Nogomet

Splitovci podbacili na svim frontovima, uoči nove sezone puno otvorenih pitanja

Piše:Vedran Babić • petak, 31.05.2013.
Splitovci podbacili na svim frontovima, uoči nove sezone puno otvorenih pitanja

Drugu sezonu zaredom RNK Split neće vidjeti Europu, no ove godine razočaranje je ipak veće nego prije 12 mjeseci. Klub iz Parka mladeži s velikim je ambicijama ušao u novu sezonu, ali je na koncu podbacio na svim frontovima. Pred predsjednikom Slavenom Žužulom neizvjestan je period s mnogo otvorenih pitanja...

Cijela Splitova sezona stala je u posljednjih 90 minuta okršaja sa Zadrom na Stanovima. Jedna vrlo dvojbena i diskutabilna odluka suca Batinića poslije koje su domaćini izjednačili na konačnih 2:2 odnijela je Splitu Europu, a domaćinu donijela ostanak. I dok su Splitovci gnjevni, te čak sumnjaju u regularnost cjelokupne lige, razloge svog neuspjeha trebaju tražiti počevši od sebe.

Naime, imali su dovoljno prilika osigurati svoje mjesto u Europi i tako se lišiti drame posljednjih 90 minuta. Ključnom se pokazala utakmica pretposljednjeg kola u kojoj su kod kuće izgubili od Istre. Da su tu upisali tri boda, ili barem jedan, danas bi se pripremali za izlazak na europsku scenu.

Također, Splitovci su previše bodova prosuli u gostima. Koliko god da su u Parku mladeži sjajni (13 pobjeda, 2 remija i 2 poraza), toliko su neefikasni "na strani". Po broju osvojenih bodova u 16 utakmica (11) od njih je lošiji jedino Zagreb (10). U drugom dijelu sezone Crveni nisu ni jednom slavili u gostima. Taj segment Split mora promijeniti ako se u budućnosti želi boriti za vrh tablice, što je svake sezone ambicija njegova čelnika Slavena Žužula.

Jednako bitan je i kontinuitet trenera, što je pak problem gotovo svih prvoligaša. Samo ove sezone Split su vodila trojica trenera. Tonći Bašić je započeo, a Zoran Vulić odradio glavninu sezone i onda pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima sporazumno napustio klub samo dva kola prije kraja. Završnih 180 minuta odradio je Goran Sablić.

Osim u prvenstvu, Split je potpuno podbacio i u oba Kupa. U hrvatskom je ispao u osmini finala i to od gradskog rivala Hajduka, dok je u županijskom doživio pravi debakl porazom u četvrtfinalu od trećeligaša Hrvaca. Poslije tog poraza Žužul se zahvalio četvorici igrača (Marčić, Brlečić, Fuček i Zeba), od kojih su čak trojica dovedena tijekom zimskog prijelaznog roka.

Najbolja/najlošija utakmica

S obzirom na spomenuti kontrast između izvedbi kod kuće i u gostima, logično je da je Split svoju najbolju utakmicu odigrao na svom travnjaku. U Parku mladeži ove su sezone pali Rijeka (dvaput) te Dinamo i Hajduk. Crvene je u pobjedama nad dvama najvećim hrvatskim klubovima vodio Vulić, čime je ipak napravio iskorak u odnosu na prethodne sezone. Od svih navedenih pobjeda najbolju partiju Split je pružio protiv Hajduka (2:1), kada je objektivno mogao slaviti i s većom razlikom.

Najlošija utakmica bez dileme je ona u pretposljednjem kolu protiv Istre. Poraz kao poraz sastavni je dio sporta, no Splitovci su u tom susretu (0:1) razočarali pristupom i manjkom zalaganja na terenu, čime su potpuno podbacili u utakmici koja im je, pokazalo se kasnije, mogla donijeti Europu.

Najbolji igrač

Najistaknutiji Splitov igrač ove sezone bio je Ante Rebić, dragulj koji bi u dogledno vrijeme klubu trebao donijeti značajnu financijsku dobit. 19-godišnji napadač ove je sezone upisao 31 nastup i postigao 13 pogodaka, čime je bio prvi strijelac Crvenih. Svojim izvedbama Rebić je privukao pozornost brojnih europskih klubova, ali ne i izbornika Igora Štimca, koji za njega nije pronašao mjesto čak ni među 34 pozvana igrača za predstojeće reprezentativne akcije.

Rebić je tip modernog, brzog i snažnog napadača koji dobro gradi loptu i koji se ne boji ući u izravni duel s obrambenim igračem kako bi što okomitije jurnuo na gol. Svojim solo prodorima redovito izluđuje suparničke obrane, a upravo je o njegovu raspoloženju uvelike ovisio napadački učinak Splita ove sezone. Jednako važno, pogocima protiv Dinama, Hajduka i Rijeke pokazao je da se na njega itekako može računati u dvobojima s onim najjačim momčadima.

Trener(i)

Split je u sezonu ušao s Tonćijem Bašićem, koji je svoj drugi mandat na klupi Splita okončao početkom listopada nakon remija u Gradskom vrtu s Osijekom. Bašiću, današnjem sportskom direktoru kluba, presudile su loše izvedbe u gostima. Do tog trenutka Split je kod kuće osvojio 16 od maksimalnih 18 bodova, a u gostima samo jedan bod i to baš taj u Osijeku.

