Liga prvaka - završnica, Finale, 25.05.2013, 20:45 h, London, Wembley, gledatelja: 90.000
Suci: Nicola Rizzoli, Renato Faverani, Andrea Stefani (Italija)
Bayern
Bayern
Mario Mandžukić 60'
Arjen Robben 89'
2:1 Borussia Dortmund
Ilkay Gündogan 68' (11m)
Borussia Dortmund

Video: Mandžukić načeo Borussiju, Robben u 89. minuti donio Bayernu peti naslov u Ligi prvaka

Vedran Babić • subota, 25.05.2013.
Video: Mandžukić načeo Borussiju, Robben u 89. minuti donio Bayernu peti naslov u Ligi prvaka
Foto: EPA

Minhenski Bayern po peti je put u svojoj povijesti osvojio Ligu prvaka. U ovosezonskom finalu odigranom na londonskom Wembleyju pred gotovo 90.000 navijača Bavarci su s 2:1 porazili dortmundsku Borussiju. Pogodak odluke postigao je Arjen Robben u 89. minuti, a u povijest je ušao i hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić, koji je zabio prvi pogodak...

Bayern
Borussia Dortmund
Bayern
Borussia Dortmund
1
Manuel Neuer
4
Dante
17
Jerome Boateng
21
Philipp Lahm
7
Franck Ribery
(do 90'+1')
8
Javi Martinez
10
Arjen Robben
25
Thomas Müller
27
David Alaba
31
Bastian Schweinsteiger
9
Mario Mandžukić
(do 90'+4')
Pričuvni igrači
30
Luiz Gustavo
90'+1'
33
Mario Gomez
90'+4'
Trener
Jupp Heynckes
1
Roman Weidenfeller
4
Neven Subotić
15
Mats Hummels
26
Lukasz Piszczek
29
Marcel Schmelzer
6
Sven Bender
(do 90'+2')
8
Ilkay Gündogan
11
Marco Reus
16
Jakub Blaszczykowski
(do 90'+1')
19
Kevin Grosskreutz
9
Robert Lewandowski
Pričuvni igrači
23
Julian Schieber
90'+1'
18
Nuri Sahin
90'+2'
Trener
Jürgen Klopp

Prije godinu dana Bayernu je Didier Drogba slomio srce u njihovoj Allianz Areni u 87. minuti. Arjen Robben tada je bio tragičar, no ove godine postao je junak. Pogotkom u 89. minuti nizozemski internacionalac zabio je za 2:1 Bayerna i naslov koji su Bavarci posebno priželjkivali nakon što su izgubili dva finala u tri sezone prije ove.

Osim pobjedonosnog, i preostala dva pogotka postignuta su u drugom poluvremenu. Mario Mandžukić doveo je Bayern u vodstvo u 60. minuti (na asistenciju Robbena) te je na taj način postao prvi hrvatski strijelac u finalima Lige prvaka. No samo osam minuta kasnije Ilkay Gündogan je realizirao najstrožu kaznu i vratio stvari na početak.

Svi koji su gledali susret složit će se da je finale bilo prava poslastica. Svih 90 minuta igralo se u vrlo visokom tempu i s puno šansi, ali bez grubih prekršaja i tenzija među igračima. Šansi je bilo napretek, a pogodaka je moglo biti i puno više da nije bilo raspoloženih vratara Neuera i Weidenfellera.

U početnim minutama utakmice igrači Jürgena Kloppa sjajno su pokrivali sve prilaze svom golu te je visoko pritiskala Bayernove igrače, koji nikako nisu uspijevali povezati nekoliko dodavanja i stvoriti priliku.

Borussia se pak sjajno otvarala i sve više počela prijetiti svojim rivalima iz Bavarske. Blaszczykowski, Lewandowski, pa opet Blaszczykowski, Reus i Bender prijetili su Neueru, ali mreža se nije zatresla.

Od svih tih prilika najizglednije bile su one Lewandowskog i Blaszczykowskog u 14. odnosno 15. minuti. U oba navrata Neuer je fantastično reagirao. Prvo je dalekometni udarac Lewandowskog sproveo u korner, nakon kojeg je Reus pronašao Blaszczykowskog, čiji je udarac sa 6-7 metara udaljenosti Neuer refleksno obranio lijevom nogom.

U prvih 20-ak minuta Bayern je bio potpuno nadigran, no s vremenom se počeo buditi i uzvraćati stvaranjem šansi. U 27. minuti Mandžukić je pucao glavom s pet metara, a Weidenfeller obranio vršcima prstiju. Iz kornera koji je uslijedio glavom je pucao i Martinez, no lopta je otišla malo preko grede.

Vratar Borussije iskazao se i u 30. minuti. Njegovi suigrači u obrani nisu bili dobro postavljeni - Robben je izašao oči u oči s njim, ali lopta nije prošla u mrežu. Weidenfeller je zaustavio Nizozemčev udarac.

Do kraja prvog poluvremena obje su momčadi propustile realizirati još po jednu veliku šansu. U 35. minuti Lewandowski je izašao sam na Neuera, ali nalazio se dosta iskosa pa je Nijemac relativno lako uspio obraniti njegov pokušaj. U samoj završnici, u 43. minuti, Robben je iščeprkao loptu Hummelsu, ali je potom pogodio Weidenfellera loptom u glavu.

Momčadi su tako na poluvrijeme nekim čudom otišle bez golova, iako ih je moglo i možda moralo biti.

Drugo poluvrijeme puno je bolje otvorio Bayern. U 58. minuti Mandžukić je pokušao glavom iz teške pozicije, neprecizno, no dvije minute kasnije nije pogriješio. Ribery je odlično proigrao Robbena, a ovaj vratio na pet metara, gdje je Mandžukić lijevom nogom loptu proslijedio u mrežu.

Borussia je bila grogirana, ali se brzo oporavila. U 68. minuti Gündogan je bio precizan s bijele točke i poravnao na 1:1. Prethodno je Dante nespretno u kaznenom prostoru faulirao Reusa.

Samo tri minute kasnije Subotić spasio čisti pogodak Bayerna. Müller je zaobišao Weidenfellera i uputio loptu prema mreži, no Subotić je u posljednji trenutak izbio s crte ispred nadolazećeg Robbena.

Weidenfeller je odlično reagirao obranivši udarce Alabe i Schweinsteigera, a onda je u završnici Robben zabio pogodak odluke kada je već sve vodilo prema produžecima. Bila je to 89. minuta, Ribery je Nizozemca gurnuo u čistu situaciju pored raštimane obrane Borussije i ovaj put Robben nije propustio zicer. Hladnokrvno je provukao loptu pored večeras sjajnog Weidenfellera i bacio Bayernove navijače u delirij.

Bavarci su tako osvojili svoj drugi ovosezonski naslov. Prethodno su pokorili i Bundesligu, a 1. lipnja čeka ih i finale Njemačkog kupa protiv Stuttgarta. Može li Jupp Heynckes na svom oproštaju od Bayerna i do hat-tricka?

Liga prvaka - završnica

finale

Bayern2:1Borussia D.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.05.2013. u 19:01
    Bayern sampion
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.05.2013. u 16:15
    utakmica dostojna finala lige prvaka!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.05.2013. u 12:08
    pa zato sto je robi zabio iz raspucavanja penal, a to je druga stvar
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.05.2013. u 12:00
    cestitke bayernu, a poseban pozdrav mandzi gdje god bio!!! :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.05.2013. u 11:18
    sjajna utakmnica bravo mandžo
    Obrisan korisnik