Automoto

Video: Pedrosi pobjeda u Jerezu, Marquez u posljednjem zavoju izgurao Lorenza za drugo mjesto

Igor Šestak • nedjelja, 05.05.2013.
Video: Pedrosi pobjeda u Jerezu, Marquez u posljednjem zavoju izgurao Lorenza za drugo mjesto
Foto: EPA

Dani Pedrosa pobjednik je Velike nagrade Španjolske, treće utrke sezone Svjetskog prvenstva u motociklizmu. U šestom krugu utrke probio se ispred Jorgea Lorenza i dominantnom vožnjom prvi stigao do cilja. Lorenzu je preostala borba za drugo mjesto s 20-godišnjim Marcom Marquezom, a ona je imala kontroverznu završnicu. U posljednjem zavoju Marquez je napao Lorenza i došlo je do sudara. Lorenzo je nakratko morao van staze i završio je treći, dok je Marquezu pripalo drugo mjesto.

Na stazi Jerez na jugu Španjolske u nedjelju je održana treća utrka sezone Svjetskog prvenstva u motociklizmu, a donijela je i trećeg različitog pobjednika. Iako je Jorge Lorenzo na Yamahi izgledao dominantno na treninzima i kvalifikacijama, u utrci se odnos snaga promijenio pa su dvostruku pobjedu odnijeli vozači Honde. Slavio je Dani Pedrosa, dok je drugo mjesto pripalo Marcu Marquezu.

Pobjede za Rabata i Vinalesa u slabijim klasama

I u slabijim klasama pobjede su odnijeli španjolski motociklisti. U klasi Moto2 dominantan je bio Esteve Rabat i odnio pobjedu ispred Britanca Scotta Reddinga i još jednog Španjolca Pola Espargara. U najslabijoj klasi Moto3 Španjolci su upisali dvostruku pobjedu. Najbolji je bio Maverick Vinales, a drugim se mjestom morao zadovoljiti Luis Salom. Na pobjedničkom postolju pridružio im se Nijemac Jonas Folger.

Lorenzo, Pedrosa i Marquez startali su u utrku iz prvog startnog reda, a do prvog zavoja najbrže je stigao Pedrosa i poveo utrku. Njegovo vodstvo bilo je kratkog vijeka jer ga je Lorenzo prestigao već u drugom zavoju. Iza njihovih leđa bitku za treće mjesto vodili su Marquez i Valentino Rossi.

Vodeći dvojac odvojio se od ostatka društva, a nova promjena na čelu dogodila se u šestom krugu kad se Pedrosa lijepim manevrom probio ispred aktualnog svjetskog prvaka. Hondin Španjolac tada se izdvojio na vrhu poretka, a Lorenzo se morao okrenuti čuvanju drugog mjesta jer mu se opasno približavao Marquez.

Debitant u MotoGP klasi nije pronalazio put pored iskusnijeg Lorenza, no u završnim je krugovima postao vrlo agresivan, ne mireći se s trećom pozicijom. U posljednjem krugu njegov napad nije uspio i činilo se kako će Lorenzo ipak osvojiti drugu poziciju, no Marquez je bio uporan i došao u poziciju da u posljednjem zavoju još jednom napadne. Ušao je u zavoj s unutarnje strane i došlo je do dodira dvojice vozača. Lorenzo je morao izaći sa staze i druga pozicija je u konačnici pripala Hondinom 20-godišnjaku.

Pedrosa je za to vrijeme bez ikakvih briga priveo utrku kraju i s nešto više od dvije sekunde prednosti stigao do svoje prve ovosezonske i 23. pobjede u MotoGP karijeri. Marquez također ima mnogo razloga za zadovoljstvo. Bila mu je ovo treća utrka u najjačoj klasi Svjetskog prvenstva i treći plasman na pobjedničko postolje, a trenutno je vodeći čovjek Svjetskog prvenstva. Ima tri boda više od Pedrose i četiri više od Lorenza.

Rossi je utrku završio na četvrtom mjestu. Nakon dobrog početka nije uspio pratiti tempo vodeće trojke. Bila je to još jedna utrka u kojoj su izrazitu dominaciju ostvarile tvorničke momčadi Honde i Yamahe, a najbolji od "ostatka svijeta" bio je Cal Crutchlow na petom mjestu. Alvaro Bautista bio je šesti, a iza njega su se smjestili Ducatijevi vozači Nicky Hayden i Andrea Dovizioso. Krug prvih deset zatvorili su Aleix Espargaro i Bradley Smith.

Iduća utrka na rasporedu je 19. svibnja u francuskom Le Mansu.

MotoGP, Velika nagrada Španjolske (Jerez), rezultati utrke:
1. Dani Pedrosa (ŠPA/Honda) 45:17,632 min
2. Marc Marquez (ŠPA/Honda) +2,487
3. Jorge Lorenzo (ŠPA/Yamaha) +5,089
4. Valentino Rossi (ITA/Yamaha) +8,914
5. Cal Crutchlow (VBR/Yamaha) +12,663
6. Alvaro Bautista (ŠPA/Honda) +15,094
7. Nicky Hayden (SAD/Ducati) +25,632
8. Andrea Dovizioso (ITA/Ducati) +41,881
9. Aleix Espargaro (ŠPA/ART) +43,812
10. Bradley Smith (VBR/Yamaha) +44,461

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.05.2013. u 23:55
    Bravo za Marqueza! Svako tko nag.zi Lorenza ima i dodatne bodove kod mene ;-) a i bez toga, strašan vozač bi mogao postati....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.05.2013. u 16:34
    He he, koja ironija , Marquez ga je prešao na zadnjem zavoju kojeg su netom imenovali po Lorenzu, a koji nije s oduševljenjem prihvatio poraz, odbio se rukovati. Bravo za Marqueza , mlad ,srčan, drzak i agresivan , lijepa karijera mu se smiješi
    Obrisan korisnik