Ostali sportovi

Umag okuplja najbolje mlade odbojkaše i odbojkašice na FIVB SP-u u odbojci na pijesku U21

Sportnet • četvrtak, 20.06.2013.
Umag okuplja najbolje mlade odbojkaše i odbojkašice na FIVB SP-u u odbojci na pijesku U21

U organizaciji Hrvatskog saveza odbojke na pijesku, MPG-a i Istraturista, Umag je od 20. do 23. lipnja domaćin 2013 FIVB Svjetskog prvenstva u odbojci na pijesku U21. Iako je Hrvatska već imala prilike biti domaćin četiri muška turnira FIVB Svjetske serije u odbojci na pijesku u Zagrebu u razdoblju od 2005. do 2008. godine te FIVB Svjetskog prvenstva u odbojci na pijesku U19 2011. godine u Umagu, prvi put se u Istri okupljaju najbolje mlade igračice i igrači u ovoj dobnoj kategoriji...

Zanimljivo je da u Umag ponovo dolaze prvaci i favoriti prvenstva iz 2011, zreliji i bogatiji za dvogodišnje iskustvo stečeno igranjem jakih međunarodnih turnira širom svijeta. Iskustva igrača 2011. su i jedan od glavnih razloga zašto je FIVB opet izabrao Umag. Kombinacija visoke razine organizacije s četiri postojeća terena te dodatna dva terena za odbojku na pijesku na centralnom terenu, u ATP Areni te na Grand Court terenu, odlična prometna povezanost, infrastruktura te sjajni smještajni kapaciteti u kombinaciji s ugodnom klimom s mnogo sunčanih dana pretvorili su Umag u hrvatski centar odbojke na pijesku tijekom posljednje tri godine.

Pobjednici Svjetskog prvenstva 2012. u muškoj konkurenciji, Poljaci Piotr Kantor i Bartosz Losiak, ujedno su i U19 svjetski prvaci iz Umaga 2011. Ove godine ih nećemo vidjeti na pijesku kraj Jadranskog mora jer od 2013. igraju profrsionalno u FIVB Svjetskoj seriji. No, već su današnje kvalifikacije pokazale da imaju dostojne nasljednike koji imaju pravo sanjati titulu – svjetski U19 prvaci iz 2012. godine Bryl - Kurawiak kroz tri su kvalifikacijska meča ušli u glavni turnir. Brazilci CarvalhaesAlison su prošli kroz kvalifikacije bez izgubljenog seta, a pridružili su im se i timovi iz Austrije (DresslerStranger) i Norveške (TakvamSannarnes). Ta četiri tima ušlla su u glavni turnir koji broji 32 tima podijeljena u osam grupa.

U ženskoj kategoriji favoriti su Švicarska i Brazil koje su igrale u finalu prvenstva 2012. Švicarska odbojkašica Nina Betschart pobjedom u finalu je postala druga žena nakon Brazilke Caroline Salgado koja je osvojila zlato dvije godine zaredom s dvije različite partnerice. Obje su ove godine biti u Umagu, što jamči uzbudljivo prvenstvo. Današnji kvalifikacijski dan donio je svojevrsnu mini-senzaciju – prvi ogled Venezuele i Brazila u kojem su djevojke iz Venezuele (GinaLupe) slavile 2:1 u setovima i plasirale se na glavni turnir. Uz njih, ulaznicu u top 32 izborile su i Njemice BehlenWeiland, Ruskinje GorbunovaMakroguzova te američka ekipa StrangePardon.

Glavni turnir počinje sutra ujutro. Nema sumnje da će ovogodišnje prvenstvo obilovati atraktivnim potezima i zabavom te predstaviti neke od budućih zvijezda odbojke na pijesku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!