Rukomet

Penezić: "Nismo favoriti, ali obje utakmice će biti veoma tijesne"

Piše:Jelena Bagarić • subota, 01.06.2013.
Penezić: "Nismo favoriti, ali obje utakmice će biti veoma tijesne"
Foto: Uroš Hočevar / IHF

Francuski Montebeliard u subotu navečer bit će poprište prve kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo koje se u prosincu održava u Srbiji. Svjetla reflektora bit će uperena najviše u ovu utakmicu, Francuske i Hrvatske, koja je prozvana kvalifikacijskom poslasticom. Prije četiri godine Hrvatska nije imala sreće, Francuskinje su bile bolje i izbacile su ih s Svjetskog prvenstva u Kini. Je li vrijeme za osvetu?

U zadnjih par godina hrvatska ženska rukometna reprezentacija bila je sudionik svih velikih natjecanja. Dakako najveći uspjeh bio je odlazak na Olimpijske igre u London te odličan plasman koji je tamo ostvaren. Općenito govoreći, kraj 2011. i 2012. godina bila je relativno uspješna za izabranice Vladimira Canjuge. Prvo su dogurale do četvrtfinala na SP-u u Brazilu. Tamo ih ždrijeb nije pomazio pa su ispale od osvajačica naslova, ekipe Norveške. Ukupno su na kraju zauzele sedmo mjesto, a Andrea Penezić našla se u All star timu.

Na Olimpijskim igrama dobra igra iz Brazila se nastavila. Hrvatice su ponovo prošle skupinu, stigle do četvrtfinala gdje ih je zaustavila Španjolska koja je u konačnici uzela brončanu olimpijsku medalju. Već u tom susretu igrale su bez Penezić koja je bila izgubljena i za nadolazeće Europsko prvenstvo u Srbiji. Prosinac je stigao brzo, u međuvremenu se i Miranda Tatari ozlijedila, nekoliko igračica je otkazalo nastup u Srbiji pa velikih očekivanja nije biti bilo. U grupi s Njemačkom, Španjolskom i Mađarskom izborile su samo jednu pobjedu a to nije bilo dovoljno za prolaz u glavnu fazu natjecanja.

Hrvatski popis za Francusku

Jelena Grubišić (Krim Mercator), Marta Žderić (Podravka Vegeta), Marina Razum (Lokomotiva), Maja Zebić (Zaječar), Tea Golubić (Samobor), Anita Gaće (Podravka Vegeta), Nataša Janković (Lokomotiva), Vesna Milanović – Litre (Podravka Vegeta), Katarina Ježić (Budućnost), Andrea Čović (Podravka Vegeta), Tanja Kiridžić (Podravka Vegeta), Ivana Lovrić (Samobor), Petra Oštarijaš (Lokomotiva), Lana Franković (Sesvete), Kristina Elez (Erdy Sport), Andrea Penezić (Krim Mercator), Sonja Bašić (Metalurg), Iva Milanović – Litre (Samobor), Žana Čović (Podravka Vegeta)

Sada im se otvara nova prilika, ponovo u Srbiji ali na još većem natjecanju. No, prije toga valja preskočiti prepreku koja stoji pred njima, a to je Francuska reprezentacija. Ne tako davne 2009. igrale su Hrvatice s Francuskinjama također kvalifikacije za SP u Kini. Iako su hrvatske rukometašice slavile u prvom susretu, Francuskinje su to na domaćem terenu nadoknadile i osigurale si kartu za Kinu gdje su na kraju uzele srebrnu medalju iza Rusije.

Za akciju Francuska situacija je bolja no što je bila pred EP u Srbiji. Nedostajat će Tatari koja je otkazala nastup jer nije u potpunosti spremna. Zatim Ivana Petković i Nikica Pušić - Koroljević koje su u drugom stanju. No, veseli povratak Penezić koja još vuče ozljedu gležnja, ali za utakmice s Francuskom bit će spremna. Umjesto Tatari u reprezentaciju je pozvana Tanja Kiridžić, razigravačica koja bi trebala popuniti njezino mjesto.

Šanse svakako postoje. Ponovi li se igra s prijašnjih natjecanja Francuskinje bi mogle pokleknuti. "Po mom mišljenju, ključni faktor u ovim utakmicama će biti obrana. Francuska igra jako dobru obranu, no ako i mi dobro odigramo u defenzivnom dijelu, otvorit će nam se puno prostora za brzu tranziciju i lake pogotke", pojasnila je Penezić za eurohandball.com. Hrvatice svakako ne dolaze u ulozi favorita u Montebeliard, toga su i svjesne ali žele iznenaditi. "Nismo favoriti, ali obje utakmice će biti veoma tijesne. Nadam se da ćemo ipak mi slaviti u konačnici., zaključila je najbolja hrvatska rukometašica.

