Košarka

Igokea prekinula dominaciju Širokog i osvojila drugi naslov za prvaka BiH

Ivana Karačić • utorak, 04.06.2013.
Igokea prekinula dominaciju Širokog i osvojila drugi naslov za prvaka BiH
Foto: Ivana Karačić

U "majstorici" za prvaka BiH dramatičnu utakmicu odigrali su Igokea i Široki u pretijesnoj dvorani u Aleksandrovcu. Hercegovci su u 34. minuti poveli 65:60, no nisu uspjeli zadržati mirnoću do kraja. Igokea je iskoristila izlazak iz igre Roberta Rikića i Borisa Baraća, kojima su pristrani suci dosudili po pet prekršaja. Tako je Igokea osvojila drugi naslov prvaka BiH u svojoj povijesti.

Za razliku od prethodne četiri utakmice finalne serije u kojima je Igokea bolje otvarala utakmice, a pogotovo na domaćem parketu i dolazila do veće prednosti, ovaj put je Široki igrao bolje, čvrsto u obrani i odlično u napadu. Gosti su u prvih deset minuta pogodili čak pet trica, a Boris Barać šutirao je 3-3 za tri poena. Ipak, domaćin je na kraju prve četvrtine stigao do minimalne 25:24 prednosti, koju je do odmora uspio povećati.

Nezadrživ je u prvome poluvremenu bio Amerikanac Corsley Edwards koji je postigao čak 18 poena. No, dojam je da su u Igokeinu prednost "prste umiješali" i suci, koji su bili pod velikim pritiskom domaćina i koji su podlegli tom pritisku pa nisu imali ujednačen kriterij pri dosuđivanju prekršaja. Rezultat poluvremena 45:36 dao je domaćinu samopouzdanje. Drugo poluvrijeme otvorio je Željko Klještan tricom za najveću prednost Igokee 48:36.

Igrači Širokog u tim trenucima pokazali su i raskoš svojeg talenta i karakter. Izostanak odavno ozlijeđenog Dalibora Peršića i u subotu zbog ozljede ruke izgubljenog Ivana Ramljaka nadoknadili su velikom borbenošću. Amerikanac Johnathon Jones serijom od pet poena za 50:45 uspio je vratiti utakmicu u neizvjesnost, a vrlo zapaženi centar Robert Rikić u završnici treće četvrtine spustio je prednost na 50:47.

U zadnjih deset minuta utakmice ušlo se s prednošću Igokee 59:57. No, Široki je iduće minute odigrao sjajno. Čvrstom obranom potpuno je zaustavio Igokeine napade. Domaći igrači u velikom strahu od blokada promašivali su čiste zicere. Na drugoj strani Marko Šutalo i Barać bili su nezadrživi. U 34. minuti Široki je imao 65:60 prednost i dobru priliku da utakmicu privede kraju. Međutim, izlaskom iz igre Rikića i Baraća jednostavno nije izdržao.

Kod rezultata 69:69 gosti su izgubili loptu, Milan Dozet je pogodio dva bacanja i domaćin je noše bučnim navijanjem 1.200 domaći navijača slavio konačnu 74:69 pobjedu. Na taj način Igokea je osvojila drugi put naslov prvaka BIH i prekinula četverogodišnju dominaciju Širokog, koji za utjehu ima osiguran nastup u ABA ligi. Koliko god Igokea zaslužuje čestitke za pobjedu, toliko i mlada momčad Širokog zaslužuje sve pohvale.

S malim proračunom i s puno mladih igrača Široki se lavovski borio do posljednje minute u "majstorici", iako su neki predviđali da će Igokea dobiti glatko 3-0. Kod Igokee su najbolji bili Amerikanci Edwards s 25 poena i tri skoka i Clifford Hammonds s 14 poena i devet asistencija. Kod Širokog su najbolji bili Jones sa 17 poena, pet skokova i tri asistencije, Barać sa 16 poena i tri skoka i Šutalo s 11 poena, četiri asistencije i tri skoka.

Doigravanje za prvaka BiH, 5. finalna utakmica:
Igokea - Široki WWin 74:69

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.06.2013. u 18:50
    Gledao sam tekmu na prekide, zajedno sa cibonom i zadrom, mogu vam reci da se igrala prava košarka. Širokobriježani su se borili lavovski! Suze igrača na kraju su mi sve rekle.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.06.2013. u 15:06
    utakmice Širokog i Igokee su bile kvalitetnije od utakmica Cibone i Zadra....Sudjenje ? Kako Igokei u Širokom, tako i njima u Aleksandrovcu...da je bilo grešaka, bilo je, ali Široki je imao pobjedu na pladnju i sami su krivi...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.06.2013. u 12:02
    Pobjednici ne pričaju o sucima,oni nađu način kako pobjediti,koga briga za prvenstvo BIH,država im je totalno u rasulu i svi bi toga trebali biti svjesni i ne tražiti isprike za poraze u sucima iako vjerujem da su oni ti koji su riješili utakmice,meni je drago da se mladi igrači razvijaju u Širokom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Hlive05.06.2013. u 09:28
    pa istina je da su imali domaćinsko suđenje..posebno detalj kad kod 68-68 Štembo ulazi među troijcu i baca loptu u aut i kad lopta izlazi ovaj mu daje faul, odnosno baraću petu osobnu..to je bio jedan od kljucnih detalja jer tada je Igokea okrenula prednost koju je Široki držao..Igokea je bila u... [više na forumu]
    Hlive
  • Master Yoda05.06.2013. u 09:05
    gledao sam samo zadnju četvrtinu nakon što je cibona završila i moram reći da je to bio neviđeni sudački masakr u zadnjih 5 minuta, igokei se ubojstvo ne bi sudilo, a širokom se sudi prekršaj kad god krivo pogledaju suce ili igrače igokee. čestitke širokom na borbi i želim im da nastave i dalje... [više na forumu]
    Master Yoda