Bašića je zamijenio Zoran Vulić, koji je debitirao sjajnom pobjedom na Kantridi protiv Rijeke. Bilo je to prvo od tek dva gostujuća slavlja Splita. Vulić je nastavio pozitivan trend u Parku mladeži, ali ni on nije imao previše uspjeha na gostujućim travnjacima. Unatoč tome, Crveni su sve do završnice prvenstva bili u igri za Europu.

Nakon poraza od Dinama na Maksimiru Vulić i Žužul sporazumno su raskinuli suradnju i tako ostavili momčad u nezgodnoj situaciji uoči posljednja dva kola. Vulićevo je mjesto zauzeo dotadašnji pomoćnik Goran Sablić, koji je u zadnja dva kola osvojio jedan bod.

Ukupna ocjena sezone

Konačna ocjena nikako ne može biti pozitivna jer Split je podbacio u svim natjecanjima. Europa se nije izborila, u Hrvatskom se kupu ispalo u osmini finala, a u istom natjecanju Split sljedeće sezone neće moći nastupiti jer je u Županijskom kupu izgubio u četvrtfinalu. Jedina je pozitivna stvar dodatna afirmacija Rebića, kao i povratak Ante Ercega u formu koju je pokazivao prethodne sezone.

Pogled u jesen

Pogled u jesen za sada je prilično mutan. Prije svega, pitanje trenera za novu sezonu nije riješeno premda se nagađa da bi to mogao biti Stanko Mršić. S njim bi u paketu trebao stići njegov sin Antonio, koji je do sada branio boje Zadra. Rebićeva je budućnost u Parku mladeži neizvjesna, a ukoliko dođe do ponude koja će zadovoljiti i klub i igrača, Rebić će sigurno napustiti Split. To će onda značiti veliki hendikep. Iz te bi perspektive dovođenje Mršića, ponajboljeg Zadrova igrača s bogatim prvoligaškim iskustvom, bio dobar potez.

Nadalje, uprava treba voditi računa i o "staroj gardi" u obrani. Iskustvo Ivice Križanca i Velimira Vidića nitko ne može nadomjestiti, no njih su dvojica ove sezone često bila ozlijeđena. Križanac je odigrao samo 13 utakmica, a Vidić 15. Njima dvojici 34 su godine i pitanje je koliko će njihovo tijelo još moći izdržati na prvoligaškoj razini. Mirko Hrgović bio je uglavnom lišen ozljeda, ali i njemu su 34 godine. Tomislavu Radotiću je 31 godina, a Ivanu Radeljiću jedna više.

Mladi stoperi Nino Galović i Tomislav Glumac ove su sezone imali dobru minutažu, no Split mora gledati unaprijed i priključiti seniorskoj momčadi još ponekog mlađeg igrača ili eventualno potražiti adekvatna pojačanja na tržištu.

Jasno je i to da će Žužul, ako želi konačno početi ispunjavati svoje velike ambicije, morati "odriješiti kesu". Splitova je najveća prednost zapravo najveća mana. Radi se o financijskoj stabilnosti, koja u ovo doba klub čini jednim od najpoželjnijih u Hrvatskoj iz igračke perspektive.

I koliko god da je takva politika pohvalna, toliko je i uteg ambicijama kluba. Samo ove sezone klubom je prodefiliralo mnogo igrača, a rijetki su, poput Radotića, Bellea i Vojnovića, (donekle) ispunili očekivanja. Zajko Zeba bio je bučno najavljivan tijekom zimskog prijelaznog roka, da bi klub napustio nakon katastrofe u Hrvacama zajedno s Marčićem te Josipom Fučekom i Marijom Brlečićem, dvojcem dovedenim iz Zeline. Obojica su upisala po dva nastupa, a Zeba četiri.

Kao da klubu nedostaje jasna vizija glede dovođenja igrača pa se uglavnom dovodi veliki broj prinova u nadi da će se jedna od njih isplatiti. Možda bi ipak vrijedilo, umjesto u kvantitetu, uložiti u kvalitetu. Recimo, 2-3 ciljana pojačanja - stoper, veznjak i klasični špic. Eventualnom prodajom Rebića (možda i Bellea) klub bi imao dovoljno sredstava za to.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • George Bush02.06.2013. u 18:53
    malo osviježenja u kadru, i split prema vrhu, uz ostalih 10 klubova, sretno
    George Bush
  • Obrisan korisnik31.05.2013. u 18:13
    S obzirom na Žužulov renome, razlozi Vulićevog odlaska su vjerojatno srodni onima Bonačićevog napuštanja Zagreba. Zar nije dosta izjava ''nitko mi neće slagati momčad''?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2013. u 16:40
    Podbacila je politika i dogovori,najbolje bi nam Vulić mogao reći u kom grmu leži zec.Klub 3-4 borba za eu a on kao da ostavku i iznajmljivat će apartmane.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2013. u 16:29
    Niti je bio dvojben a niti diskutabilan penal za Zadar, čist ko suza.....
    Obrisan korisnik
  • Hektor33331.05.2013. u 15:53
    Rebić nije pozvan u reprezentaciju jer su se Žužul i Mamić posvađali
    Hektor333