Rukomet

Bivši suigrači iz reprezentacije sada su trenerski rivali: Makedonac Obrvan gostuje kod Švicarca Perkovca

Damir Žbulj • utorak, 11.06.2013.
Bivši suigrači iz reprezentacije sada su trenerski rivali: Makedonac Obrvan gostuje kod Švicarca Perkovca
Foto: Kristijan Komarica

Među brojnim kvalifikacijskim susretima za odlazak na Europsko prvenstvo u Danskoj iduće godine, osim naravno dvoboja Hrvatske, igra se još nekoliko zanimljivih utakmica. Pažnju domaćih ljubitelja rukometa sigurno će privući i dvoboj Švicarske i Makedonije, naravno zbog činjenice kako Švicarce predvodi Goran Perkovac, dok je od nedavno na klupi Makedonaca Ivica Obrvan. Dvije bivše igračke legende hrvatske rukometne reprezentacije 90-tih godina prošlog stoljeća sada su cijenjeni trenerski stručnjaci...

Već gotovo dva i pol desetljeća hrvatski rukometni internacionalac Goran Perkovac vezan je za Švicarsku. Ostvario je tamo zavidnu igračku karijeru, u klubovima gdje je nastupao osvajao je naslove nacionalnog prvaka, nalazi se na vrhu liste najefikasnijih igrača tamošnje lige svih vremena, a uspješno je napravio i tranziciju iz igračke u trenersku karijeru.

Osvajao je danas ovaj 50-godišnjak titule u švicarskom prvenstvu i Kupu s Pfadi Winterthurom i Kadetten Schaffhausenom, 2007. godine osvojio je prestižnu titulu trenera godine, a nakon što je jedno vrijeme bio izbornik grčke rukometne reprezentacije, 2008. godine preuzeo je kormilo švicarske nacionalne izabrane vrste.

Perkovac je još s reprezentacijom bivše države osvojio broncu na Olimpijskim igrama 1988. godine u Seulu, dok je s Hrvatskom sudjelovao u bronci na Europskom prvenstvu u 1994., Svjetskom prvenstvu na Islandu 1995., kao i u osvajanju zlatne olimpijske medalje u Atlanti 1996. godine, gdje je bio kapetan, što mu je definitivno bila kruna igračke karijere.

S druge strane Ivica Obrvan imao je izuzetno klupsku igračku karijeru, osvajao je naslove europskog prvaka sa Zagrebom, dok je ogroman trag ostavio kao igrač - trener u svom Metkoviću, s kojim je prekinuo dominaciju Zagreba te je stigao do europske titule u Kupu EHF-a protiv Flensburga. Obrvan je kao reprezentativac s Hrvatskom osvojio mediteransko zlato 1993. godine u Francuskoj, kao i europsku broncu godina dana kasnije u Portugalu, kada je između ostalih upravo i s Perkovcem dijelio svlačionicu.

Daljnju trenersku afirmaciju Obrvan je ostvario u Medveščaku te posebno slovenskom Gorenju, dok je jedno vrijeme bio i trener CO Zagreba, gdje je u travnju 2012. godine na njegovo mjesto došao aktualni hrvatski izbornik Slavko Goluža.

Nakon kratke avanture na Bliskom istoku u Kataru, Ivica Obrvan u ožujku je ove godine preuzeo izborničko mjesto makedonske reprezentacije, gdje je nakon slabijih rezultata u aktualnim kvalifikacijama te osvajanja samo 14. mjesta na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Španjaolskoj zamijenio Zvonka Šundovskog.

Maksimalna motivacija za željeni rezultat

"Švicarska ima kvalitetnije igrače od Portugala, a imaju i trojicu igrača iz Bundeslige, koji će biti na terenu protiv nas. Ne slažem se s mišljenjem kako će njima nedostajati motivacije, jer su posljednji u skupini. Švicarska je uvijek davala sve od sebe, bez obzira na protivnika i na situaciju na ljestvici u kojoj se nalazila. Zadovoljan sam pripremama, kao i angažmanom igrača, koje smo morali malo osvježiti pred kraj naporne sezone. Mislim kako smo napravili dobar posao i u ovaj susret ulazimo maksimalno motivirani, kako bismo ostvarili željeni rezultat," poručio je makedonskim medijima izbornik njihove rukometne reprezentacije Ivica Obrvan.

Obrvan je Makedoniju u svoje ruke uzeo u nezgodnom trenutku, nakon poraza od Portugala od sedam pogodaka razlike te neposredno prije dva dvoboja s aktualnim svjetskim prvacima Španjolcima, što nije prošlo dobro po njegovu ekipu, uz ubilježena nova dva negativna rezultata. Makedoniji su tako za plasman u Dansku u posljednja dva kola potrebne dvije čiste pobjede, osim ako Portugal u srijedu 'slučajno' ne pobijedi Španjolce i na taj način ne osigura Euro. Ukoliko te dvije reprezentacije remiziraju, tada će Makedonci, uz pobjedu u srijedu protiv Švicarske, u posljednjem kolu morati loviti razliku i pobjedu od barem osam pogodaka viška protiv Portugala, za plasman na Euro.

Švicarci su u ovim kvalifikacijama još uvijek bez pobjede, jedini bod osvojili su nakon neodlučenog ishoda kod kuće protiv Portugala, a u naredni kvalifikacijski susret Perkovac ponovno ulazi s velikim problemima oko ozljeda igrača, jer uz nekoliko standardnih prvotimaca neće moći računati niti na najboljeg igrača i strijelca Andriju Pendica iz Kadetten Schaffhausena.

Međutim, niti Makedonija nije bez problema s kadrom igrača, Naumče Mojsovski vjerojatno je izgubljen za ovaj susret, nema odličnog krila Dejana Manaskova, no, Filip Mirkulovski ipak bi možda mogao pomoći ekipi koju predvodi kapetan i legenda tamošnjeg rukometa Kiril Lazarov, od naredne sezone član Barcelone.

Kiro je propustio i nedjeljni oproštajni susret kubanskog Mađara, prijatelja i bivšeg suigrača Carlosa Pereza u Veszpremu, kako bi se s reprezentacijom što bolje pripremio za ovaj kvalifikacijski okršaj.

U prvom međusobnom dvoboju ovih ekipa u listopadu prošle godine bilo je 30:24 za Makedoniju, a novi okršaj na rasporedu je u srijedu 12. lipnja od 20 sati u Zürichu.

Kvalifikacije za EP, skupina 1, poredak:
1. Španjolska 4 utakmice - 8 bodova
2. Portugal 4 - 5
3. Makedonija 4 - 2
4. Švicarska 4 -1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.06.2013. u 20:53
    nekada sjajni igraći a vjerujem da će biti i dobri treneri-Perkovac je već dokazano trenersko ime
    Obrisan korisnik