjeli realizirati svoje brojne šanse a Rijeka je iz 3-4 prilike zabila 3 gola. Rijetko kad sam vidio varljiviji... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.05.2013. u 15:08
    i da, odmah cu ispraviti svoj propust u komentaru, kritike za neobjektivno favoriziranje Dinama zasluzuje od trojice novinara prognozera samo gospodin Vedran Babic...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.05.2013. u 15:08
    Bez obzira na povijesnu statistiku i Splitov negativan niz, 'argumenti' koji Hajduka stavljaju u ulogu favorita su mi pomalo neuvjerljivi a bilo bi zanimljivo i istražiti u kojoj to momčadi, bar što se transfermarkta tiče (iako cijena nije garancija uspjeha), ima više kvalitete. Ja bih se usudio... [više na forumu]
    Obrisan korisnik