Nogomet

Bosna i Hercegovina nastavlja put prema Brazilu, Grčka prati u stopu

Ivan Pavić • petak, 07.06.2013.
Bosna i Hercegovina nastavlja put prema Brazilu, Grčka prati u stopu
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U skupini G europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu svi sudionici su bili u akciji. Bosna i Hercegovina popravila je gol razliku protiv Latvije i napravila još jedan korak bliže Svjetskom prvenstvu. Marek Hamšik nije uspio odvesti svoje Slovake do pobjede nad slabašnim Lihtenštajnom, a Grčka je na svoj način došla do bodova protiv Litve...

U Rigi su snage odmjerili domaća i pretposljednja Latvija i vodeća Bosna i Hercegovina. Stvari za Bosnu i Hercegovinu krenule su pozitivno za njih od samog početka utakmice. Već u 11. minuti Latvija je ostala s igračem manje nakon prekršaja Fertovsa nad Rahimićem. Domaćini nisu u prvom poluvremenu uspjeli uputiti udarac u okvir vrata protivnika, dok je Bosna i Hercegovina imala terensku inicijativu, ali nikako nije uspjela pronaći put do mreže.

Od prve minute drugog poluvremena Bosna i Hercegovina je krenula kako je igrala i do tada. Pritisak se isplatio već u 48. minuti. Zaprijetio je Džeko pogođenom vratnicom u 47. minuti, a već u idućoj minuti, nakon ubačaja Mujdže loptu je u mrežu poslao Lulić.

Brzo je Bosna i Hercegovina povećala vodstvo, nakon što je strijelac prvog pogotka Lulić asistirao za Ibiševića koji glavom pogađa za 2:0. Nastavili su gosti s pritiskom i u 63. minuti povećali prednost na 3:0. Sjajan pogodak s više od 20 metara postigao je Medunjanin poslavši loptu u gornji desni kut domaćih vrata.

Nakon toga Latvija se "raspala", pa su gosti s dva pogotka u 80. i 82. minuti dovršili posao. Strijelci su bili Pjanić u 80. minuti s vrha šesnaesterca na asistenciju Višće, i Džeko u 82. minuti nakon lijepe dubinske lopte Pjanića.

Lihtenštajn je ugostio Slovačku i iznenađujuće nakon prvih 45 minuta bio u vodstvu 1:0. Pogodak za Lihtenštajn postigao je već u 13. minute Büchel, a asistirao je Christen. Do kraja prvog poluvremena rezultat se nije mijenjao, iako su obje momčadi imale par prilika, ali ipak to nisu bile stopostotne prilike. U drugo poluvrijeme bolje je ušla Slovačka, koja je uspjela izjednačiti u 73. minuti, kada branič Durica postiže pogodak na asistenciju Sapare.

U posljednjih deset minuta gosti su krenuli na sve ili ništa, imali su dobru priliku u 89. minuti kada je pucao Čišovský, ali bod Lihtenštajnu spašava vratar Jehle.

Posljednju utakmicu 6. kola u skupini G odigrali su domaća Litva i gosti iz Grčke koji su tražili pobjedu kako bi ostali u utrci za prvo mjesto s Bosnom i Hercegovinom.

U izjednačenoj utakmici, Grčka je sa svojim "najdražim" rezultatom uspjela uzeti bodove u Vilniusu. Pobjednika je u 20. minuti odlučio Christodoulopoulos, a asistirao je Holebas. Ovom pobjedom Grčka je ostala na tri boda zaostatka za Bosnom i Hercegovinom.

Skupina G, kvalifikacije za SP 2014. :
Latvija - Bosna i Hercegovina 0:5
Lihtenštajn - Slovačka 1:1
Litva - Grčka 0:1

Skupina G, poredak:
1.Bosna i Hercegovina 16
2.Grčka 13
3.Slovačka 9
4.Litva 5
5.Latvija 4
6.Lihtenštajn 2

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!