Nogomet

Pauk: "Tragedija jest naša, ali još više onog tko donosi ovakve odluke po staljinističkom sistemu"

Iz Šibenika:Ivana Jurica • srijeda, 22.05.2013.
Pauk: "Tragedija jest naša, ali još više onog tko donosi ovakve odluke po staljinističkom sistemu"
Foto: Martina Japundžić

U poslijepodnevnim satima utorka u nogometni klub Šibenik stigla je i službena potvrda informacija kako nisu dobili licencu, odnosno, točnije, kako im je odbijena žalba na odluku o nedobivanju licence za Drugu HNL. Predsjednik kluba Goran Pauk odmah je, jutro poslije, iznio službeni stav kluba o najnovijoj situaciji.

"Ja bih sve ovo skupa nazvao tragičnim. Tragedija doduše jest naša, ali još više onog tko donosi ovakve odluke i presude kao po staljinističkom sistemu, bez prava žalbe, bez prava ičega, donio sam, presudio ti i gotovo. Sve ovo što je u ovoj odluci je sastavni dio postupka u kojem se klub nalazi. Mi to ponavljamo kao papagaji na sve moguće upite iz HNS-a, bilo da se radi o Disciplinskoj komisiji, Komisiji za licenciranje ili Arbitraži. Međutim, izgleda da se jednostavno prelazi preko toga kao da ništa ne pričamo. Nije mi jasno baš iz kojeg razloga. Klub je odavno u financijskim problemima i radi toga smo ušli u postupak preoblikovanja. Dostavio sam vam i papire koji dokazuju da nije to samo prazna priča, nego da je peti krug stvarno bio najavljen, a u konačnici i odobren po ovom zadnjem dopisu", kazao je u uvodu Pauk.

Pauk: "Nije fer"

Dotaknuo se u svom izlaganju Pauk i bivših igrača kluba: "Nisu oni krucijalni u ovom dijelu priče. Oni su sastavni dio ove priče, dugovanja, pa i sastavni dio nekorektnosti, rekao bih. Netko veće, netko manje. I Malčić i Medvid i Bačelić-Grgić su igrači koji imaju potraživanja od kluba koja im nikada nisu osporena, koja su presuđena i koja nikada nisu željeli odgoditi. Vidim i da Bačelić laže po portalima, da ga nitko nije kontaktirao. Kontaktirao ga je njegov odvjetnik, a kontaktirao sam ga i ja osobno i on je jedini od ove trojice koji se nije javio na telefon. Tako da se zna tko laže, a tko ne laže. Nije fer, nije normalno da to ne učine. Čak i na nagovaranje odvjetnika. Nije fer prema ovom klubu, jer nije im se moglo isplatiti tih 20 – 30 tisuća kuna. Nije bilo moguće u ovom postupku, jer ne možemo to više raditi, jedva živimo pokušavajući provesti ovaj postupak do kraja."

Najavio je i žalbu, a kome će se žaliti tek moraju vidjeti: "Naravno da ćemo se žaliti bez obzira što ovdje kaže da nije dozvoljena žalba. Nije dozvoljena očito ovim tijelima pri HNS-u, ali meni HNS ovdje djeluje kao jedno neprijateljsko tijelo koje uopće ne razumijem. Pokušao sam svima objasniti da nema logike da se odluka jedne Komisije stavi ispred hrvatskog zakona. To mi jednostavno ne ide u glavu, kako je to uopće moguće? Da se jednostavno sa strane makne sve ono što je donio Sabor, i kaže se mi u HNS-u, s našom komisijom smo bogovi bogova i kako mi kažemo tako mora biti. To je nedopustivo, to ne može biti u jednom demokratskom društvu, demokratskoj državi. Ali, nažalost događa se i mi ćemo očito trpjeti posljedice toga. Nastojat ćemo ih zaustaviti na sve moguće načini. Koji su to da vam budem iskren, s obzirom da ovdje piše kako nije dozvoljena žalba, u ovom trenutku ne znam. Ali upotrijebit ćemo sva moguća sredstva da ovo pokušamo srušiti. I tužiti sve one koji su ovo donijeli na bilo koji način, za slučaj da se klubu nešto dogodi. Neka sad ova komisija raspiše peti krug upisa dionica i provede preoblikovanje do kraja."

