Rukomet

Hrvatska rukometna reprezentacija protutnjala Bratislavom i zaledila Slovake na minus 11

Igor Šestak • srijeda, 12.06.2013.
Hrvatska rukometna reprezentacija protutnjala Bratislavom i zaledila Slovake na minus 11
Foto: EPA

Hrvatska rukometna reprezentacija u srijedu je uspješno nastavila svoj put prema Europskom prvenstvu koje će se 2014. odigrati u Danskoj. U petom kolu kvalifikacijske skupine 4 izabranici Slavka Goluže u Bratislavi su nadigrali Slovačku rezultatom 32:21 i zadržali prvo mjesto u skupini. Hrvatska na kontu ima osam osvojenih bodova, dok Mađari imaju jedan manje nakon što su u srijedu samo remizirali na gostovanju u Latviji.

Slovačka - Hrvatska 21:32 (11:21)

Hant Arena, Bratislava, Slovačka
Kvalifikacije za EP, skupina 4, 5. kolo
Suci: Baranowski i Lemanowicz (Poljska)

Slovačka: Stochl 1 obrana, Putera 8 obrana, Szücs 3, Kukučka 2, Kopčo 1, Holdos 2, Petro 2, Polaković, Mazak, Duriš 1, Urban 1, Stranovsky 6, Cigan, Antl 2, Šulc, Kucharik 1
Izbornik: Peter David

Hrvatska: Losert 12 obrana, Pešić 4 obrane, Duvnjak 2, Lacković 3, Stepančić 2, Vori, Gojun 2, Horvat 3, Vuković 2, Šprem 1, Bičanić, Buntić 2, Valčić 4, Štrlek 7, Čupić 4, Musa
Izbornik: Slavko Goluža

Sedmerci: Slovačka 4/4 / Hrvatska 3/5
Isključenja: Slovačka 8 minuta / Hrvatska 8 minuta

U petom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo Hrvatska je stigla do svoje četvrte pobjede. Fantastičnim prvim poluvremenom koje je dobila s 21:11 u Bratislavi je slomila otpor domaće reprezentacije Slovačke, a onda u nastavku rutinski sačuvala veliku prednost i osigurala dva boda koja su ju približila osvajanju prvog mjesta u skupini.

Slavko Goluža ovoga puta nije mogao računati na ozlijeđene Marka Kopljara, Ivana Ninčevića i Mirka Alilovića, a utakmicu u Slovačkoj počeli su Domagoj Duvnjak, Blaženko Lacković i Denis Buntić na vanjskim pozicijama, Ivan Čupić i Manuel Štrlek na krilima, Igor Vori na crti te Venio Losert na vratima.

Mađari kiksali u Latviji

Prilično iznenađujuće, Mađarska je u petom kolu propustila pobijediti Latviju. Utakmica igrana u Sportskom centru Dobele završila je rezultatom 25:25 i to nakon što su Mađari u posljednjim sekundama izjednačili iz sedmerca. Ipak, osvojeni bod Mađarskoj je osigurao minimalno drugo mjesto u skupini i plasman na EP u Dansku. Prvo ime Latvije bio je Aivis Jurdsz sa sedam golova, dok je Mađare s devet predvodio Laszlo Nagy.

Bila je to sedmorka koja je u prvih 15 minuta utakmice demolirala Slovačku. Hrvatska je autoritativno ušla u susret, obrana 6-0 je funkcionirala besprijekorno i domaćini prvi pogodak nisu zabili sve do šeste minute, a tada su već bili u zaostatku od šest golova. Golužini igrači su domaću 3-2-1 obranu probijali kako su poželjeli, a posebno raspoložen bio je Štrlek koji je u prvih šest minuta zabio tri pogotka.

U narednim minutama zabijali su svi članovi Golužine početne postave osim Vorija koji je u napadu bio prilično nezaposlen. Ili su vanjski igrači probijali domaću obranu ili su golovi padali nakon brzih kontranapada. U 13. minuti hrvatska je vodila s 12:3, a jedini igrač koji je donekle stvarao probleme hrvatskoj obrani bio je Martin Stranovsky. Svojim je golovima (četiri u prvom dijelu) nastojao vratiti Slovačku u igru, ali u tome nije uspijevao sam.

Već nakon 15 minuta Goluža je počeo s rotacijama u momčadi pa su priliku brzo dobili Drago Vuković, Josip Valčić i Luka Stepančić. Upravo je Valčić u 17. minuti prvi put odveo Hrvatsku na plus deset (15:5), a nakon toga su i Slovaci počeli u nešto bržem ritmu postizati pogotke pa su barem zaustavili rast hrvatske prednosti. Nakon 20. minute počela su i prva isključenja (Lacković za Hrvatsku, Lubomir Duriš i Andrej Petro za Slovačku), no to nije pretjerano utjecalo na rezultat.

