Zimski sportovi

Počela se zahuktavati NHL "tržnica", zasad najveći akteri - vratari

Piše:Ivan Dominik • ponedjeljak, 01.07.2013.
Počela se zahuktavati NHL "tržnica", zasad najveći akteri - vratari
Foto: Davor Sajko

Ususret i tijekom Drafta u NHL-u 2013. godine u najjačoj hokejskoj ligi svijeta počele su se sve momčadi lige spremati za novu sezonu, a osim trenerskih križaljki uslijedili su i brojni zvučni tradeovi. Brojni su klubovi već započeli potpunu "demontažu" i slaganje novih ekipa pred pripreme u kolovozu, a zasad su glavni akteri na tržištu - vratari...

NHL "tržnica" započela je već krajem protekle sezone 2012./2013., obilježene lockoutom, velikom svađom igrača i vlasnika te naposljetku osvajanjem Stanley Cupa od strane Chicago Blackhawksa, čime je završena ta sezona, a počela je nova - sezona 2013./2014. Prije, tijekom i nakon Drafta 2013. godine počeli su se obavljati zvučni poslovi, a osim promjena trenera u klubovima, najviše za sada pažnju plijene vratari.

Slika 4 od 4.

Prva zvučna razmjena dogodila se između Toronto Maple Leafsa i LA Kingsa, a u njoj je Toronto osigurao novog franšiznog golmana, koji će se pridružiti Jamesu Reimeru u Air Canada Centreu. Njegovo ime je Jonathan Bernier, dosad alternativa svom imenjaku Quicku u Kingsima s kojima je osvojio "Sveti gral" 2012. godine, a Leafsi su za njega u Kaliforniju poslali solidnog napadača Matta Frattina, izbor druge runde drafta u iduće dvije godine te svog rezervnog vratara, Bena Scrivensa.

Toj razmjeni prethodili su veliki potezi Philadelphia Flyersa, koji su također krenuli u remont ekipe. Prvo su napravili buy-oute ugovora fantastičnog i posljednjih sezona svog ponajboljeg napadača, Dannyja Brierea, i golmana Ilje Brizgalova, koji bi se mogao vratiti u rodnu Rusiju, u KHL. Potom su Flyersi za izbor četvrte runde drafta iduće godine i napadača Shanea Harpera uspjeli dobiti prava na beka NY Islandersa i kapetana švicarske reprezentacije, Marka Streita, što je za Philly bio sjajan posao i pojačavanje bekovskih linija na kojima su slabi.

Slika 1 od 1.

Također, prije velikog posla s Bernierom, Florida i Nashville odradili su solidan trade za obje ekipe. Panthersi su dobili napadača Bobbyja Butlera, dok je bek TJ Brennan postao novi igrač Predsa i stanovnik Grada Country glazbe u Tennesseeju.

Novi veliki posao potom je odradio Colorado, koji je vratio Alexa Tanguaya, napadača s kojim je davne 2001. godine bio osvojio Stanley Cup još u eri Joea Sakica, te njemu pridružio kanadskog beka hrvatskih korijena, Coryja Saricha. Dok su u smjeru njihovog dotadašnjeg kluba, Calgary Flamesa, otišli napadač David Jones i branič Shane O'Brien, što je kako sada stvari stoje, barem kratkoročno bolji posao za Avalanche.

New York Rangersi razmijenili su trenera s Vancouver Canucksima pa im je na klupu sjeo Alain Vigneault, dok je "njegove" Canuckse preuzeo karizmatični John Tortorella. Prvi potez novog trenera u Velikoj jabuci bilo je dovođenje beka Justina Falka iz Minnesote, u koju je otišao napadač Ben Ferriero i pick šeste runde 2014. godine.

Zahuktavanje NHL "tržnice" tijekom Drafta 2013. godine

Situacija se oko razmjene igrača zahuktala nekoliko dana prije Drafta te na sam dan održavanja istog, kao i za njegovog trajanja. Prvo su dosta neočekivano Pittsburgh Penguinsi poslali svoje "dijete", Tylera Kennedyja, u San Jose za izbor druge runde Drafta 2013., kojim su kasnije uzeli vratara Tristana Jarryja.

