Rukomet

Omeyer: "Rad s vratarima jedna je od najvažnijih stvari u današnjem rukometu"

Zvonka Keliš • petak, 05.07.2013.
Omeyer: "Rad s vratarima jedna je od najvažnijih stvari u današnjem rukometu"
Foto: Davor Sajko

Kako je i ovogodišnji Međunarodni rukometni kamp vratara koji se već treću godinu zaredom održao u Makarskoj završio vrijeme je bilo da svoje impresije i razmišljanja o Kampu i radu s mladim vratarima za službene stranice Europske rukometne federacije podijele i dvojica najvećih, Thierry Omeyer te Kasper Hvidt.

Iako je 3. međunarodni rukometni kamp vratar završio prije tjedan dana svoje impresije i riječi hvale za ovaj projekt veliki i iskusni svjetski vratari poput Francuza Thierryja Omeyera te Danca Kaspera Hvidta za službene stranice EHF-a otkrili su tek prije nekoliko dana.

Već treću godinu za redom Makarsku su krajem lipnja pohodili najbolji vratari svijeta među kojima se i ove godine našla francuska hobotnica Omeyer, a pridružili su mu se i Hvidt, Mirko Alilović, Nikola Blažičko, Mirko Bašić, Marin Šego, Vladimir Vujović, Enid Tahirović te Hugo Laurentino koji su tako svoje znanje, kako u teoriji tako i u praksi, prenijeli mladim vratarima iz preko 20 zemalja.

"Uistinu sam sretan što sam sudjelovao na Kampu vratara, ovo je odlična prilika za sve mlade vratare. Ovdje stvarno mogu mnogo naučiti od starijih i iskusnijih kolega", bile su prve riječi trofejnog Francuza Omeyera.

"Drago mi je što sam u Makarskoj mogao vidjeti neke od svojih idola poput Mirka Bašića. Naime, kada sam bio mlad htio sam kopirati upravo njegov stil, kao i onaj od Svenssona i Lavrova", otkrio je Omeyer.

Nastavio je potom trostruki osvajač Lige prvaka: Zajedno mladim vratarima možemo pomoći da napreduju. Ovo je jedinstvena prilika za rad na ovako visokom nivou. Rad i trening s vratarima je jedna od najvažnijih stvari u današnjem rukometu s obzirom na općepoznatu frazu kako vratar uvijek čini "pola ekipe"."

Iako sam Omeyer primjerice u Kielu nije imao svog vlastitog trenera vratara kaže kako je upravo u Montpellieru, čiji će dres ponovno obući već u sezoni pred nama, odlično radio na tom planu: "U Kielu nisam imao trenera vratara s kojim bi mogao raditi, no u Montpellier sam radio s Brankom Karabatićem koji mi je uistinu pomogao da napredujem do onog najvišeg nivoa", kazao je te dodao: Jako je važno imati trenera koji će organizirati posebne treninge sa specifičnim golmanskim pokretima."

Daska vratarska legenda Kasper Hvidt je, pak, za sve polaznike Kampa pripremio pravu malu prezentaciju kako bi im što bolje prikazao ono što im želi reći i što ih želi naučiti.

"Moj najvažniji cilj jest inspirirati mlade vratare. Naime, nije važno jesu li oni visoki, niski, mršavi ili nešto jači, za pravi uspjeh potreban je jedino naporan rad", pojasnio je Hvidt te nastavio: "Jedan Šterbik danas ima 200 cm i 120 kg, no istovremeno Dejan Perić je visok 186 cm, a svejedno je jedan od najboljih vratara u posljednja dva desetljeća."

Najvažnije je stoga izgraditi svoj stil što znači da i prva i zadnja lopta u susretu mora biti obranjena na isti način i upravo to garantira vrataru uzdizanje na onaj najviši nivo", zaključio je vratar KIF Koldinga.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!