Rukomet

Čupić i Losert žele osvetu protiv moćne Barcelone, Vori sanja europsku titulu na oproštaju od HSV-a

Igor Šestak • subota, 25.05.2013.
Čupić i Losert žele osvetu protiv moćne Barcelone, Vori sanja europsku titulu na oproštaju od HSV-a

Prvog vikenda u mjesecu lipnju u Kölnu će se održati završni turnir rukometne Lige prvaka. Među najbolja četiri kluba u Europi plasirali su se branitelj naslova Kiel, njegov njemački rival HSV, poljski Kielce i španjolska Barcelona, koja je s osam titula najtrofejniji klub Lige prvaka. Hrvatska na tom turniru neće imati svoj klub, ali će imati čak osam igrača koji će svojim klubovima pokušati priskrbiti naslov prvaka Europe.

Rukometni klub CO Zagreb, jedini hrvatski predstavnik u rukometnoj Ligi prvaka, ove sezone nije bio uspješan. S pomlađenim sastavom nije uspio proći skupinu pa je već u ranoj fazi sezone završio svoj europski put.

Hrvatska stoga u završnici elitnog rukometnog natjecanja neće imati svoj klub, ali će imati čak osmoricu igrača na završnom turniru koji će se 1. i 2. lipnja održati u njemačkom Kölnu. Za naslov europskog prvaka borit će se Kiel, HSV, Barcelona i Kielce, a hrvatski će rukomet predstavljati Domagoj Duvnjak, Blaženko Lacković i Igor Vori u dresu HSV-a te Venio Losert, Ivan Čupić, Manuel Štrlek, Denis Buntić i Željko Musa u dresu Kielcea.

Ovogodišnji završni turnir četvrti je po redu od uvođenja novog formata natjecanja u Ligi prvaka, a Hrvati će srušiti rekord po broju igrača iz države koja nema svoj klub među četiri najbolja. On je do sada pripadao Šveđanima kojih je bilo po sedam na završnim turnirima 2010. i 2012. godine. Islanđani i Poljaci imali su po šest svojih predstavnika, a Francuzi pet.

Zanimljivo, na dosadašnja tri završna turnira Lige prvaka nastupilo je samo sedam hrvatskih rukometaša, a taj će broj biti nadmašen na ovogodišnjem Final Fouru.

Na završnom turniru 2010. godine Petar Metličić je s Ciudad Realom osvojio treće mjesto, isti rezultat ostvarili su godinu kasnije Duvnjak, Lacković i Vori s HSV-om pobijedivši u utakmici za treće mjesto Čupićev Rhein-Neckar Löwen. Na prošlogodišnjem Final Fouru s berlinskim Füchseom nastupili su Ivan Ninčević i Denis Špoljarić te zauzeli četvrto mjesto.

Hrvatski rukometaši još uvijek čekaju na prvi europski naslov osvojen na završnom turniru, čak i na prvo finale, a ove će sezone neugodnu tradiciju pokušati prekinuti brojne hrvatske delegacije u HSV-u i Kielceu.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Prije dvije godine HSV-ov trio je u polufinalu "slomio zube" na Ciudad Realu, a ove mu godine na putu do finala stoji branitelj naslova i znani rival iz Bundeslige - Kiel. Blaženko Lacković igrao je protiv Kiela u finalu Lige prvaka 2007. godine, tada još u dresu Flensburga, i doživio poraz sa samo dva pogotka razlike.

"Trofej europskog prvaka jedini je koji mi još uvijek nedostaje. Igrat ćemo protiv Kiela, momčadi koju silno respektiramo. Zapravo, nije bilo važno koga ćemo izvući jer ako želite do titule morate biti spremni pobijediti svakoga. Znamo sve o Kielu, od njihovih sjajnih vanjskih igrača do briljantnog Omeyera koji za nas Hrvate donosi posebna sjećanja, ali i vjerujemo da možemo ostvariti naš cilj", poručio je Lacković.

Igor Vori prisjetio se razočaranja na završnom turniru 2011. godine: "Tada nas je pobijedio Ciudad Real i bili smo silno razočarani. Sada dolazimo u Köln popraviti stvari. Cijele sezone mučili smo se s ozljedama i gustim rasporedom u Bundesligi, a Liga prvaka je naš glavni cilj. Znamo koliko je Kiel dobar. Već nas je pobijedio ove sezone, ali ovo će biti posebna utakmica."

"Naša su očekivanja velika, a ja bih svakako volio preseliti u Pariz kao prvak Europe", poručio je kapetan hrvatske reprezentacije koji će iduće sezone nositi dres Paris Saint-Germaina.

Kielce na početku sezone nije bio među prvim favoritima za plasman na završni turnir, ali odradio je fantastičnu sezonu i postao prvi poljski klub koji se ugurao na Final Four. U polufinalu ga čeka velika Barcelona s kojom Ivan Čupić ima loša iskustva. Prije dvije godine upravo je Blaugrana u polufinalu zaustavila njegov Rhein-Neckar Löwen.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

"Löwen je 2011. imao mnogo sjajnih igrača, ali smo igrali previše individualno. Kielce ima bolju momčadsku igru i jači je obrambeno nego Löwen tada, ali Barcelona je sjajna momčad koja na svakoj poziciji ima dvojicu vrhunskih igrača. Oni imaju sve što je potrebno za europski naslov i favoriti su, ali mi nismo bez šanse i nećemo biti samo prolaznici. Treba nam 60 minuta savršenog rukometa", izjavio je Čupić u najavi završnog turnira.

Najviše iskustva u europskim finalima ima vratar Venio Losert koji se Kielceu priključio sredinom sezone. Iz svoje bogate karijere dobro pamti legendarna finala Zagreba i Barcelone iz 90-ih godina prošlog stoljeća: "Četiri puta sam sa Zagrebom igrao u finalu, ali nijednom nisam osvojio titulu. Barcelona je tada bila nepobjediva."

Losert je i sam nosio dres Barcelone, u periodu od 2006. do 2009. godine, ali nijednom nije dogurao do finala. O šansama Kielcea u polufinalu hrvatski vratar kaže: "Mislim da imamo šansu dobro im se suprotstaviti. Iskustvo je na njihovoj strani, ali i mi imamo kvalitetu za to polufinale."

Činjenica je kako će klubovi hrvatskih igrača u polufinalne okršaje ući kao autsajderi. Kiel i Barcelona favoriti su za plasman u veliko finale, a ostaje vidjeti može li barem jedan hrvatski tabor kreirati iznenađenje i preskočiti polufinale. Ili će Hrvatima i ovoga puta preostati tek bitka za treće mjesto...

Foto: www.vivetargi.pl

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH25.05.2013. u 23:22
    Viva Vive Kielce!!!
    ALGHAZANTH