Nogomet

Kovačić: "Dosta se priča kao da smo već pobijedili Škotsku, ali mi ih moramo shvatiti maksimalno ozbiljno"

Damir Žbulj • četvrtak, 06.06.2013.
Kovačić: "Dosta se priča kao da smo već pobijedili Škotsku, ali mi ih moramo shvatiti maksimalno ozbiljno"
Foto: FaH

Hrvatsku u petak očekuje izuzetno važan kvalifikacijski dvoboj protiv Škotske, no iako u poziciji favorita mladi veznjak milanskog Intera i nogometne reprezentacije Mateo Kovačić poziva na oprez, jer će i suparnička ekipa biti puna mladih igrača željnih dokazivanja...

Mateo Kovačić već se polagano udomaći u reprezentativnom okruženju. Nakon za neke pomalo i iznenađujućeg debija u Zagrebu protiv Srbije, gdje je uz odličnu partiju pomogao Hrvatskoj da stigne do pobjede, upisao je i nastup na gostovanju kod Walesa. Ukoliko mu izbornik Igor Štimac ponovno ukaže povjerenje u petak protiv Škotske mogao bi upisati i svoj treći nastup u dresu s kvadratićima, a stanje pred novi kvalifikacijski reprezentativni dvoboj, kao i iskustva iz prvih nekoliko mjeseci u Interu iscrpno je otkrio u emisiji Sportska spika Jabuka TV-a.

"Ova utakmica za nas je jako, jako bitna, pošto se dosta već priča kao da smo pobijedili tu Škotsku. Moramo se pripremiti dobro i moramo ih shvatiti maksimalno ozbiljno," kazao je Kovačić na otvaranju razgovora.

"Protiv Walesa smo vidjeli da ih nismo ozbiljno shvatili i kako smo gotovo kiksali. Ovo su nam jako važna tri boda."

Hrvatski reprezentativci protiv Škota nema pravo na pogrešan korak te mora opravdati ulogu velikog favorita. Kroz prijašnje kvalifikacije često je reprezentacija imala problema u lipnju, nakon završetka naporne klupske sezone, ali i upozoravajuća je činjenica kako Hrvatska još uvijek nema službenu pobjedu protiv ove otočke reprezentacije: "Izbornik nam često govori o tome, dosta nam daje savjeta. Škotska je opasan protivnik, kao i uvijek. Promijeniti će u potpunosti postavu, dolaze i kod njih neki novi, mladi momci željni dokazivanja. Bit će dosta teško. Sezona je pri kraju, svi smo dosta iscrpljeni, umorni, ali moramo izvući maksimum iz sebe i jednostavno dobit tu utakmicu," naglasio je Kovačić u emisiji Sportska spika.

Škotska je posljednja reprezentacija kvalifikacijske skupine A za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Još uvijek nemaju pobjedu, promijenili su i izbornika, od početka ove godine je na kormilu iskusni Gordon Strachan, koji će zbog velikih problema s ozljedama igrača priliku dati i nekolicini mlađih igrača i debitanata: "Mislim kako će biti čvrsto kao i uvijek protiv njih, uz tih pet ili šest debitanata koji će biti željni dokazivanja."

Oni će se postaviti iza lopte, branit će se i bit će dosta teško probiti njihovu obranu. Ali, mi moramo pobijediti i to je najbitnije," naglasio je Kovačić.

Zahvala Šimiću

"Najviše se ipak družim s 'našima', Balkancima, Handanovićem, Stankovićem, koji je tamo legenda, Kuzmanovićem pa drugim golmanom Belecom. Oni me vode na večere, upoznaju me s gradom. Što se tiče ostalih igrača sa svima sam stvarno dobar, svi su me prihvatili odlično i nema tu nikakvih problema. Stanković mi je i čestitao na utakmici protiv Srbije, vidio je da smo bili bolji, ali on je i dalje uvjeren kako će Srbija proći dalje." Puno je Kovačiću pomogao i Dario Šimić, koji je svojevremeno dio karijere proveo i u crno-plavom dijelu Milana: "Vidjeli smo se u Milanu, pojasnio mi je neke stvari, upoznao s par ljudi i stvarno mu hvala. Svi su tamo još uvijek oduševljeni s njim. Kažu da je bio odličan tip i da je bio odličan igrač. Drago mi je i da se trudi oko hrvatskog nogometa, kako bi uveo neki red."

