Nogomet

Krenuo lov na 'besplatne' igrače iz liga petice, među njima i Petrić, Klasnić...

Piše:Damir Žbulj • srijeda, 29.05.2013.
Krenuo lov na 'besplatne' igrače iz liga petice, među njima i Petrić, Klasnić...
Foto: EPA

Ljetna nogometna tržnica ove godine mogla bi biti izuzetno uzbudljiva. Sezona još uvijek nije službeno u svim ligama petice privedena kraju, no, brojni klubovi krenuli su u obnovu igračkog kadra. Monaco je u europskim okvirima krenuo izuzetno agresivno, dovođenjem Portova dvojca Moutinha i Rodrigueza, Realova Portugalca Carvalha, navodno je Kolumbijaca Falcao već u Kneževini prošao liječnički pregled, a šuška se i o kupovina vratara Barcelone Valdesa. Bayern je doslovno Borussiji uzeo Götzea, za sitnih 37 milijuna eura. Barcu bi na krov Europe trebao vratiti Brazilac Neymar, a čak su i Dinamova braća posegnula u vreću s novcem, ali ne kako bi ju samo napunila...

Međutim, pošto se 'naivni' često vole tješiti poznatim stihovima kako su najbolje stvari na svijetu besplatne, tako i klubovi vole u svoje redove dovesti igrače bez plaćanja odštete, nakon što istekne valjanost njihovih ugovora, misleći kako će akvizicijom takvih nogometaša, koji su češće u poznijim godinama nego u 'cvijetu mladosti', svojoj ekipi donijeti toliko željeno i potrebno iskustvo...

O kvaliteti bi se već dalo raspravljati.

Svaki takav potez može biti riskantan, jer s nekim igračima klubovi s razlogom ne žele produljiti vjernost, no, s druge strane, neki nogometaši taktiziraju, jedva čekaju istek ugovora, kako bi se na puno lakši i jednostavniji način riješili 'okova i ropstva modernog nogometa' te kako bi puno lakše izabrali svoju novu radnu zajednicu, ali usput i dodatno podebljali svoje bankovne račune.

Liverpool je krenuo tim smjerom, angažirao je igrača bez da je platio odštetu, koliko to nevjerojatno zvučalo nakon raznih Carrolla i Downinga. Ali, kako su jednom prije nekoliko sezona odličan posao napravili povratkom Velšanina Craiga Bellamyja, tako se nadaju kako će i 32-godišnji Kolo Toure biti pun pogodak, jer jednostavno nakon umirovljenja legende Carraghera moraju na bilo koji način učvrstiti posljednju liniju obrane.

Kako navodi Transfermarkt.com, na tržištu će ovog ljeta biti nekoliko stotina igrača iz najjačih europskih liga pred istekom ugovora, a moglo bi se tu pronaći i pokoje zanimljivo ime, pogotovo za klubove koji nisu spremni 'iskrcati' velike novce za odštetu.

Premiership i Mladen Petrić

Na Otoku je uvijek bilo i više nego zanimljivih igrača, a trenutno listu igrača koji još nemaju riješenu sudbinu za jesen predvodi jedan Sjeverni Irac. Chris Brunt 28-godišnji je krilni igrač, kapetan West Bromwich Albiona, a tržišna vrijednost prema transfermarktu procijenjena mu je na nešto više od pet milijuna eura.

Odmah do njega je Andrej Aršavin, koji je izgleda stigao do kraja svog puta u Arsenalu. Wenger mu vjerojatno nema namjeru produljiti ugovor, spominje se povratak u Zenit, a 32-godišnji Rus zasigurno bi mogao odigrati još koju sezonu na visokoj razini.

Na listi su još i branič Wigana Maynor Figueroa, reprezentativac Hondurasa, koji je završnicu sezone, osvajanje FA kupa, ali i ispadanje iz lige propustio zbog ozljede, ali i obrambenjak Newcastlea Danny Simpson, čija je tržišna vrijednost u ovom trenutku negdje oko tri i pol milijuna eura.

Free transfer All-Star, ljeto 2013.

