Rukomet

Canjuga: "Hrvatska nije favorit u Umagu, šanse su 50/50"

Jelena Bagarić • nedjelja, 09.06.2013.
Canjuga: "Hrvatska nije favorit u Umagu, šanse su 50/50"
Foto: Axel Heimken

Nedjeljno popodne donosi uzvratni okršaj Hrvatske i Francuske u istarskom gradiću Umagu. Nakon 18:18 iz Montebeliarda rezultat je "na nuli", ali prednost domaćeg terena za hrvatske reprezentativke je tu. S druge strane to ne mora ništa značiti jer su Hrvatice pred 5000 ljudi u Francuskoj odigrale odličnu utakmicu i došle do remija. Međutim, u Umagu remi ne dolazi u obzir. Jedna ekipa mora pobijediti. Može li agresivna 5-1 obrana Hrvatske biti ključ pobijede?

Od utakmice u Francuskoj očekivalo se samo da hrvatske reprezentativke daju sve od sebe te se kući vrate s što pogodnijim rezultatom pred uzvrat u Umagu. No, nakon prikazane igre u prvom poluvremenu očekivala se samo pobjeda. Zašto? Zato što je rijetko koja reprezentacija u 30 minuta postigla samo pet pogodaka, a razlog tome bila je fantastična igra u obrani izabranica Vladimira Canjuge.

Same igračice, ali i mediji najavljivali su kako jedino i samo čvrsta obrana može dobiti tu utakmicu. Objektivno, Francuskinje su napadački jače te im je teško parirati u tom aspektu igre. Većina francuskih igračica igrala je ove sezone Ligu prvakinja i navikla je na čvrste i agresivne obrane. No, hrvatskih 5-1 čak je i njih iznenadilo. "Protivnice izluđujemo 'muškom' obranom", kaže izbornik Canjuga i zaista je tako. Rijetko koja ženska ekipa se brani s tim sustavom obrane. U Francuskoj je to iznenadilo rukometašice Oliviera Krumbholza, no sad znaju što ih čeka i sigurno su se pripremile na to.

Lavovski posao odradile su Sonja Bašić, Katarina Ježić i kasnije Vesna Milanović - Litre u obrani, ali u Umagu će uz to biti potrebno još malo više. Pad u igri u drugom poluvremenu može se pripisati i umoru igračica koje su se jako puno trošile u obrambenom dijelu igre te je manje snage ostajalo za napad. Francuska je nakon poluvremena na teren došla s potpuno drugačijom igrom, onom koja je mogla "probiti" čvrstih 5-1. I tu su se hrvatske reprezentativke našle u problemu. No, zaliha pogodaka iz prvog dijela praktički ih je spasila od poraza koji je visio u zraku.

Za Umag se situacija ništa puno ne mijenja u odnosu na Montebeliard. "Hrvatska nije favorit u Umagu, šanse su 50/50, jer ako Francuska nije uspjela iskoristiti svojih 5000 navijača onda nama 1000 neće biti tolika prevaga. K tome, sad su moje cure vidjele da mogu, pa se bojim da ne popuste. Dakle, trebamo maksimalnu koncentraciju", pojasnio je izbornik Canjuga.

Očekuje se maksimalan angažman u obrani te poboljšana realizacija u napadu. Francuska ima dobre vratarke Amandine Leynaud i Cleopatra Darleux koje ukoliko uđu u seriju obrana mogu početi stvarati priličan problem. Tu je uvijek opasna krilna igračica Paule Baudouin koja je u Montebeliardu zabila četiri pogotka, a jednako toliko dodala je iskusna Allison Pineau. Hrvatskoj uz obranu prevagu mogu donijeti i vratarke, Jelena Grubišić odlično je odigrala u prvoj utakmici, a isti angažman očekuje se i u Umagu.

S druge strane, francuske reprezentativke i njihov izbornik svjesne su svojih pogrešaka iz prvog susreta, te će sve to nastojati ispraviti u Umagu. "Ključ uspjeha je kvalitetnije kretanje bez lopte. Jedino što smo radile u prvom poluvremenu je prijenos lopte i individualni pokušaj dobivanja duela. Takvom igrom hrvatska obrana niti u jednom trenu nije bila izazvana, pod problemima, a rezultat svega je tek pet postignutih pogodaka u tih prvih pola sata. U nastavku smo se lopte rješavale ranije, ali niti naša obrana nije bila na nivou na kojem može i treba biti", komentirala je Claudine Mendy, dok je francuski izbornik Olivier Krumbholz dodao kako je igra bez lopte znak visoke razine koju njegova vrsta definitivno posjeduje: "Siguran sam da ćemo u uzvratu pronaći više solucija u napadu nego što je to bio slučaj proteklog vikenda."

Što se sastava obiju ekipa tiče on je poglavito isti, zapravo identičan u slučaju hrvatske reprezentacije. Krumbholz je u Umag poveo 18 igračica (Attingré, Leynaud, Darleux, Edwige, Dancette, Kanto, Daquin, Daudé, Pineau, Mendy, Baudouin, Gnabouyou, Dembélé, Deroin, Goiorani, Prudhomme, Niombla, Lacrabere), u odnosu na prvi susret otpala je jedino Sabrina Ciavatti-Boukili.

Utakmica je na rasporedu u nedjelju u 18:30 sati. Igra se od početka, novih 60 minuta. Pobjednika za sad nema, čak niti jedna reprezentacija nema prednost. Sve je na samom početku, a ulog je izuzetno velik - Svjetsko prvenstvo. Obje ekipe će "gristi" do samoga kraja, a ako je suditi prema prvoj utakmici pobjednika će odlučivati nijanse. Utakmica u Umagu je posljednja stanica prije odlaska u Srbiju, a pitanje na koje svi željno očekujemo odgovor je koja će reprezentacija ostati u "vlaku" za Srbiju, a koja će sva ta događanja morati pratiti preko televizora?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • w.potter09.06.2013. u 19:11
    Ovo mučenje što gledamo je žalosno. Flaster na Penezić i mi smo gotovi... Bezidejno do bola...
    w.potter
  • litleben09.06.2013. u 10:19
    Kada je utakmica toliko važna, nije mi jasno, zašto se ne igra u Koprivnici. Tamo žive za ženski rukomet i naše cure bi imale najglasniju podršku.
    litleben