Nogomet

Dinamo slavi u derbiju, na Stanovima i u Kranjčevićevoj neizvjesno, a Inter (ne) ostaje u ligi

Vedran Babić, Josip Piršljin, Maj Gašparac • nedjelja, 26.05.2013.
Dinamo slavi u derbiju, na Stanovima i u Kranjčevićevoj neizvjesno, a Inter (ne) ostaje u ligi
Foto: Davor Sajko

Posljednje, 33. kolo MAXtv Prve lige pred vratima je, a trojica Sportnetovih novinara odgovorila su na pitanja vezana za konačan rasplet sezone...

Sezonu zaključuje vječni hrvatski derbi, tko će slaviti i zašto?

Vedran Babić: Smatram da će slaviti novi-stari prvak Dinamo. Hajduk se u finalu Kupa protiv Lokomotive (i u slavlju koje praktički još traje) prilično istrošio, a ujedno je i osigurao plasman u Europsku ligu, čime je ispunio svoj glavni cilj ove sezone. Upravo zbog te činjenice Bili mogu igrati rasterećeno i bez rezultatskog imperativa pa prije svega očekujem jedan kvalitetni derbi za kraj sezone. A pobjednik će ipak, mišljenja sam, biti Dinamo, koji je kvalitetniji i svježiji.

Josip Piršljin: Pobijedit će Dinamo. Zadnja je utakmica sezone, Modri igraju na svom terenu, a u goste im dolazi najveći rival protiv kojeg treba potvrditi naslov najbolje momčadi u Hrvatskoj osmi put zaredom. Zagrebačkoj ekipi nedostaje više ovakvih utakmica u domaćem prvenstvu i u ovom će slučaju imati više motiva nego Splićani. Hajduk je osvojio Kup, osigurao Europu i pomalo "ispražnjen" se vraća na Maksimir gdje mu prvak neće dati previše šansi.

Maj Gašparac: Pobjeda u nadolazećem derbiju između Dinama i Hajduka će pripasti zagrebačkoj ekipi. Sastav Krunoslava Jurčića kvalitetniji je od momčadi svojeg najvećeg rivala i na za sebe najbolji način će zatvoriti sezonu. Hajdukovci, koji su tijekom tjedna osvojili Kup i tako osigurali nastup u Europi, u susret na Maksimiru ulaze u oslabljenom sastavu i teško će se moći oduprijeti motiviranijoj momčadi hrvatskog prvaka koja želi novu pobjedu u najvećem hrvatskom derbiju.

Inter pobjedom nad Slavenom ima šanse, u slučaju da se poklope ostali rezultati, ostati u ligi. Hoće li Zaprešićani uspjeti pobijediti?

Vedran Babić: Iako je njihova prvoligaška sudbina u rukama Zadra, kojemu je bod potreban za siguran ostanak u ligi bez osvrta na ostale rezultate, Zaprešićani se imaju pravo nadati ostanku. Mnogo im toga ide u prilog. Prije svega, Slaven ovog proljeća zaista nije impresionirao - može se čak reći da su uz Zagreb najlošija momčad drugog dijela prvenstva. Dalje, Farmaceuti u gostima nisu slavili još od 2. rujna prošle godine, a prošlotjednim domaćim porazom od fenjeraša Zagreba (3:0) kao da su pokazali kako su u mislima već završili sezonu i da ih rezultat toliko ni ne zanima s obzirom na to da ne mogu ni gore ni dolje na ljestvici. Inter mora biti oprezan jer momčad koja nema što izgubiti najopasnija je, no unatoč tome smatram da će Žuti upisati tri boda i nadati se da će im ostali rezultati ići u prilog.

Josip Piršljin: Inter će pobijediti, ali neće ostati u ligi. Žuti još imaju šanse i borit će se svim silama da pobijede Slaven u zadnjem kolu, ali Zadar neće izgubiti od Splita na svom terenu. Neosporno je da Zaprešićani imaju puno više motiva od Koprivničana koji jedva čekaju da završi ovaj proljetni dio prvenstva. Očekujem laganu pobjedu Intera, ali nažalost po njegove navijače mogla bi to vrlo lako biti oproštajna utakmica od Prve lige.

Maj Gašparac: Hoće. Iako su u prošlom kolu pretrpjeli poraz od Cibalije, Zaprešićani se nalaze u boljoj formi od gostiju iz Koprivnice te bi mogli na svojem terenu osvojiti značajne bodove. Mogući ostanak u ligi predstavlja izuzetno veliki motiv za nogometaše Rajka Magića, koji će dati sve od sebe u posljednjoj utakmici sezone. S druge strane, ekipa Slavena ne bilježi dobre rezultate ovoga proljeća, a niti joj rezultat u utakmici protiv Intera ima veliki značaj, tako da sve upućuje na trijumf Zaprešićana na svojem terenu.

Zadru "igra" i bod, kojim se izvlači iz svih problema, no Split treba pobjedu za Europu. Čiji je motiv veći?

