Zimski sportovi

Pittsburgh produžio svog Letanga, legendarni Vinny otišao u Philly

Ivan Dominik • srijeda, 03.07.2013.
Pittsburgh produžio svog Letanga, legendarni Vinny otišao u Philly

Nastavljena je "tržnica" trenera i igrača u NHL-u, a ime koje se posljednjih dana najviše spominjalo, nakon što ga je šokantno otpustila Tampa, je ono legendarnog Vincenta Lecavaliera. Popularni Vinny napokon je našao novu sredinu, dok su velike i teške poslove odradili i Pittsburgh Penguinsi te prvaci Chicago Blackhawksi. Naravno, uz sveprisutne Flyerse koji se svesrdno pojačavaju...

Čovjek koji je definitivno obilježio prve dane "tržnice" u NHL ljetu 2013. godine, pritom se obogatio kao nikad dosad te sebi i svojoj obitelji riješio egzistenciju prije vrlo skorog kraja karijere - jest Vincent Lecavalier.

Slika 1 od 1.

Legendarni kanadski napadač, kojeg je Tampa draftirala davne 1998. godine kao svoj i ukupni prvi izbor na Draftu, potom s njime 2004. godine osvojila Stanley Cup po prvi put u povijesti franšize te onda ga 2013. godine "škartala" i najvjerojatnije zamijenila novom mladom zvijezdom, Jonathanom Drouinom, popularni Vinny Lecavalier, pronašao je svoj novi klub.

Vinny je otišao u Philly. Lightning zamijenio Flyersima, srebrno-plavi dres onim narančasto-crnim i pritom inkasirao poprilično veliki novac. Osvajač zlatne medalje sa ZOI 2002. godine u Salt Lake Cityju s kultnom reprezentacijom Kanade, u Philadelphiji će od Paula Holmgrena primati plaću od 4,5 milijuna dolara godišnje, a budući da je potpisao dugogodišnji ugovor na pet sezona, ukupno će zaraditi 22,5 milijuna dolara od Flyersa. Također, budući da je napravila buy-out njegovog sedmogodišnjeg ugovora, Tampa će kroz narednih 14 godina Lecavalieru morati isplatiti ukupnih 32,7 milijuna dolara.

Tako se Tampa vrlo skupo riješila svog dugogodišnjeg franšiznog igrača i jednog od svojih najboljih igrača svih vremena, Flyersi su za dosta realan novac dobili još uvijek vrlo potentnog i kvalitetnog 33-godišnjeg napadača, dok je apsolutno najviše profitirao sam Lecavalier.

Inače, osim poznatog Vinnyja, Flyersi su u međuvremenu iz NY Rangersa doveli i Krisa Newburyja, dok je u smjeru MSG-a otišao bek Danny Syvret. Rangersi su zato u razmjeni s Montrealom za Christiana Thomasa doveli novog napadača, Dannyja Krista, no to su sve više igrači za AHL i role-playeri tijekom sezone.

Mnogo ozbiljniji posao napravili su Calgary Flamesi, dovevši T.J.-a Galiardija iz San Jose Sharksa za izbor četvrte runde drafta 2015. godine. Također su još trgovali Tampa i Columbus, a u njihovoj je razmjeni za buduće dogovore iz Jacketsa na Floridu otišao bek Drew Olson.

Pittsburgh Penguinsi produžili ugovor svom Letangu, Scotty Bowman "razmontirao" prvake iz Vjetrovitog grada

Odlične poslove unutar svoje ekipe napravili su Pittsburgh Penguinsi zadržavši svoja dva vrlo važna igrača. Medveščak je u Hrvatskoj nedavno produžio suradnju sa svojim kapetanom Alanom Letangom, a sada su i Penguinsi produžili ugovor svom najboljem beku i trećoj zvijezdi ekipe, Krisu Letangu, koji je potpisao na novih osam godina, u kojima će zaraditi ukupnih 58 milijuna dolara, godišnje 7,25 milijuna.

Poslije ponajboljeg kanadskog beka i reprezentativca Kanade, Pensi su produžili suradnju i veteranu Pascalu Dupuisu, vrlo korisnom napadaču, koji će ostati u Steel Cityju još četiri godine za 3,75 milijuna dolara godišnje.


Ono što je vrlo zanimljivo, ako ne i najzanimljivije u cijelom NHL-u trenutno, jesu stvari koje od prvaka iz Chicaga radi Scotty Bowman, najbolji trener svih vremena, a sada savjetnik GM-u Hawksa, svom 39-godišnjem sinu Stanleyju Bowmanu, koji je, dakako, samo produžena ruka svog oca.

Scotty Bowman je tako već napravio nekoliko velikih tradeova pustivši Davea Bollanda i Michaela Frolika te razmijenivši mnoštvo budućih pickova za još više drugih izbora na draftovima. No, nakon toga, bacio se i na čišćenje po Salary Capom pa je tako otpustio odličnog, ali dosta starog beka Stevea Montadora te napadača Rostislava Olesza iz Češke - obojica igrači koji bez problema mogu i dalje igrati u NHL-u za gotovo bilo koju ekipu. Također, Bowman i Chicago još uvijek se nisu bacili u slaganje nove momčadi za iduću sezonu te vjerojatno čekaju petak i otvaranje free agencyja. Međutim, za navijače Chicaga ne bi trebalo biti brige, jer ako itko zna što radi - to je onda Scotty Bowman.


Od igrača koji su još bili otpušteni od svojih klubova u posljednje vrijeme, ističu se Montrealovi Scott Gomez i Tomaš Kaberle, dok je zanimljiv i golman NY Islandersa Rick DiPietro. Otpušten je očekivano i Wade Redden od strane NY Rangersa, kao i bekovi Washingtona odnosno Toronta, Jeff Schultz odnosno Amerikanac Mike Komisarek.

Foto: Wikipedia, Michael Miller

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • :))03.07.2013. u 14:30
    "Otpušten je očekivano i Wade Redden od strane NY Rangersa"??????? Malo informiranja prije ovakve izjave ne bi skodilo. On nije u NY od "lockouta" kad je potpisao za St. Luis a poslije su ga dali Bostonu za koje je i igrao u play-offu protiv Toronta.
    :))