Nogomet

Fenerbahče i Bešiktaš izbačeni iz Uefinih natjecanja, Steaua prošla s uvjetnom kaznom

Igor Šestak • utorak, 25.06.2013.
Fenerbahče i Bešiktaš izbačeni iz Uefinih natjecanja, Steaua prošla s uvjetnom kaznom
Foto: EPA

Disciplinska komisija Uefe u utorak je donijela odluku prema kojoj su turski klubovi Fenerbahče i Bešiktaš kažnjeni izbacivanjem iz europskih nogometnih kupova i to zbog namještanja utakmica. Pod istragom vrhovne europske nogometne organizacije bila je i rumunjska Steaua, ali se "izvukla" sa samo uvjetnom kaznom.

Turski nogometni klubovi Fenerbahče i Bešiktaš zaradili su oštre kazne zbog namještanja utakmica u sezoni 2010./2011. te u idućoj sezoni neće nastupati u europskim kupovima za koje su se kvalificirali u nedavno završenoj sezoni turske Superlige.

Pritom je Fenerbahče prošao daleko lošije jer mu je izrečena kazna prema kojoj ga se izbacuje iz europskih kupova na tri sezone, od kojih je kazna za treću sezonu uvjetna. Fenerbahče je sezonu završio na drugom mjestu iza prvaka Galatasaraya te je trebao nastupiti u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Treće mjesto zauzeo je Bešiktaš, prema pisanju turskih medija novi klub hrvatskog trenera Slavena Bilića, i tako izborio nastup u Europskoj ligi, ali Uefa ga je kaznila izbacivanjem iz natjecanja na jednu sezonu.

Klubovima je omogućen žalbeni postupak, što će oni vjerojatno i iskoristiti, a ne dođe li do promjena u odluci Uefine Disciplinske komisije profitirati bi mogao drugi hrvatski trener i njegov klub. Robert Prosinečki je sa svojim Kayserisporom dogurao do petog mjesta na tablici Superlige, a izbacivanje Fenerbahčea i Bešiktaša moglo bi mu otvoriti mjesto u kvalifikacijama za Europsku ligu.

Pod istragom Uefe bila je i rumunjska Steaua te je kažnjena uvjetnom kaznom izbacivanja iz europskih natjecanja na jednu sezonu, a rok te uvjetne kazne je pet godina.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.06.2013. u 21:08
    u pravu si, moja greška u kopiranju, evo ispravak Seeded teams coef. Unseeded teams coef. ------------------------ --- ---------------- ------------------------ --- ---------------- FC Basel *3 Sui 59.785 Viktoria Plzen ** Cze 28.745 BATE Borisov ** Bls 39.175 Dinamo Zagreb ** Cro 25.916 Celtic **... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.06.2013. u 18:29
    Ovo što si nam sad pokazao je situacija iz prošle, netom završene sezone, kada je Dinamo izbacio Maribora, Cluj Basela, Celtic Helsinborga, Anderlecht AEL, a BATE Hapoela. Ali kakve to sad ima veze s ovom novom sezonom koja tek dolazi. Dinamo je sedmi po koeficijentu u dijelu ždrijeba s prvacima... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.06.2013. u 11:30
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.06.2013. u 08:16
    El capitan nisi shvatil kaj sam htel reć. Ova vijest se Dinama ne tiče ni najmanje. Fener kao drugoplasirani ide u dio kvalifikacija u kojem Dinamo ne igra pa tako niti ne ispada iz grupe nositelja u tom djelu kvalifikacija (Dinamovom). Da je izbačena Steaua to bi bila druga priča jer je ona... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.06.2013. u 07:37
    Hajduku još treba jedan nositelj da zihne i eto ga iznad crte. AJMO iznenađenja!!!!
    Obrisan korisnik