Automoto

Dani Pedrosa slavio u Le Mansu i postao prvi ovosezonski dvostruki pobjednik

Igor Šestak • nedjelja, 19.05.2013.
Dani Pedrosa slavio u Le Mansu i postao prvi ovosezonski dvostruki pobjednik
Foto: EPA

Španjolski motociklist Dani Pedrosa pobjednik je Velike nagrade Francuske, četvrte utrke Svjetskog prvenstva. Tijekom sadržajne utrke u francuskom Le Mansu Pedrosa je prevladao sve probleme te stigao do druge ovosezonske pobjede. Na pobjedničkom postolju pridružili su mu se Cal Crutchlow i Marc Marquez, a izrazito loš dan imali su vozači Yamahe, Jorge Lorenzo i Valentino Rossi.

Vrlo sadržajna bila je četvrta utrka Svjetskog prvenstva u motociklizmu, održana u nedjelju na stazi Le Mans u Francuskoj. Pobjedu je odnio Dani Pedrosa na Hondi, njegov momčadski kolega Marc Marquez bio je treći, a između njih se iznenađujuće ugurao Cal Crutchlow iz momčadi Tech 3 Yamaha.

Pedrosa je prvi vozač koji je ove sezone osvojio dvije utrke. Slavio je prije dva tjedna u Jerezu, a pobjeda u Le Mansu bila mu je 24. u najjačoj klasi Svjetskog prvenstva.

Utrka je počela po mokroj stazi, a budući da je kiša prestala padati staza se prema kraju utrke sušila. S prve startne pozicije u utrku je krenuo Marquez, no loše je startao i pao u poretku sve do desete pozicije. Najbolji start imao je Ducatijev Andrea Dovizioso i poveo utrku, a iza njega su se smjestili Lorenzo i Pedrosa. Valentino Rossi dobro je krenuo iz trećeg startnog reda i do kraja drugog kruga skočio na četvrtu poziciju.

Pedrosa je u trećem krugu izbio ispred Lorenza i pritisnuo vodećeg Doviziosa. Prava bitka za vodeću poziciju vodila se u šestom krugu, a nakon jednog neuspješnog pokušaja, Pedrosa je napokon izbio na čelo i počeo graditi prednost. Odvojio se od pratnje na gotovo dvije sekunde prednosti kad mu se dogodila pogreška u zavoju broj četiri pa se ponovno našao iza Talijana na Ducatiju.

Ista priča ponovila se nekoliko krugova kasnije. U 11. se krugu Pedrosa vratio u vodstvo, a onda tri kruga kasnije morao istu radnju ponoviti još jednom jer je prethodno pogriješio i pao na drugu poziciju. Nakon trećeg prolaska kraj Doviziosa uspio je sačuvati mirnoću i privesti utrku kraju s gotovo pet sekundi prednosti pred najbližim pratiteljem.

Druga pozicija na kraju nije pripala Doviziosu jer je pet krugova prije cilja napravio veliku pogrešku i izgubio dragocjene sekunde. Njegov poklon iskoristio je Crutchlow, koji se prethodno odlično izborio za treću poziciju kraj Lorenza i Rossija. Britanac je odradio odličnu utrku, iskoristio poteškoće favorita i upisao rezultat sezone.

Yamahini vozači imali su očajan dan. Lorenzo nije mogao pratiti tempo vodećih i pao je u poretku sve do sedmog mjesta, a Rossi je u 18. krugu doživio pad. Vratio se u utrku, no osvojio je tek 12. mjesto.

Njihove probleme iskoristio je Marquez, koji se nakon očajnog starta probijao kroz poredak i na kraju stigao do četvrtog uzastopnog plasmana na pobjedničko postolje. Prošao je ciljem kao treći, dvije sekunde iza Crutchlowa.

Doviziosa je pogreška stajala plasmana na postolje i morao se zadovoljiti četvrtim mjestom, dok je njegov momčadski kolega Nicky Hayden završio kao peti. Ispred Lorenza ugurao se još i Hector Barbera, a među deset najboljih utrku su završili Michele Pirro, Bradley Smith i Stefan Bradl.

U ukupnom poretku Svjetskog prvenstva vodstvo je preuzeo Pedrosa. Ima 83 osvojena boda, šest više od Marqueza i 17 više od Lorenza. Crutchlow je odličnim drugim mjestom preskočio Rossija na četvrtom mjestu. Osvojio je 55 bodova, dok Talijan ima 47.

Iduća utrka na rasporedu je 2. lipnja u talijanskom Mugellu.

MotoGP, Velika nagrada Francuske (Le Mans), rezultati utrke:
1. Dani Pedrosa (ŠPA/Honda) 49:17,707 min
2. Cal Crutchlow (VBR/Yamaha) +4,863
3. Marc Marquez (ŠPA/Honda) +6,949
4. Andrea Dovizioso (ITA/Ducati) +10,087
5. Nicky Hayden (SAD/Ducati) +18,471
6. Alvaro Bautista (ŠPA/Honda) +23,561
7. Jorge Lorenzo (ŠPA/Yamaha) +27,961
8. Michele Pirro (ITA/Ducati) +40,775
9. Bradley Smith (VBR/Yamaha) +41,407
10. Stefan Bradl (NJE/Honda) +1:00,995

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!