Mickaël Landreau (34) - Martín Demichelis (32), William Gallas (35), Daniel van Buyten (35), Éric Abidal (33) - Anatolij Timoščuk (34) - Andrej Aršavin (32), Joan Verdú (30), Joaquín (31) - Claudio Pizarro (34), Mladen Petrić (32)

Klupa za rezervne igrače:
Mark Schwarzer (40)


Paulo Ferreira (34)
Boštjan Cesar (30)
Sébastien Squillaci (32)
Carlos Marchena (33)
Joan Capdevila (35)

Juan Carlos Valerón (37)
Yossi Benayoun (33)
Andreas Ivanschitz (29)
Massimo Ambrosini (36)
Mathieu Flamini (29)

Javier Saviola (31)
Fabrizio Miccoli (33)
Ivan Klasnić (33)

Carlton Cole (29) iz West Hama te Jermaine Pennant (30) iz Stokea također moraju razmišljati o svojoj sudbini, no, pri vrhu liste atraktivnih igrača koji će u sedmom mjesecu biti 'slobodan', nalazi se i hrvatski nogometni reprezentativac, 32-godišnji Mladen Petrić, za kojeg u Fulhamu naredne sezone možda više neće biti mjesta, iako je aktualnu sezonu, kada je dobio priliku, odigrao sasvim solidno.

Iz Chelseaja su na izlaznim vratima Yossi Benayoun, Florent Malouda, Paulo Ferreira, ali i vratari Ross Turnbull i Henrique Hilário

Slobodne papire početkom srpnja imat će i Dean Whitehead 31-godišnji veznjak iz Stoke Cityja, 30-godišnji branič Wigana Antolín Alcaraz pa Titus Bramble, 31-godišnji branič Sunderlanda, koji se našao u nemilosti Di Canija.

Možda će nekome zanimljiv biti i branič Aston Ville, iskusni 33-godišnji Richard Dunne ili veznjak Fulhama, a bivši igrač Lyona i Reala Mahamadou Diarra.

Braniči Nicky Shorey i Alex Pearce iz Readinga također su pred krajem ugovora, baš kao i Amerikanac Eric Lichaj, koji je trenutno član Aston Ville.

Arsenalovom vrataru Lukaszu Fabianskom također se bliži kraj, kao i čuvaru mreže Evertona Janu Muchi, kojeg se do nedavno povezivalo sa zagrebačkim Dinamom.

Iskusni njemački 31-godišnji veznjak Thomas Hitzlsperger također trenutno ima viška vremena i za druge stvari osim nogometa, prije nego potraži novu sredinu, a upitna je i sudbina Williama Gallasa, koji gotovo sasvim sigurno odlazi iz Tottenhama, s 35 godina na svojim leđima.

Legendarni 40-godišnji australski vratar Fulhama Mark Schwarzer također je na odlasku, a ne misli još objesiti 'rukavice o klin', dok se s druge strane ima Evertonova Phila Nevillea povezuje s funkcijom pomoćnika Moyesu u Unitedu.

Od zanimljivih imena tu su još i Arsenalov 32-godišnji branič Sébastien Squillaci, Readingov napadač 24-godišnji Simon Church, Fulhamov veznjak Simon Davies, koji s 33 godine još uvijek nije za otpis.

Bundesliga i Ivan Klasnić

Prvak Europe Bayern ima nekolicinu igrača kojima sad na ljeto istječe ugovor. Timoščuk sigurno odlazi iz Münchena, dok će se s Pizarrom i Van Buytenom još pregovarati o produljenju, makar je i njihova sudbina gotovo izvjesno van Bayerna.

Ovogodišnjem finalistu Lige prvaka, dortmundskoj Borussiji, vjernost neće produljiti Patrick Owomoyela, 33-godišnji branič, dok Bayer iz Leverkusena ostaje bez također iskusnog braniča Manuel Friedricha (33).

U Mainzu su na izlaznim vratima 29-godišnji austrijski veznjak Andreas Ivanschitz, slovački 32-godišnji branič Zabavnik, ali i bivši hrvatski reprezentativac Ivan Klasnić, koji iako ima 33 godine sigurno može još uvijek odigrati godinu, dvije na solidnoj razini. Po kuloarima se priča o njegovom dolasku u Hrvatsku, a osim Dinama zainteresirana je i Volpijeva Rijeka, kojoj bi mogao pomoći u europskim utakmicama.

Vrlo vjerojatno dres Borussije iz Mönchengladbacha iduće sezone neće nositi napadač Mike Hanke (29), kao i mladi 23-godišnji branič Niklas Dams. Schalke napušta rumunjski napadač 27-godišnji Ciprian Marica, dok u HSV-u neće više braniti 33-godišnji češki vratar Jaroslav Drobny.

Hannover ostaje bez petorice igrača, od kojih je najzvučnije ime Sergia da Silve Pinta, 32-godišnjeg veznjaka, dok u drugoj Bundesligi za Fürth neće nastupati legendarni bivši napadač Schalkea Gerald Asamoah, koji ima 'samo' 34 godine.