"Izražavamo ogromno nezadovoljstvo kao klub ovakvom jednom odlukom koja se, kako danas iščitavam po novinama, donosi po, kako se ono kaže, babi i stričevima. Netko je progledan, a netko zatvoren. Mi smo očito odlučili biti zatvoreni, satrani. Iz kojeg razloga? Ne znam, možemo naslućivati, a ne bih se volio baviti nabacivanjima s takvim stvarima, ali ovo me jednostavno zaprepašćuje. Nisam uspio doći do čelnih ljudi saveza, osim do gospodina Ivete koji je dao informacije koje može dati. To kako se to pokušava obrazložiti je jednostavno nevjerojatno. Ja ovdje obrazloženje ne vidim. Jer sve ove obveze koje su tu su sastavni dio financijskog tereta kluba zbog čega smo u ovom postupku u kojem jesmo. Pokušavamo iz njega izaći, iz udruge prijeći u sportsko dioničko društvo, kao zdrav kolektiv i krenuti dalje ako uspijemo. Ovo nas drastično ometa u bilo kakvom daljnjem postupku", nastavio je predsjednik kluba sa Šubićevca.

Reakcija SDP

Nije dugo trebalo čekati na reakciju iz SDP-a. Kako će u Šibeniku biti drugi krug izbora i za gradonačelnika i za župana, odmah je stigla reakcija od prozvanih Anite Bare i Franka Vidovića.

"Žao mi je situacije u kojoj se nalazi nogometni klub Šibenik, jedan od simbola grada. Skupština kluba nije se sastala od tko zna kada, cijelo vrijeme djeluju legalno i polulegalno. Da se u 2010. godinu proračun kluba nije penjao s 11 na 17 milijuna kuna klub bi imao izvrsnu perspektivu. Ne može se raditi na način na koji je rađeno u nogometnom klubu Šibenik. A za to nisu odgovorni ni navijači ni igrači ni političke strukture. Odgovorna je uprava, Goran Pauk kao predsjednik, a taj gospodin uvijek krivi druge. Kaže da će tužiti moćnike koji su ih odlučili zgaziti? Ma dajte, postoji zavjera neka. Vjerojatno bjelosvjetska protiv kluba. To su političke floskule da se skine odgovornost", kazao je Vidović, dodajući kako je Grad Šibenik 2012. godine za klub izdvojio 1 milijun i 13 tisuća kuna, te u 2013. godini jedan milijun kuna kao depozit za preoblikovanje, odnosno još 255 tisuća kuna za redovito poslovanje.

Bara, Paukova protukandidatkinja u izboru za županicu, istaknula je kako je HNK Šibenik najveći porezni dužnik u županiji, odnosno peti u državi: "Kad to uzmete u obzir, onda je, sportskim rječnikom govoreći, Goran Pauk u prvoj ligi. Drugo, od 2008. godine, koliko je meni poznato, je ugašen račun nogometnog kluba Šibenik. Ja postavljam pitanje kako taj klub posluje od 2008. godine? Goran Pauk to danas naziva politikantstvom, a ja bih prije rekla da je to nezakonito poslovanje."

Dodaje i kako će preoblikovanje kluba pokušati dovesti do kraja: "Sad nakon ovog dopisa slijedi raspis da smo u petom krugu, kontakt sa svom ovom gospodom ovdje, s pitanjem da li i koliko tražbina svojih žele pretvoriti u dionice. To je isto nešto na što sam pokušavao ukazivati u ovom dijelu priče. I to isto kao da nitko ne želi čuti. Postavlja se pitanje tko će željeti upisati bilo što kod trećeligaša. Postavlja se opravdano pitanje. To ćemo vidjeti u ovom postupku, ali pokušat ćemo ga provesti do kraja i vidjeti gdje smo i što smo."

"I pozivam ove političke dušobrižnike, novovalne i starovalne, od Anite Bare do Franka Vidovića, neka bolje nađu način kako pomoći klubu malo kvalitetnije nego do sada. Taj dopis od Ministarstva sporta koji sam vam dao, pogledajte kad je upućeno očitovanje od Ministarstva financija prema Ministarstvu sporta da se ispravi odluka. Mi to čekamo od kad je odluka na Vladi donesena, mislim da je riječ o rujnu prošle godine. E pa ti vrli političari koji su vrlo bliski sadašnjoj aktualnoj vlasti gdje su bili do sad kad je tu odluku trebalo u konačnici promijeniti na način kako se sad predlaže i još se ne donosi. Pitam se radi čega, neka vam oni odgovore. I zašto Grad Šibenik u zadnja tri mjeseca prošle godine nije klubu koji je u ovakvoj situaciji, uplatio kotaciju koja je predviđena proračunom, a rebalansiraju proračun u plusu. I onda oni mene prozivaju za klub, i sve nas koji ovdje krvarimo otkako smo god u klubu", dotaknuo se Pauk i aktualnog političkog trenutka.

