Nogomet

Sezona za pamćenje, ali i zaborav

Piše:Josip Tolić • srijeda, 29.05.2013.
Sezona za pamćenje, ali i zaborav
Foto: Bruno Karadža

Osam godina. Toliko je trajao ples Cibalije u elitnom razredu hrvatskog klupskog nogometa dok sustav natjecanja, ali i brojni drugi faktori društvo iz Vinkovaca nisu vratili u Drugu hrvatsku nogometnu ligu.

I dok se za prve četiri sezone u Prvoj HNL nakon posljednjeg ispadanja u drugi razred (2003./2004.) može reći kako su bile ples po žici, rezultati u prethodna tri izdanja Prve lige (treće, četvrto i peto mjesto) davala su nadu da će Nebeskoplavi imati čvrstog prvoligaša. Na njihovu žalost, ove je sezone malo toga išlo u pravom smjeru.

Promjene trenera za upravu sada već bivšeg prvoligaša nisu bile nikakva novost. Počelo se sa Samirom Toplakom koji je izdržao tek jedno jedino kolo, nastavilo s karizmatičnim Željkom Kopićem koji je donio srčanost, pa potom potonuo u seriji ogleda protiv (mnogo) jačih protivnika, dok je mladi Miroslav Bojko na klupu stigao samo s jednom misijom - izboriti ostanak.

Gdje tražiti razloge ispadanja Cibalije u Drugu HNL? Onaj glavni i svima vidljiv ne postoji, no prstom bi se moglo uprijeti u nekoliko smjerova. Žestoka borba na dva kolosijeka do same završnice sezone (istina, u Kupu im je malo nedostajalo za finale) odnijela je podosta energije i motiva vinkovačkim nogometašima. Trenerska ruka u takvim situacijama često zna biti prevaga, a u liku Miroslava Bojka to se slabo pokazivalo.

Čovjek kojemu je ovo prvi seniorski posao i koji se još uvijek školuje za PRO-licencu, iako je imao svesrdnu podršku Ultrasa i uprave, očigledno nije mogao odgovoriti na njihove želje. Naravno da će neki postaviti pitanje je li uopće trebao biti na tom mjestu no - bilo kako bilo - i ovo mu je velika škola.

Najbolja/najlošija utakmica

Još pod vodstvom trenera Kopića Nebeskoplavi su odigrali vjerojatno najbolju utakmicu sezone. Bila je to domaća pobjeda nad Rijekom (4:1) koju sam već opisao u pregledu prvog dijela sezone, dok bi u nastavku to zasigurno mogao biti trijumf nad Lokomotivom u 26. kolu, također na domaćem terenu. Tri dana nakon prve polufinalne kup-utakmice koja je završila bez pobjednika domaćini su Lokose potopili po jednim pogotkom u svakom poluvremenu, precizni su bili Mazalović iz svog najjačeg oružja - kaznenog udarca, dok je sredinom nastavka vodstvo udvostručio Petar Filipović.

Za momčad koja je ispala iz lige konkrunecija za najlošiju utakmicu zasigurno je velika i izbor prve ovisi o mnogim parametrima. Ključan po ispadanje pokazao se sraz protiv glavnog konkurenta Zadra u 30. kolu koji su Bojkovi izabranici izgubili 2:3 na svom terenu i otad su kola nezaustavljivo krenula nizbrdo. Niti teški poraz u uzvratnom dvoboju polufinala Kupa na Maksimiru (3:0) protiv Lokomotive nije mogao proći nezamijećeno; dojam je da su Nebeskoplavi morali pružiti više s obzirom na oglede protiv istog protivnika samo nekoliko dana ranije.

Najbolji igrač

Statistički, ali i igrački gledano najuspješniji pojedinac kluba na gradu uz Bosut bio je Mladen Bartolović. Ovaj 36-godišnji veteran ubilježio je čak 34 nastupa, upisao osam pogodaka i dodao dvije asistencije. Zanemariv nije niti učinak dvojice iskusnih veznjaka Tomislava Mazalovića te Frane Vitaića koji su zabili osam odnosno šest golova ove sezone.

Trener(i)

Dvije promjene trenera i - naposljetku - ispadanje iz lige zasigurno ne mogu upravi dati pozitivnu ocjenu po pitanju odabira stručnjaka za klupu Vinkovčana. Iako su prva dvojica imala ponešto trenerskog prvoligaškog iskustva (Samir Toplak vodio je Varteks odnosno Varaždin, Željko Kopić mnogima parirao s Lučkim), nisu mogli naći dobitnu kombinaciju za uspjeh. Spas se tražio od dobrog poznavatelja situacije u klubu, njegova bivšeg igrača i pomoćnika dvojici gore spomenutim, ali taj se zalogaj pokazao prevelikim.

Ukupna ocjena sezone

Unatoč ispadanju, nogometaši Cibalije igrački nisu bili daleko od, primjerice, Zadra, Osijeka ili Slaven Belupa. Tomu u prilog govori činjenica od "minus 15", nekoliko zaista odličnih predstava te ulazak u polufinale Kupa. Te spoznaje mogu biti polazna točka za optimizam u novoj sezoni. Sezoni koja će, po svemu sudeći, biti teška jer je nekoliko igrača najavilo odlazak i/ili su pred istekom ugovora.

Pogled u jesen

Druga HNL teško je kad bila jača, a u njoj će nakon osam godina pauze nastupiti i Cibalia. Bez obzira s kojim to bilo trenerom i igračima, cilj će biti jedan - vratiti se u društvo najboljih već iduće sezone. Ako se očuva okosnica momčadi i nastavi jedinstvo navijača i momčadi, on će biti blizu ispunjenja. U suprotnom, Nebeskoplavi bi mogli doživjeti sudbinu Šibenika...

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.05.2013. u 16:56
    jedno ime jedna tuga...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2013. u 10:48
    Šteta što jedna tako zdrava sredina,nema više prvoligaša,ali poznavajući ljude koji se brinu za klub,ne bojim se za Cibaliju.Želim Cibaliji brz povratak u elitno društvo!
    Obrisan korisnik
  • javasluk29.05.2013. u 21:27
    Nismao mi nekonsolidiran klub, to bi bilo da se sve radi kako bog zapovjeda a ispadneš zbog krize rezultata, pa da zbog slabosti trenera ili nedostatka kemije među igračima klub dođe u borbu za opstanak i ispadne. E u takvom slučaju bi se moglo govoriti o konsolidaciji, da je sve OK osim rezultata... [više na forumu]
    javasluk
  • Obrisan korisnik29.05.2013. u 20:33
    CIBALIA WILL RISE AGAIN!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.05.2013. u 20:32
    sigurno će ostati upamčena po ispadanju,jer ipak se takvi rezultati nezaboravljaju.Nadam se da će se uspjeti konsolidirati i vratiti u 1 Ligu
    Obrisan korisnik