Rukomet

Hrvatski rukometaši nadjačali i Italiju te se plasirali u finale Mediteranskih igara

Ivan Dominik • subota, 29.06.2013.
Hrvatski rukometaši nadjačali i Italiju te se plasirali u finale Mediteranskih igara
Foto: Dario Dodić

Hrvatska rukometna reprezentacija plasirala se očekivano u finale Mediteranskih igara, svladavši vrlo neugodnu reprezentaciju Italije. Hrvati su otpor Azzurra slomili tek u drugom dijelu drugog poluvremena, predvođeni sjajnim vratarom Ivanom Stevanovićem i krilom Jerkom Matulićem...

Hrvatska - Italija 23:21 (11:11)

Mediteranske igre, muški rukometni turnir
Polufinale, 29. lipnja 2013. godine
Lütfullah Aksungur Spor Salonu, Mersin, Turska
Suci: Andrei Gouško (BLR) i Siharhei Repkin (BLR)

Hrvatska: Pešić, Stevanović (17 obrana), Batinović2 , Vidović, Mrđenović, Tominec, J. Matulić 8, Gavranović 1, Šprem 1, Slišković, Vujić 2, Karačić 4, Matić 1, D. Batinović, Marić 4, Thoss
Izbornik: Slavko Goluža

Italija: Fovio (10 obrana), Sampaolo (1 obrana), Tokić 7, Resca, Giannoccaro 1, Turković, Vaccaro, Skatar, Opalić, Volpi 1, Gaeta 1, Radovčić 4, Carrara 1, Maione 6, Rubino, Di Marcello
Izbornik: Branko Dumnić

Hrvatski rukometni "Mediteranci" ušli su u finale Mediteranskih igara, nakon što su u polufinalu svladali Italiju, premda teže od očekivanja.

Izabranici Slavka Goluže za ovo natjecanje, u polufinalu su porazili Talijane tek slomivši njihov otpor u drugom dijelu, ali su sasvim zasluženo postali prvi finalisti muškog rukometnog turnira na Mediteranskim igrama.

Najbolji i najefikasniji

U pobjedničkoj ekipi Hrvatske najviše se istaknuo vratar CO Zagreba, Ivan Stevanović sa 17 obrana, od kojih su brojne bile velike i u ključnim trenucima, dok se u polju pridružio njegov klupski suigrač, desno krilo Jerko Matulić, koji je s osam golova bio najbolji strijelac susreta. Njemu su se s po četiri zgoditka pridružili Igor Karačić i Marino Marić, dok su na drugoj strani kod Italije najefikasniji bili Tin Tokić sa sedam i Pasquale Maione sa šest zgoditaka, uz 11 ukupnih obrana svog vratarskog dvojca.

Hrvati su prilično slabo odigrali prvo poluvrijeme, na kraju kojeg nisu vodili, već su odlični Talijani, koji su odigrali vrhunskih prvih pola sata, pogotovo u obrani, uspjeli zadržati Golužinu reprezentaciju u egalu. Bilo je 11:11, svaka ekipa imala je po osam golmanskih obrana, a Hrvate je izvukao sjajni Zagrebaš, Jerko Matulić, koji je zabio čak šest pogodaka, više od polovice hrvatske reprezentacije.

Međutim, nakon slabijeg prvog dijela, Hrvatska se probudila u nastavku u kojem su svi igrači počeli davati veći obol te se pridruživati Matuliću na desnom krilu. Iako su ih Talijani i na startu drugog dijela dobro namučili povevši 15:14, unatoč većem broju obrana Ivana Stevanovića (deset u tom trenutku) od talijanskih vratara, Hrvati su brzo pronašli snagu i igru za pobjedu protiv svojih prekomorskih susjeda.

Momčad Italije, za koju nastupaju i trojica igrača hrvatskih korijena, Tin Tokić, Dean Turković, Damir Opalić i Demis Radovčić, počela je padati tek u drugoj polovici nastavka utakmice. Tada je sjajni Stevanović počeo još bolje braniti te je pokrenuo hrvatski napad predvođen Matulićem, od čega su najviše profitirali Igor Karačić i Marino Marić, koji su pomogli izvrsnom Matuliću.

Hrvatska je tako uraganski preokrenula zaostatak od pogotka prednosti na 20:18, a nešto kasnije i na 22:19, što je bila prevelika prednost za povratak Azzurra u utakmicu. Do kraja susreta, a bilo je preostalo još samo nekoliko minuta, Hrvati su zadržali i održali prednost te naposljetku slavili uz konačnih 23:21 i plasirali se u finale, u kojem čekaju boljeg iz utakmice Egipta i domaćina, Turske. Talijanima je i ovo polufinale bilo odličan uspjeh, budući da im je to prvi takav rezultat od Barija 1997. godine kada su bili viceprvaci Mediteranskih igara.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.06.2013. u 16:54
    Uvjeren sam da ćemo sutra uzeti zlato!!Ovo je odličan rezulatat s obzirom da nam nedostaju Špelić,Stepančić i Markotić i da na poziciji desnog vanjskog igramo sa dešnjakom!
    Obrisan korisnik
  • dalmoš29.06.2013. u 16:47
    kakvi doktori, mi da pošaljemo samo igrače iz naše lige ne uključujući Zagrebove i Nexeove opet bi sve pošamarali..
    dalmoš
  • Obrisan korisnik29.06.2013. u 16:43
    Bravo momci svaka čast! Idemo sada osvojiti to zlato! :)
    Obrisan korisnik