Potom su najzvučniji posao Drafta odradili NJ Devilsi koji su za svoj izbor prve runde ovogodišnjeg Drafta dobili potencijalnog franšiznog golmana, Coreyja Schneidera, iz Vancouvera, a tim devetim izborom prve runde Canucksi su odabrali sjajnog napadača Londona iz OHL-a, Boa Horvata, još jednog Kanađanina hrvatskih korijena. Bio je to odličan posao za Kanađane, ali i za "Vragove" koji su dobili možebitnog nasljednika Martina Brodeura - koji će sigurno vrlo brzo u mirovinu - i to tako da su izbjegli Roberta Luonga i njegov "bolesni" ugovor na koji je ostao "osuđen" Vancouver.

Slika 2 od 2.

Zanimljivu razmjenu napadača napravili su Minnesota i NY Islandersi. Švicarac Nino Niederreiter, koji se nije baš naigrao na Long Islandu, ali je briljirao na minulom SP-u Elitne divizije u Stockholmu, prepušten je Wildu za "radilicu" Cala Clutterbucka i izbor treće runde Drafta 2013. godine. Također, sličnu razmjenu bekova obavili su Carolina Hurricanesi i Buffalo Sabresi. Ekipa iz Raleigha poslala je u Buffalo Jamieja McBaina i izbor druge runde Drafta 2013., dok je u Carolinu stigao korisni Andrej Sekera.

Pickove na draftu još su razmijenili Los Angeles i Edmonton, Chicago i San Jose, NJ Devilsi i Phoenix, Columbus i Pittsburgh, St. Louis i Edmonton, Winnipeg i Washington, Nashville i St. Louis te NJ Devilsi i LA Kingsi ponovno pa na kraju i Montreal i Florida.

Prvaci na remont

Chicago Blackhawksi su nakon osvajanja Stanley Cupa otišli već sada na potpuni remont i "demontažu" ekipe pred početak nove sezone, naravno sve pod paskom genijalca Scottyja Bowmana i trenera Joela Quennevillea. Hawksi su u kratkom periodu razmijenili mnoštvo izbora na Draftovima te dva vrlo važna igrača, dvostruke prvake NHL-a u zadnje tri godine.

Slika 3 od 3.

Prvo je momčad iz Vjetrovitog grada ostala bez Davida Bollanda, "dijete" kluba, dvostrukog osvajača Cupa i junaka ovogodišnjeg finala, odnosno strijelca pobjedničkog pogotka u odlučujućoj šestoj utakmici. Dave Bolland za pickove je pušten u Toronto, koji je ovime i dovođenjem Berniera odradio već dva vrhunska posla (!).

Također, nakon Bollanda, kojeg će navijači Chicaga teško preboljeti, Chicago je razmijenio i Michaela Frolika, izvrsnog češkog napadača, koji je poslan u Winnipeg Jetse, također za izbore na draftovima ove i sljedeće godine.

Uz remont Chicaga treba spomenuti i isto stanje u Tampi Bay Lightningu, koja također slaže potpuno novu ekipu, s obzirom na dovođenje mladih igrača, visokih draft izbora te otkup ugovora i otpuštanje svoje legende i prvog izbora na draftu 1998. godine, Vincenta Lecavaliera, koji je s Tampom osvojio Stanley Cup 2004. godine te s Kanadom bio zlatni na ZOI u Salt Lake Cityju u onoj legendarnoj i kultnoj Dream Team momčadi kanadske reprezentacije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • :))03.07.2013. u 05:09
    Sorry ali Streit nije los. U Islandersima se svi cine losi ali ako bude igrao kao u Montrealu prije par godina pa cak i prve dvije godine za Islanderse, imate strasnog igraca. A uz to ste upravo potpisali Vinija :(
    :))
  • Obrisan korisnik02.07.2013. u 01:18
    ja neznam sta radi holmgren...jel taj covjek poludio?
    Obrisan korisnik
  • greenhorn01.07.2013. u 19:51
    još jedan loš ugovor u Philadelphiji
    greenhorn
  • nowtocombo01.07.2013. u 19:12
    Nije Justin Faulk, nego Justin Falk. Justin Faulk igra za Carolinu i nije trejdan. .Trejdan je Falk iz Minnesote.
    nowtocombo