Košarka

Real dominirao petom utakmicom i uzeo 31. naslov prvaka Španjolske

Branimir Korać • četvrtak, 20.06.2013.
Real dominirao petom utakmicom i uzeo 31. naslov prvaka Španjolske
Foto: EPA

Šest godina u Madridu su čekali na novi Realov naslov prvaka. Od 2007. godine čekalo se na naslov i on je stigao u finalnoj seriji protiv najvećeg rivala. U odlučujućoj petoj utakmici Real je slavio 79:71...

Bez učinka ozlijeđenog Juana Carlosa Navarra koji je probao, ali nije išlo, Barcelona se nije mogla na pravi način suprotstaviti Realu u petoj utakmici finala. Madriđani su dominirali susretom, koristili su Barcelonine crne rupe i na kraju ipak zasluženo odnijeli naziv najbolje španjolske momčadi ove sezone.

Jednostavno su to i bili. U regularnom dijelu sezone bili su uvjerljivo prvi, u doigravanju su pokazali svu svoju snagu glatko došavši do finala gdje ih je tek Barcelona namučila.

Barcelona je svoje prilike propustila u trećoj utakmici. Nakon što je stigla do jedne pobjede u Madridu, imala je šansu s dvije pobjede na domaćem parketu doći do naslova, ali je u prvom domaćem susretu odigrala vrlo loše i upisala poraz. Bilo je jasno da je maksimum izvući petu utakmicu, a ona se ipak igrala u Madridu.

Drugi razlog Realovog naslova prvaka je veliki borac Felipe Reyes. Nije bez veze proglašen MVP-em finalne serije, Reyes je odigrao sjajno, kao i najvećim dijelom sezone i iako je daleko od slave Fernandeza ili Rodrigueza, nekako je uvijek u sjeni nekih drugih igrača, pokazao je koliko je koristan za svoju momčad.

Peta utakmica je ponudila dva Barcelonina lica. Momčad Xavija Pascuala jednostavno nije bila dovoljno konstantna da bi došla do pobjede. Imala je previše crnih rupa u igri i Real je to kažnjavao.

Jedno takvo razdoblje odveo je Barcelonu u minus 50:33 iz kojeg se nije uspjela u potpunosti vratiti. Pokušavala je, uspjela je smanjiti zaostatak, ali ne i opasno zaprijetiti. Kada se činilo da bi Barcelona možda nešto mogla napraviti i zakomplicirati utakmicu, Real je uvijek imao odgovor.

Završilo je 79:71 uz 15 poena Rudyja Fernandeza koji je ponovno imao očajan šut za tricu (1/8), ali je to ponovno kompenzirao skokom (pet, četiri napadačka). Felipe Reyes je ubacio 14 poena (3/9) uz isti skakački učinak kao i Fernandez, a Tremmell Darden je dodao 13 poena (4/10) i sedam skokova. Četiri minute dobio je Dontaye Draper koji je upisao četiri poena (1/1 za dva, 0/1 za tri, 2/2 slobodna).

Barcelona je imala tek dvojicu ekstraraspoloženih. Joe Ingles je ubacio 25 poena (10/13, 5/8 za tri) uz šest skokova, a Šarunas Jasikevičius 23 poena (6/9). Ante Tomić je za 28 minuta upisao devet poena (3/7 za dva, 3/4 slobodna) uz šest skokova.

Liga Endesa, doigravanje

finale

Real Madrid76:72Barcelona
Real Madrid71:72Barcelona
Barcelona72:84Real Madrid
Barcelona73:62Real Madrid
Real Madrid79:71Barcelona

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.06.2013. u 16:41
    svatko bi navarra stavio u momčad ali dobro je na prijenosu reko Sesar (inače meni jako dobar i kvalitetan sukomentator): kad ti je takva igračina u momčadi čak i kad ne može svi stanu i čekaju njega...a onda se opet moramo vratiti na istinu da čovjek u ovom trenutku ne može povući...i zato je Real... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2013. u 16:36
    hala madrid :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2013. u 14:32
    Nisam gledao utakmicu. Pa tako i nemogu nekog kriviti za poraz. Samo kažem da nespreman/povređen igrač ne treba igrati. Ima bekova u Barci. Pa maznuli su Olesona u pol sezone Vitoriji.
    Obrisan korisnik
  • basketas20.06.2013. u 14:13
    Glupo je reci da je Navarro kriv za poraz sto si ti indirektno rekao. Istina je da je Real napravio seriju u 4 minute koje je on proveo na parketu, ali Barca se vratila. Tek novom serijom je Real otisao na plus 9 za poluvrijeme.U skracenoj rotaciji i takvom igraču kao sto je Navarro mora se dati... [više na forumu]
    basketas
  • Evangelista20.06.2013. u 11:28
    mislim da nas ima dosta s okrenutim ritmom... šteta, nadao sam se da će Barca dobiti.
    Evangelista