Wolfsburg će također djelomično 'na remont', pošto bez ugovora ostaju 30-godišnji branič Madlung, ako i kolega mu iz obrane Kyrgiakos (33). Danski veznjak Thomas Khalenberg s 30 godina još uvijek ima vrijednost na tržištu od gotovo dva milijuna eura.

Primera: rasipanje u Malagi

Prvak Španjolske vjerojatno će u novu sezonu krenuti bez Erica Abidala, koji je pobijedio bolest, podigao pehar najbolje ekipe, ali od Barcelone novi ugovor nije dobio.

Real s druge strane nema briga oko isteka ugovora glavnim igračima, odnosno možda je baš zbog toga novi sportski direktor na velikim mukama oko preslagivanja momčadi u novoj eri nakon odlaska Josea Mourinha. Dolazak Zinedinea Zidanea kao sportskog direktora mogao bi se pokazati kao jedini ispravni za Kraljevski klub.

U madridskom Atleticu rastaju se od Portugalca Tiaga, koji nakon Brage, Benfice, Chelseaja, Lyona, Juventusa mora potražiti novu sredinu. Deportivo posljednje kolo dočekuje iznad zone ispadanja, ali je i dalje u velikoj borbi za opstanak. Njihova ikona, 37-godišnji Juan Carlos Valeron još uvijek nije odlučio što će nakon završetka ove sezone, a ugovori su pri kraju još i braniču Carlosu Marcheni (33), njegovim vršnjacima vrataru Aranzubiji te veznjaku Paulu Assuncaou. Napadač Riki s 32 godine mogao bi također bez odštete pronaći novu sredinu, kao i 27-godišnji veznjak Álex Bergantinos.

Iz Getafea bi se na odlazak mogli odlučiti Jaime Gavilan, 28-godišnji veznjak, kao i godinu dana mlađi Michel te 31-godišnji branič Mane.

U Granadi ugovor istječe vrataru Robertu Fernándezu, a na njegovo mjesto trebao bi uskočiti Ivan Kelava. Branič Inigo López (30) također će na ljeto slobodno odlučiti o svojoj sudbini.

U Levanteu čak sedam igrača ostaje bez ugovora, među kojima su Nijemac Christian Lell (28), iskusni 36-godišnji branič Juanfran, David Navarro (33), veznjak Pedro Rios (31), kao i Marokanac Nabil El Zhar, koji nakon odrastanja u Liverpoolu i kaljenja u PAOK-u, niti u Španjosklkoj nije baš dokazao svoje kvalitete. No, još uvijek jedan od mlađih s ove liste, jer još nije napunio 27 godina.

Nije tajna kako je Malaga već dulje vrijeme u financijskim problemima, ali nakon 'nesretnog' ispadanja u Ligi prvaka od Borussije u domaćem prvenstvu su i dalje u borbi za Europsku ligu. No, najave odlaska njihova trenera Manuela Pellegrinija mogle bi pokrenuti i lavinu odlazaka među igračkim kadrom. Ugovori su pri kraju Argentincu Martinu Demichelisu (32) i Brazilcu Weligtonu (33), koji su bili zaduženi za obranu. Vjerojatno naredne sezone neće biti niti veznjaka Manuela Iturre, kao niti još uvijek korisnih Joaquina (31) i njegova vršnjaka Javiera Saviole. Novu sredinu vjerojatno će potražiti i bivši Dinamovac Pedro Morales, koji je stigao ove zime i pitanje je hoće li dobiti ponudu za ostankom.

Iz ove sezone odličnog Rayo Vallecana na odlasku su branič José Manuel Casado (26), veznjaci Piti (32) i Roberto Trashorras (32) i 31-godišnji napadač Alejandro Dominguez, a svi tržišne vrijednosti od jednog do gotovo dva i pol milijuna eura.

Espanyol će ovog ljeta izvjesno napustiti 34-godišnji Bugarin Martin Petrov, bivši španjolski reprezentativac Joan Capdevila (34), veznjak Joan Verdu (30), 25-godišnji branič Juan Forlin, golman Christian Alvarez (27) i 24-godišnji veznjak Jose Raul Baena.

Iz Zaragoze bi zanimljiv mogao biti Rumunj Sapunaru, 29-godišnji branič, kao i 23-godišnji napadač Victor Rodriguez, koji imaju trenutnu tržišnu vrijednost postavljenu na oko dva i pol milijuna eura, dok je na odlasku i iskusni argentinski vratar Leo Franco.

Iz Seville na kraju sezone odlazi Andres Palop 39-godišnji vratar, dok je možda do kraja puta u Valenciji stigao i 35-godišnji veznjak Davida Albeldu. Jedna od ikona kluba kroz posljednjih više od 15 godina još uvijek nije odlučio o svojoj sudbini.