"Čak je i Disciplinska komisija prihvatila modus da, bez obzira što trojica igrača nisu pristala na odgodu, opet su prihvatili da se to odgodi do kraja prvenstva. Jer shvaćaju da smo u postupku koji garantira da bi to sutra moglo biti riješeno. Ako taj postupak ne prođe da jednostavno neće nitko vidjeti pare, jer neće imati odakle. To je jedina istina u ovoj priči. Jedini modus da netko dođe do sredstava je da klub preživi i da plati svoje obveze. To su shvatili u Disciplinskoj, ali očito u ovoj komisiji za licenciranje nažalost nisu. Ista krovna organizacija, dva tijela, dvije različite odluke. Disciplinska komisija nam daje slobodno do kraja prvenstva, a Komisija za licenciranje kaže ipak ćemo vas mi preseliti u Treću ligu. To Hrvatski nogometni klub Šibenik nije doživio, niti zaslužio", kazao je ljutiti Pauk.

Najavio je Pauk i da će istupiti iz tijela HNS-a: "Mislim da ću nakon svega ovoga istupiti iz Skupštine, bilo kakvih tijela HNS-a, jer tu nema smisla biti. Niti tko štiti naše interese, niti ih možeš zaštititi. Čemu onda praviti farsu i biti tamo? Neka nađu nekog drugog poltrona, ja to neću biti. Očekujem i da svi oni koji su vezani uz šibenski nogomet to isto naprave, jer ovo je lakrdija koja se ničim ne da objasniti. Vidim ima puno klubova koji su nezadovoljni. Neka tijela koja donose odluke zatvaraju oči pred realnom situacijom u kojoj je Hrvatska, stanjem u kojem su klubovi. Ne uspijevaju naći jednu mjeru, jedan kriterij koji će primjenjivati, a koji će važiti za sve. I tu naravno pada cijeli sustav u vodu. A ja definitivno ne želim biti dio tog sustava. Ne interesiraju me ni izbori, ni ovo ni ono, želim biti fer i pošten prema sebi, klubu, prema gradu, ali ovo je katastrofa."

Supersport Prva NL

1Zrinski 3050:15+3575
2Šibenik 3063:17+4673
3Vukovar '91 3049:32+1755
4Sesvete 3033:36-339
5Jarun 3033:44-1137
6Cibalia 3034:49-1536
7Dugopolje 3035:43-833
8Croatia Zmijavci 3036:44-832
9Dubrava 3029:43-1432
10Orijent 3032:46-1430
11BSK Bijelo Brdo 3027:39-1228
12Solin 3031:44-1323

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometHNLPrva NL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.05.2013. u 22:55
    Pauk: "Tragedija jest naša, ali još više onog tko donosi ovakve odluke po staljinističkom sistemu" ______________________________________________________________________ ovo može biti izjava jednog glupog šupka a ne predsjednika nažalost jednog kluba časne povijesti!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2013. u 14:33
    Pauk je predsjednik Šibenika i kandidat na izborima i ovo je sve foklor jer je njemu kriv kandidatkinja na izborima koja nije niti predsjednica Šibenika niti županica. A ovom su uvijek drugi krivi sad sdp sutra ids prekosutra tko zna
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2013. u 09:38
    Iako sam iz Siska Šibenik mi je drag klub i žao mi je što im se to desilo.Slično iskustvo imamo i u Segesti koja je trenutno u 3.ligi ali se klub konsolidirao i nije ugasio.Nije tragedija igrati treću ligu ako ljudi imaju viziju i strpljenja.Međutim Pauk bi trebao stati pred ogledalo i pitati sam... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • 280423.05.2013. u 07:28
    Ovo je samo dokaz da kad se politika upetlja u sport sve ode k vragu. HDZovac Pauk misli kako se sve može riješiti mimo pravila, kako to oni već 23 godine rade i sve što dotaknu ili stave u svoj džep ili upropaste. Žao mi je Šibenika, ali.... zašto se nisu naplatili od Hajduka i riješili svoje... [više na forumu]
    2804
  • Obrisan korisnik22.05.2013. u 23:13
    aha je, ali u football manageru...
    Obrisan korisnik