Automoto

Pedrosa nakon trijumfa u Le Mansu: "Pogreške su me mogle skupo stajati, ali srećom nisu"

Igor Šestak • ponedjeljak, 20.05.2013.
Pedrosa nakon trijumfa u Le Mansu: "Pogreške su me mogle skupo stajati, ali srećom nisu"
Foto: EPA

Španjolski motociklist Dani Pedrosa prvi je u ovoj sezoni stigao do dvije pobjede u Svjetskom prvenstvu. Povezao je pobjede u Španjolskoj i Francuskoj te preuzeo vodstvo u ukupnom poretku. Nakon pobjede u Le Mansu istaknuo je da put do prvog mjesta nije bio lagan, ali da mu ga je olakšala odlično pripremljena Honda. Zadovoljni su nakon utrke bili i Cal Crutchlow i Marc Marquez, dok su vozači Yamahe u Francuskoj imali frustrirajući vikend.

Dani Pedrosa u nedjelju je slavio na Velikoj nagradi Francuske u Le Mansu, četvrtoj utrci Svjetskog prvenstva u motociklizmu, a usput je postao prvi vozač koji je ove sezone stigao do druge pobjede. Najbolji je bio i dva tjedna ranije u Jerezu, a po jednu pobjedu ove sezone imaju Jorge Lorenzo (Katar) i Marc Marquez (SAD).

Frustracije u redovima Yamahe

Momčad Yamahe željet će što prije zaboraviti Le Mans. Lorenzo je bio tek sedmi, a Valentino Rossi je nakon pada utrku završio na 12. mjestu. Lorenzo od Indianapolisa 2011. utrku nije završio izvan pobjedničkog postolja (izuzmu li se odustajanja), a u posljednje četiri sezone uvijek je bio među najboljih šest vozača.

"Imao sam mnogo problema s motociklom. Gubio sam vrijeme i na kočenjima i na dijelovima na kojima sam trebao ubrzavati. Jednostavno nisam imao povjerenja u gume i nisam mogao voziti na svom maksimumu. Prošle sam sezone u ovakvim uvjetima slavio s 20 sekundi prednosti, a sad mi se dogodilo ovo. Nisam ništa mogao. Da sam više pritiskao, vjerojatno bih pao", izjavio je aktualni svjetski prvak.

Pedrosa je na subotnjim kvalifikacijama doživio pad, a u nedjeljnu je utrku krenuo kao šesti. Vodio je veliku bitku s Andreom Doviziosom i vlastitim pogreškama, no na kraju je uspio prevladati sve probleme i proći ciljem kao prvi.

"Vrlo sam sretan zbog ove pobjede, bila je to dobra utrka za mene. Nakon nekoliko krugova uhvatio sam dobar ritam i počeo napadati, no napravio sam neke pogreške koje su me umalo izbacile iz utrke. Srećom, uspio sam nakon svake pogreške nastaviti s dobrom vožnjom i nadmašiti Doviziosa. Motocikl je funkcionirao odlično i ovo je važna pobjeda za momčad", izjavio je Hondin vozač koji je pobjedom preuzeo vodeće mjesto u ukupnom poretku. Ima šest bodova više od Marqueza i 17 više od Lorenza.

Najugodnije iznenađenje utrke u Le Mansu bio je Cal Crutchlow. Britanac koji vozi za momčadi Tech 3 Yamaha osvojio je drugo mjesto i prvi se put ove sezone uspeo na pobjedničko postolje. Ujedno je i izjednačio svoj najbolji rezultat u karijeri, a nakon utrke je rekao: "U subotu sam imao težak pad i očekivao sam vrlo tešku utrku. Vjerovao sam da mogu do plasmana među pet najboljih, ali drugom se mjestu nisam nadao. Ovo je domaća staza za moju momčad i zato sam još sretniji zbog ovog rezultata. Mislim da smo zbog napornog rada tijekom godine zaslužili ovo postolje."

Pedrosin momčadski kolega Marc Marquez u utrku je startao s prve pozicije, no učinio je to loše i pao sve do devetog mjesta. Uspio se probiti u poretku i završiti utrku na trećem mjestu, a bio mu je to četvrti uzastopni plasman na pobjedničko postolje. "Bilo mi je jako teško na početku jer je bilo mnogo vode na stazi, a do sada nisam imao mnogo prilika voziti ovaj motocikl u kišnim uvjetima. Radio sam mnogo grešaka, no naučit ću iz ovog iskustva. Odlično je započeti sezonu s četiri podija", izjavio je debitant u najjačoj klasi Svjetskog prvenstva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!