Automoto

Vettel obranio završni napad Räikkönena za prvu pobjedu na domaćem terenu

Josip Piršljin • nedjelja, 07.07.2013.
Vettel obranio završni napad Räikkönena za prvu pobjedu na domaćem terenu
Foto: EPA

Sebastian Vettel je došao do četvrte ovosezonske pobjede u Formuli 1. Nijemac je slavio na domaćem terenu u Nürburgringu što mu je uspjelo prvi puta, te je povećao svoju prednost na čelu ukupnog poretka vozača. Drugo mjesto pripalo je Kimiju Räikkönenu, dok se na postolje popeo i Romain Grosjean ispred Fernanda Alonsa.

Vozač Red Bulla Sebastian Vettel uspio je pred svojom publikom u Nürburgringu pobijediti konkurenciju u prvenstvu Formule 1 nakon što je ostao bez bodova prošlog tjedna u Velikoj Britaniji. Odlično je startao i kroz veliku većinu utrke bio je na čelu kolone, a u završnim krugovima obranio se od Kimija Räikkönena koji se opasno približio.

Dobar rezultat za Lotus upotpunio je Romain Grosjean koji je završio na trećoj poziciji koju je odnio ispred Ferrarijevog Fernanda Alonsa. Premda nije bilo toliko problema s gumama kao na stazi Silverstone, ponovno su se događali incidenti, a ozlijeđen je kamerman kojeg je pogodila guma s bolida Marka Webbera.

Lewis Hamilton u Mercedesu imao je pole position, no odmah na startu izgubio je čelno mjesto. Prestigla su ga dva Red Bulla, a Britanac i bivši prvak na kraju je završio na petom mjestu kada je u završnim krugovima pretekao Jensona Buttona.

Webber je uspio ostati blizu Vettela sve do prvog ulaska u boks kada se dogodio incident s gumom, no kasnije je pao u poretku i osvojio je sedmo mjesto. U 25. krugu Jules Bianchi se zaustavio pored staze, no nakon izlaska bolid je krenuo unazad prema stazi, ali nasreću nitko od ostalih vozača nije naišao.

Na stazu je potom morao izaći safety car što je dalo priliku Räikkönenu za napad na Vettela. Ozbiljnije se prbližio tek u posljednjim krugovima Velike nagrade Njemačke, no više od toga nije mogao. Pobjednik utrke u Velikoj Britaniji, Nico Rosberg, startao je 11., no popeo se za samo dva mjesta. Felipe Massa je izletio već nakon četvrtog kruga.

Velika nagrada Njemačke, rezultati:
1. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault)
2. Kimi Räikkönen (Lotus-Renault) +1.008
3. Romain Grosjean (Lotus-Renault) +5.830
4. Fernando Alonso (Ferrari) +7.772
5. Lewis Hamilton (Mercedes) +26.996
6. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +27.927
7. Mark Webber (Red Bull-Renault) +37.500
8. Sergio Perez (McLaren-Mercedes) +38.300
9. Nico Rosberg (Mercedes) +46.800
10. Nico Hülkenberg (Sauber-Ferrari) +49.800
...

Poredak vozača:
1. Vettel 157 bodova
2. Alonso 123
3. Räikkönen 118
4. Hamilton 97
5. Webber 93
...

Poredak konstruktora:
1. Red Bull-Renault 250 bodova
2. Mercedes 181
3. Ferrari 180
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.07.2013. u 08:21
    bit će još, nije ni do pola sezone f1, tek je ovo bila 9 utrka puno je još do kraja, sad će se opet gume mjenat, pa testiranja guma a onda dolazi još par utrka di je toplo vrijeme, pa par di nije bas i di kiša često pada ima se još za vozit ja čak mislim da je i Hamilton još u igri, uz Alonsa i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.07.2013. u 17:21
    dugo je bila sezona zanimljiva,do prosle utrke...
    Obrisan korisnik