Vedran Babić: Mislim da je motiv obostrano velik jer u pitanju je ispunjenje ciljeva koje su si ove dvije momčadi zacrtale prije početka sezone. S obzirom na to da je Zadru potreban samo bod za siguran ostanak, očekujem zatvoreniju formaciju s njihove strane te čekanje prilika iz kontranapada. Split će vjerojatno igrati ofenzivnije jer mu pobjeda znači sigurnu Europu, a bilo bi pogubno čekati što će se dogoditi u Kranjčevićevoj gdje igra rival Rijeka. Split ima sve u svojim rukama i tako se treba postaviti. Zadrane će, s druge strane, ohrabriti podatak da Crveni ni jednom do sada nisu slavili na Stanovima. Dapače, Zadrani su slavili sva tri puta.

Josip Piršljin: Zadrani u svakom slučaju imaju više motiva pobijediti u ovom susretu. Prije svega jer im se "radi o glavi". I Europa predstavlja velik poticaj, ali sigurno ne kao ostanak u društvu deset najboljih klubova u Hrvatskoj. Zadar je već iskusan u borbama za ostanak i očekujem kako će se ponovno "izvući". Na svom će travnjaku pred vlastitom publikom pobijediti Split, ali moguće je da će zajedno slaviti sa Splitovcima. Plasman u Europu ovisi i o rezultatu Rijeke u Kranjčevićevoj, a Kekovi igrači ne djeluju nepobjedivo, čak i protiv "fenjeraša".

Maj Gašparac: Teško je reći koja je momčad motiviranija jer svakoj od ekipa dobar rezultat u nedjelju donosi toliko željeni cilj. No, kvaliteta je zasigurno na strani Splitovaca, koji će se u dvoboju na stadionu u Stanovima pokušati iskupiti za poraz od Istre u prošlom kolu i osigurati nastup u Europi. Iako se Zadar u posljednje vrijeme nalazi u dobroj formi i u posljednja tri kola nije poražen, tom nizu bi mogao doći kraj u nedjelju.

Hoće li se Ćiro Blažević oprostiti od Prve lige pobjedom ili je Rijeka jasni favorit?

Vedran Babić: Rijeka je apsolutni favorit, to je istina, no prošlo kolo pokazalo je koliko uloge favorita zapravo malo znače. Rijeka je kod kuće izgubila od Zadra, a Zagreb je u Koprivnici nadigrao Slaven. Zagreb se očito u stilu želi oprostiti od prvoligaškog društva i neće tako lako prepustiti bodove Rijeci. Ako Riječani i pobijede, morat će se dobro pomučiti, no smatram kako njihova pobjeda nipošto nije sigurna oklada.

Josip Piršljin: Rijeka jest favorit, ali zbog nedavne forme ne očekujem njenu pobjedu u Kranjčevićevoj. Zagreb igra posljednju utakmicu u Prvoj ligi i znat će odigrati opuštenije protiv suparnika koji ima pritisak na leđima i zna da mora loviti tri boda kako bi barem ostao u šansi izboriti Europu. Vjerujem da će Ćiri uspjeti podignuti momčad u nedjelju i završiti tužnu sezonu pobjedom. Iako im rezultatski ovaj susret ništa ne znači, Pjesnici igraju "za obraz", a tada je moguće dati trijumf Pjesnika predstavljao veliko iznenađenje.

Maj Gašparac: Ekipa Rijeke je veliki favorit u susretu s Pjesnicima. Momčad s Kantride još uvijek nije izgubila sve izglede za plasman u Europu te će posljednji dvoboj ove sezone shvatiti maksimalno ozbiljno. U slučaju neuspjeha Splita kod Zadra, Rijeka bi stigla do željene pozicije koja bi joj donijela nastup u europskom natjecanju te će sastav Matjaža Keka učiniti sve kako ne bi propustio kazniti eventualni kiks Splitovaca. Riječani su mnogo kvalitetniji od Zagreba, koji je prije nekog vremena "osigurao" odlazak u drugu ligu, te bi eventualni trijumf Pjesnika predstavljao veliko iznenađenje.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis26.05.2013. u 17:52
    dinamo - hajduk 1:1 / zadar - split 1:2 / zagreb - rijeka 2:0 / inter - slaven 1:2
    cameosis
  • Obrisan korisnik26.05.2013. u 17:49
    može stream za istra-lokomotiva
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.05.2013. u 15:29
    Dinamo 1-4 Hajduk SplitZadar 1-0 SplitZagreb 1-1 RijekaInter 2-0 Slaven Belupo
    Obrisan korisnik
  • George Bush26.05.2013. u 15:14
    Inter - Slaven 7:0 Zadar - Split 5:5 Zagreb - Rijeka 0:12 Dinamo - Hajduk 0:2 Osijek - Cibalija 0:0 Uljanik::Dinamo2 2:1
    George Bush
  • teletabis8926.05.2013. u 15:10
    Ja očekujem pobjedu Dinama, X na Stanovima i u Kranjčevićevoj i pobjedu Intera.
    teletabis89