Serie A: bez previše slobodnih zvučnih imena

U Italiji će na ljeto bez ugovora ostati 'lutalica' Luca Toni, koji je na izlaznim vratima Fiorentine, dok će se od Milana vjerojatno oprostiti od 36-godišnjeg Massima Ambro Leone Ambrosinija, kao i 29-godišnjeg Francuza Mathieu Flaminija, koji u dresu Rossonera nikada nije potvrdio partije iz Arsenala.

U Romi ugovori istječu rumunjskom vrataru Lobontu (35), kao i njegovom vršnjaku, veznjaku Perotti. Iz Cagliarija bi mogao 29-godišnji brazilski napadač Nene, dok se među sedmorkom iz Chieva koji će u srpnju biti bez ugovora nalazi i Slovenac Boštjan Cesar, još jedan bivši Dinamovac.

Juventus problema s ugovorima igrača trenutno nema, jer samo rezervni vratar Rubinho može iz kluba, dok u Interu službeno ugovor završava i kapetanu Javieru Zanettiju, no, Argentinac će iako ozlijeđen sasvim sigurno ostati u klubu. Branič Walter Samuel (35) ima opciju produljenja ugovora na još jednu godinu, ali izgleda kako je na izlaznim vratima napadač Tommaso Rocchi, koji će s 35 godina ipak potražiti neku mirniju sredinu od ove milanske.

Lazio bi se mogao oprostiti od Sahe (34) i braniča Biave (36), dok će o svojoj sudbini u Palermu odlučiti i 33-godišnji napadač Fabrizio Miccoli

Ligue 1: Landreau glavni ulov

U Francuskoj, baš kao niti u Italiji, nema previše zvučnih imena koji će morati potražiti nove poslodavce. Ističe se 34-godišnji iskusni vratar Bastije, Mickaël Landreau, koji sigurno može biti od koristi još nekoliko godina. Napadač Montpelliera Nigerijac John Utaka (31) također je bez ugovora od ljeta, kao i 30-godišnji veznjak Saint-Etienna Mathieu Bodmer. Branič Nice Civelli (29), kao i iskusni 33-godišnji Lyonov defenzivac Anthony Réveillere također su na prekretnici, a zanimljiv bi mogao biti i mladi 21-godišnji napadač Valenciennesa Vincent Aboubakar, koji trenutno ima vrijednost od nešto više od dva milijuna eura.

Iz Pariza su na vjerojatnom odlasku 32-godišnji Armand, Tiene (31) i Zoumana Camara (34), sve braniči, dok i Ganac John Mensah, 30-godišnji branič Rennesa, na ljeto traži novi ugovor.

Još se samo na kraju sa svima njima moraju dogovoriti mjesečna primanja i poneki bonusi i premije...

Sitnica.

Premier liga

1Arsenal 3688:28+6083
2Manchester City 3587:33+5482
3Liverpool 3577:36+4175
4Aston Villa 3472:51+2166
5Tottenham 3367:51+1660
6Newcastle 3578:56+2256
7Manchester United 3452:51+154
8Chelsea 3465:59+651
9West Ham  3556:65-949
10Bournemouth 3652:63-1148
11Wolverhampton 3649:60-1146
12Brighton & Hove 3452:57-544
13Fulham 3548:55-741
14Crystal Palace 3545:57-1240
15Brentford 3551:58-736
16Everton (-8)3537:48-1136
17Nottingham Forest 3544:62-1832
18Luton Town 3447:76-2924
19Burnley 3638:74-3622
20Sheffield United 3635:100-6516

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.05.2013. u 10:46
    pa tu zaista ima igrača koji još uvijek nisu za otpis...a npr. našim klubovima dinamu, hajduku ili rijeci bi došli kao zvijezde i pojačanja.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2013. u 12:54
    ... i onda ga uoče skauti Milana kao potencijalnu nadu
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH29.05.2013. u 22:41
    Čim igrač prođe 30 godina odmah klub gleda kako da ga se riješi, tako je to u surovom profesionalizmu.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik29.05.2013. u 20:40
    Uzevši u obzir vezni red Milana,Flamini je još dobar!Ambrosini za penziju,De Jong se oporavlja,Muntari igra toplo hladno,Constant, Nocerino i Traore uglavnom griju klupu,Boateng i Montolivo jedini pouzdani!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.05.2013. u 20:14
    Ne pratim previše španjolsku ligu ali tko ugrabi Pitija iz Vallecana napravio je odličan posao, šteta što nije mlađi.
    Obrisan korisnik