Štimac s druge strane ne može računati na Ćorluku, Lovrena i Modrića, no, uvođenjem u ekipu igrača baš poput Kovačića reprezentacija protiv Škotske ne bi trebala biti previše hendikepirana: "Svi smo spremni i svi moramo dati svoj maksimum na toj utakmici. Nažalost neće biti Luke, koji je motor ove ekipe, Čarlija i Lovrena, koji su bitan dio naše obrane, ali koga nema bez njega se može i mora. Ima nas dosta koji možemo popuniti njihova mjesta i mislim kako ne bi trebalo biti problema," istaknuo je trenutno jedan od najtalentiranijih hrvatskih, ali i europskih mladih igrača.

Izbornik još uvijek nije otkrio sastav, a to će igračima otkriti vjerojatno večer prije same utakmice: "Još uvijek se ne zna tko će igrati. Izbornik ima neke sitne dileme. ali bit će sve dobro, tko god bude igrao."

Atmosfera u ekipi je sjajna, potvrdio je to i Kovačić: "Okupljanje je uvijek lijepo, a posebno meni ovdje na Maksimiru. Vidjeli smo protiv Srbije kako može biti dobro. teren je dobar, mislim kako će biti odlični uvjeti za igru. Svatko od nas zaslužan je za dobru atmosferu, svatko je dao svoj doprinos. Bilo je lijepo i u Međugorju, gdje su nas stvarno odlično dočekali."

Za mladog, tek od prije mjesec dana 19-godišnjeg Kovačića još uvijek su svježe uspomene na reprezentativni debi, kada je zaigrao u početnom sastavu kvalifikacijskog okršaja protiv Srbije pred krcatim tribinama Maksimira: "Sigurno kako je sada puno, puno lakše. Odigrao sam te dvije utakmice. Protiv Srbije nisam znao puno ranije kako ću igrati, tek dan prije utakmice. Hvala bogu da smo pobijedili i da su tri boda ostala kod kuće."

Štimac je izjavio kako 'Škotska nekog mora iznenaditi, ali kako to neće biti protiv Hrvatske': "Tako će i biti, ja se nadam. Ako budemo ušli sto posto i ako dokažemo ono što znamo, mislim kako ne bi trebalo biti problema," posebno je naglasio u razgovoru Sportsku spiku Jabuke TV.

"Treba prvo dobiti Škotsku, onda i Srbiju pa tek tada razmišljati o Belgiji, koja je odlična ekipa s jako dobrim igračima. Nadam se kako će oni možda negdje prije nas kiksati kako bi nama bilo onda lakše. Vidjeli smo tamo kako se s njima može igrati, čak smo možda mogli i do pobjede, ali mislim kako ćemo to napraviti na Maksimiru."

Drugi najbolji 'dribler' u ligama petice

Prilikom gostovanja na Jabuka TV-u Kovačić je kazao riječ, dvije i o svojim prvim iskustvima iz milanskog Intera, gdje je odigrao svoju prvu polusezonu i gdje je već skrenuo na sebe pažnju tamošnjih medija. Prema jednom statističkom istraživanju, u ligama 'petice' samo je Franck Ribery bolji i uspješniji dribler od Kovačića. Hrvatski veznjak imao je u prosjeku 4,4 uspješna driblinga po susretu: "Drago mi je to vidjeti, naravno, ali mislim kako još uvijek ima i drugih igrača koji su bolji u tome od mene."

O novom gazdi...

Kovačić je jednog živopisnog predsjednika iz Dinama u Interu zamijenio drugim. Massimo Moratti novi mu je gazda: "Ljubazan je gospodin, bilo mi ga je žao gledati ove sezone nakon naših poraza, ali mislim kako ćemo mu iduće sezone prirediti dosta radosti i sreće. Možda je malo 'glupo' reći na ovakav način, ali možda je i bolje što nismo u Europi. Možemo formirati novu ekipu, afirmirati igrače, ali moramo i dovesti neke igrače. Ove sezone je to bilo loše, a dosta starijih igrača odlazi. Zanetti se ozlijedio, odlazi i Samuel, Stanković će probati odigrati još jednu sezonu, ali i on spada u red starijih. Stvarno se moraju dovesti neka pojačanja i mislim kako će gospodin Mazzarri na tome inzistirati."