Hrvatska je održavala svoju prednost od osam do devet golova, a u samoj završnici poluvremena serijom Valčića, Štrleka i Čupića stigla do najvećih 11 golova prednosti (20:9). Nakon golova Tomasa Urbana i Lackovića, u posljednjim sekundama poluvremena Valčić je zaradio nepotrebno isključenje, a Michal Holdos zabio s 11 metara preko bloka za 21:11, što je bio i konačni rezultat prvog poluvremena. Hrvatska si je u prvih 30 minuta dozvolila i dva promašena sedmerca - po jedan Čupića i Horvata.

Najbolji pojedinci

Napad hrvatske rukometne reprezentacije u Bratislavi je predvodio Manuel Štrlek sa sedam pogodaka, a po četiri su zabili Josip Valčić i Ivan Čupić. Na vratima je vrlo dobar bio Venio Losert s 12 obrana, dok je Ivan Pešić u posljednjih 15 minuta skupio četiri obrane. Slovački vratari ukupno su imali devet obrana, a napad domaće reprezentacije predvodio je Martin Stranovsky sa šest pogodaka.

Sjajno prvo poluvrijeme olakšalo je Goluži posao uoči drugih 30 minuta, a Slovacima nije pomogao ni igrač više u prve dvije minute. Privremeno su bili na minus devet no već u 35. minuti Buntić je ponovno doveo Hrvatsku do 11 golova prednosti (23:12). Uslijedio je period igre pogodak za pogodak. Slovaci su i dalje teško pronalazili put kroz hrvatsku obranu, ali je na drugoj strani nekoliko dobrih obrana upisao Miloš Putera pa značajnijih promjena rezultata nije bilo.

Nakon 40. minute hrvatski je napad ušao u blagu krizu, dijelom i zbog brojnih rotacija pa su Slovaci golovima Michala Kopče i Petera Kukučke stigli na 16:25, a Goluža je u 44. minuti pozvao minutu predaha nakon koje je Valčić vratio Hrvatsku na plus deset. U posljednjih 15 minuta Hrvatska je ušla s drugom postavom i to se osjetilo na njenoj igri, posebno u napadu. Nije zabila pogodak od 44. do 50. minute, što su Slovaci iskoristili za smanjivanje zaostatka na 26:18. Dvaput je iz sedmeraca precizan bio Radoslav Antl, no slabiji period Hrvatske igre prekinuo je Vuković svojim prvim pogotkom.

U posljednjih deset minuta utakmica je ušla u mirniju fazu. I jedna i druga reprezentacija imale su po jedan period od dvije minute s igračem više, a to su bolje iskoristili Hrvati i golovima Stepančića i Horvata još jednom došli do dvoznamenkaste prednosti (29:19). U samoj završnici Valčić i Lovro Šprem povezali su dva uzastopna pogotka za konačnih 32:21.

Hrvatska će kvalifikacije za EP završiti u subotu u Umagu utakmicom protiv Latvije, a za prvo mjesto u kvalifikacijskoj skupini 4 bit će joj dovoljan i jedan osvojeni bod.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.06.2013. u 19:02
    Ne to nije činjenica, činjenica je da je on već drugiput u all star momčadi bindeslige a u takvim momčadima nema limitiranih, a to kaj si ti limitiran da to shvatiš i smaraš ljude s neargumentiranim izjavama je tvoj problem. Isto si pričo za Bičanića da je limitiran pa si se posro sam sebi u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.06.2013. u 15:57
    Sve su to aktualne teme,i većinu tema si ti otvorio!Vuković jest limitiran i skorman napadački,to je činjenica!Ja tebe nisam pitao ništa,nego si se ti javljao i vrijeđao,znaš kako se kaže,budale i idiote ne treba tražiti,oni se sami jave-.To što si ti malouman i ograničen pa i zato ima rješenje.A... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.06.2013. u 15:36
    Karacic naravno, sto prije u A vrstu... sad je u mediteranskoj, sto je dobar znak, ako se dokaze na MI, bice super....Kaleb je tek u punoljetstvo usao..
    Obrisan korisnik
  • raprock13.06.2013. u 14:31
    na srednjeg će, nadam se ubuduće, doći Karačić. dečko po svim kategorijama i elemnetima igre zaslužuje biti odmah iz Duvnjaka
    raprock
  • Obrisan korisnik13.06.2013. u 11:29
    Skoro svako je bolji od Valčića na srednjem vanjskom, a tu mislim i na Kaleba, Obranovića, Vujića itd. :D Ali zet mora igrati jer je zet, a ne zato jer je dobar rukometaš, pa on je jedini glup da na 10 razlike 3 sekunde do kraja poluvremena idete raditi faul za 2 minute, mislim ono svašta :D Nema... [više na forumu]
    Obrisan korisnik