U obrambenom aspektu Hrvatska sigurno ima puno za pokazati. Odličnu sezonu iza sebe u Metalurgu ima Sonja Bašić koja odlično dirigira obranom. Zatim je tu i Vesna Milanović - Litre koja je uz napad fenomenalna i u obrani te Andrea Penezić. Vratarski duo Grubišić/Žderić već je provjerena kombinacija, a obje rukometašice iza sebe imaju odličnu sezonu u svojim klubovima. Napadački je Hrvatska također dobro pokrivena, iskusna krila Zebić i Gaće, Vesna Milanović - Litre na crti, vanjsku liniju držati Penezić, Elez i Lovrić.

Francuski popis za Hrvatsku

Armelle Attingré (Issy Paris Hand), Amandine Leynaud (ŽRK Vardar Skopje), Cleopatra Darleux (Viborg HK), Beatrice Edwige (Cercle Dijon Bourgogne), Blandine Dancette (HBC Nîmes), Nina Kanto (Metz HB), Stephanie Daudé (HAC), Allison Pineau (Oltchim Valcea), Claudine Mendy (Budućnost), Paule Baudouin (Metz HB), Sabrina Ciavatti-Boukili (MBBA), Marie-Paule Gnabouyou (TSCVHB), Siraba Dembele (Randers HK), Audrey Deroin (TSCVHB), Julie Goiorani (TSCVHB), Marie Prudhomme (Metz HB) Gnonsiane Niombla (Fleury Loiret), Alexandra Lacrabere (Zvezda Zvenigorod), Laurine Dauqin (Dijon).

Nakon što su izgubile utakmicu za polufinale EP-a u Srbiji, izabranice Oliviera Krumbholza ponovo žele na veliko natjecanje kako bi popravile dojam. Na olimpijskim igrama ispale su u polufinalu od Crne Gore, dok su u Brazilu bile srebrne. Kada se pogleda malo unazad, dobije je stvarni dojam o snazi francuske reprezentacije koja je složena većinom od igračica iz domaće LNH lige.

Na zadnjem EP u Srbiji prezentirale s dobar rukomet sve do susreta sa Srbijom koji je odlučivao o drugom polufinalistu. U dramatičnoj utakmici s malo pogodaka (18:17) slavile su Srpkinje i time ostvarile povijesni uspjeh. Taj poraz teško je pao Francuskinjama koje su to tog trenutka zaista imale odličan turnir iza sebe. Najbolje igračice u redovima Francuske na EP-u bile su Paule Baudouin i Mariame Signate. Baudouin će zaigrati i protiv Hrvatske, no Signate zbog ozljede ovu akciju svoje reprezentacije mora propustiti.

Nije samo Signate ta koja nije spremna za susret s Hrvatskom. Te utakmice propuštaju i vratarke Laura Glauser i Gervaise Pierson, te vanjska igračica Audrey Bruneau koja je napustila pripreme zbog ozljede gležnja. Bez obzira na izostanak navedenih igračica, Francuskinje imaju snažnu ekipu i opravdano su u ulozi favoritkinja. Tu su na vratima odlična Amandine Leynaud, vanjske igračice Claudine Mendy, Allison Pineau, Alexandra Lacabere i Paule Baudouin, lijevo krilo Siraba Dembele te odlična pivotmenica Nina Kamto Njitam.

"Kvalifikacije će biti vrlo teške, prvenstveno jer za protivnice imamo jednu sjajnu ekipu, a potom i zbog toga što na raspolaganju nemam svoje najjače igračice. Bit će neizvjesno, no u isto je vrijeme užitak igrati upravo takve susrete. Plan je jasan, u prvom dvoboju iskoristiti atmosferu domaćeg terena i prebaciti pritisak na Hrvatice", rekao je izbornik Francuske Krumbholz iz čijih se riječi može iščitati respekt za hrvatsku reprezentaciju.

U svakom slučaju prva utakmica koja je na rasporedu u subotu u 19:30 reći će nam mnogo toga. I jedna i druga reprezentacija morat će dat sve od sebe da bi ostvarile pobjedu. Budući da se prva utakmica igra u Francuskoj, još veći teret favorita prebacuje se na francuske rukometašice. Međutim, ukoliko Hrvatice odigraju agresivnu obranu, eliminiraju tehničke pogreške i strpljivo čekaju priliku za pogodak, pobjeda ne bi smjela izostati. Francuskinje su igrački jača ekipa, no samo jedan trenutak nepažnje može presuditi pobjednika u ovom susretu.

Foto: Uroš Hočevar/IHF

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.06.2013. u 20:46
    Ma gledam utakmicu i bjesan ko pas.Kako mogu prokockati onako dobro vodstvo iz prvog poluvremena. A jedino što me ljuti kao i uvjek, di nam je NAJBOLJA IGRAČICA - samo 4 gola i koliko izgubljenih lopti. Zar će opet onaj Ćosić i sam izbornik opet favorizirati samo nju ???????????????????????????????
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.06.2013. u 11:18
    samo neka ostave srce na terenu pa što bude bude-Sretno cure
    Obrisan korisnik