Košarka

Nakon 19 godina briljantne karijere Jason Kidd objavio povlačenje s košarkaških terena

Igor Šestak • ponedjeljak, 03.06.2013.
Nakon 19 godina briljantne karijere Jason Kidd objavio povlačenje s košarkaških terena
Foto: EPA

U samo dva dana NBA liga je ostala bez dvojice svojih velikana. Prvo je kraj igračke karijere objavio Grant Hill, a u ponedjeljak je isto učinio i Jason Kidd. Briljantni razigravač odigrao je 19 sezona u najjačoj ligi svijeta i nastupao za četiri momčadi. Najveći uspjesi su mu naslov prvaka s Dallas Mavericksima 2011. godine te zlatne olimpijske medalje s američkom reprezentacijom 2000. i 2008. Ove sezone nosio je dres New York Knicksa, a onda se odlučio na odlazak...

Jason Kidd, jedan od najboljih razigravača u povijesti NBA lige, u ponedjeljak je objavio kraj svoje košarkaške karijere. Iako je prošle godine s New York Knicksima potpisao trogodišnji ugovor, 40-godišnji Kidd je ovoga ljeta odlučio reći "zbogom" NBA ligi u kojoj je proveo 19 godina.

"Mislim da je pravi trenutak", izjavio je Kidd pa obrazložio svoju odluku: "Prošao sam strašan put u posljednjih 19 godina i mislim da je vrijeme da se okrenem drugim stvarima. Možda trenerskoj karijeri ili ulozi sukomentatora."

"U posljednje vrijeme sam mnogo razgovarao sa svojom obitelji i agentom Jeffom Schwartzom te smo zaključili kako je vrijeme za mirovinu. Obavijestio sam Knickse o svojoj odluci i bili su malo iznenađeni jer sam ranije najavio kako ću se vratiti na jesen. Dobro sam razmislio o ovome i mislim da činim pravu stvar", dodao je Kidd.

Zanimljivo, Kidd je svoje umirovljenje objavio samo dva dana nakon Granta Hilla, igrača koji je svoju NBA karijeru također počeo 1994. te igrača s kojim je u toj sezoni podijelio nagradu za novaka godine.

Kidd je tijekom 19 godina igrao za Dallas Maverickse (1994. - 1996. i 2008. - 2012.), Phoenix Sunse (1996. - 2001.), New Jersey Netse (2001. - 2008.) i New York Knickse ove sezone, a iz svoje bogate karijere izdvojio je dva trenutka koja su ju obilježila: "Kao prvo, izdvojio bih osvajanje naslova s Mavericksima, a onda nakon toga dvije zlatne olimpijske medalje s američkom reprezentacijom. To su trenuci koji me čine ponosnim na karijeru koju sam ostvario."

Ukupno je odigrao 1.391 utakmicu regularnog dijela NBA sezone i u prosjeku imao učinak od 12,6 poena, 8,7 asistencija, 6,3 skoka i 1,9 ukradenih lopti. Deset puta je nastupio na All-Star utakmici, a drugi je na vječnoj listi po broju asistencija (12.091) i ukradenih lopti (2.684). U obje kategorije bolji od njega bio je jedino John Stockton.

"Nastupao sam za četiri momčadi i za svaku sezonu vežem lijepe uspomene. Ovom prilikom želim zahvaliti svim suigračima i svim trenerima s kojima sam na terenu dijelio lijepe i one manje lijepe trenutke", poručio je Jason Kidd.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaTop temaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mithrandir04.06.2013. u 12:26
    U ovom slučaju, dovoljno je već i samo pogledati statistiku. Otišao u legendu!
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik04.06.2013. u 10:14
    Potpuni klišej, ali: Jason Kidd. To je dovoljno reći. Sve ostalo je zbilja suvišno.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2013. u 23:03
    ovo je kraj jedne ogromne igračke karijere koja će teško biti ponovljiva, uvijek sam ga uživao gledati jer je bio strašno kvalitetan kao igrač i kao osoba!! sve najbolje majstore! mogao bi biti odličan trener jer ima košarku u malom prstu...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2013. u 21:11
    Ova je posebna godina-godina kada je otišlo u mirovinu mnogo velikih legendi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2013. u 21:08
    po broju triple-doublova je treći svih vremena. kakva karijera.uživaj u mirovini.
    Obrisan korisnik