Iako navijači Intera mogu biti zadovoljni zimskom akvizicijom Matea Kovačića, rezultati koje je ovaj milanski klub ostvario ove sezone apsolutno su za zaborav. Deveto mjesto, čak 33 boda iza prvaka Juventusa, bez plasmana u Europu naredne sezone: "Sve je za mene bilo lijepo od početka. Nisam čak niti tražio broj koji nosim, oni su mi ga sami dali. No, odmah samo 'kiksali' protiv Siene i vidjelo se kako nismo u optimalnom stanju, kako nismo za prve tri, četiri pozicije i kako se nećemo boriti za Ligu prvaka. Uprava s novim trenerom slaže novu ekipu i mislim kako će to iduće sezone biti puno, puno bolje."

Umjesto Stramaccionija u novu sezonu Kovačića će povesti Walter Mazzarri, donedavni strateg Napolija: "Hvala Stramaccioniju na povjerenju, odigrao sam dosta utakmica. On je mlad trener, bio je dobar, ali nažalost je odlučeno kako se s njim neće nastaviti suradnja. No, stigao je gospodin Mazzarri i mislim kako je to dobar potez."

"Ne znam kakav će biti moj status, sve ćemo vidjeti 8. srpnja, kada će biti prozivka. Mislim kako je Mazzarri odličan trener, koji je dosta dobro vodio Napoli i mislim kako će tako i nas," nada se Kovačić boljoj novoj sezoni za Inter.

Čestitke Kelavi na transferu, Dinamu na trofeju

"Čestitao bih Kelavi na odličnom transferu! Stvarno sam sretan što je našao klub, što je otišao van, mislim kako može samo napredovati tamo. Čestitam i gospodinu Jurčiću na naslovu i cijelom stručnom stožeru kao i svim igračima. Odigrali su jednu sjajnu sezonu, zasluženo su prvi, u zadnjoj utakmici pobijedili su i Hajduk. Samo neka tako nastave i nadam se kako će ponovno izboriti Ligu prvaka."

Iako na prvi pogled nije imao problema na adaptaciju an Serie A, Kovačić je istaknuo koliko je teško igrati protiv svih tamošnjih klubova: "Teško je, svi igraju čvrsto, koncentrirani su na obranu i dosta ih je teško probiti, pogotovo još kada dođete na neko teško gostovanje." I nije mu problem igrati na bilo kojoj poziciji veznom redu: "Igrao sam malo povučenije, ali svaki trener ima svoje zahtjeve. Moje mjesto je u sredini terena, a hoće li to biti bliže ili dalje od gola, odlučit će trener."

Za Kovačićevu lakoću driblinga i odlične kontrole sredine terena sigurno je jako zaslužan i njegov poznati 'prvi korak': "Taj prvi korak imam još od malih nogu, koji smo u Dinamu kroz treninge doradili. Velika mi je to prednost, jer u startu mogu odmah pobjeći protivničkom igraču," zaključio je za kraj razgovora za Sportsku spiku.

Ako ovako nastavi, pred Kovačićem je sigurno sjajna klupska, ali i reprezentativna nogometna karijera.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Sensation06.06.2013. u 21:07
    jedinstven. nema na svijetu igraca koji moze s takvom brzinom iznjeti loptu, i to kroz sredinu. citao sam razne komentare, puno njih vjeruje da kova treba igrati blize golu ali za mene mu je ovo prava pozicija. sve prednosti koje ima dolaze na ovoj poziciji do izrazaja.. nesjecam se da smo imali... [više na forumu]
    Sensation
  • Obrisan korisnik06.06.2013. u 12:49
    Kova ako ovako nastavi biti ćeponajbolji vezni svijeta. Sa nevjerojatnom lakoćom stvara višak i u stanju je nanizati i 3- 4 protivnička igrača i to u Serie A (primjer tekme protiv Juvea i Lazia). Problem je što mu je često zadnji pas prekratak/predug ili često zabrlja pa traži dribling više... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Lucky number 1306.06.2013. u 12:27
    Strašan igrač i osobno bi volio vidit njega od prve minute kad već nema modrića. On mu je najbliže po stilu od svih. Već je nebrojeno puta pokaza i u Interu da može. Svaka čast!
    Lucky number 13