Tenis

Video: Murray porazio neprepoznatljivog Đokovića i okončao 77-godišnju britansku muku

Vedran Babić • nedjelja, 07.07.2013.
Video: Murray porazio neprepoznatljivog Đokovića i okončao 77-godišnju britansku muku
Foto: EPA

Gotovo je. Britanci su napokon dočekali muškog pobjednika u pojedinačnoj konkurenciji Wimbledona. Andy Murray ostvario je njihov, ali i svoj san - osvojio je turnir o kojemu je maštao mnogo, mnogo godina. U finalu je u tri seta porazio vrlo lošeg Novaka Đokovića...

Andy Murray skinuo je golemi teret sa svojih leđa. Poslije silnih godina razočaranja u All England Clubu i golemih očekivanja britanske javnosti Murray je ipak pronašao put do tog toliko željenog pobjedničkog trofeja.

Prije godinu dana u finalu je izgubio od Rogera Federera, no ove je godine porazio Novaka Đokovića i postao prvi muški britanski osvajač u pojedinačnoj konkurenciji još od toliko spominjanog Freda Perryja 1936. godine. Bilo je 6:4, 7:5, 6:4 poslije tri sata i devet minuta igre.

Murray je radio ono što radi najbolje. Izvrsno se kretao, mijenjao ritam i držao loptu u igri koliko god je bilo potrebno. Obično Đoković ima protulijek za takvu igru, a to je ofenziva uz puno izravnih poena koji bi lomili Murrayev gard. To danas nije bio slučaj. Odigrao je svoj najlošiji meč u finalima Grand Slam turnira.

Već u samom početku meča Đoković je puno griješio i taj se trend nastavio sve do kraja meča (ukupno 40 neprisiljenih pogrešaka naspram Murrayeve 21). Kao da je odmah izgubio samopouzdanje pa je nakon toga igrao pod kočnicom, uz puno rezerve u svojim udarcima. Nije bio ni sjena prvog tenisača svijeta. Kao da je on igrao za prekid 77-godišnje muke svoje nacije i za svoj najveći trenutak, a ne Murray.

Đoković je pokušavao poremetiti Murraya skraćenim loptama i učestalim izlascima na mrežu, no baš ništa mu nije polazilo za rukom. Ovo je bio Murrayev dan i Murrayev trenutak. Britanac je uz to puno bolje servirao i reternirao. Standardno je dobro kontrirao, manje je oscilirao i zasluženo odnosi trofej kući.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Unatoč tome, Đoković je imao drugi set na dlanu, vodio je 4:1, a u dramatičnom trećem nadoknadio je break zaostatka pa onda vodio 4:2. Murray je uzvratio izjednačivši na 4:4 i onda ponovno oduzeo servis za vodstvo 5:4.

Na servisu za meč pravi triler. Baš u stilu Wimbledona. Murray je odjurio na 40-0. Đoković je prvu meč loptu spasio volejem nakon duže izmjene, drugu bekhend reternom, a treću zahvaljujući Murrayevoj pogrešci. Novi promašaj Britanca donio je Đokoviću break loptu.

Murray je tada pronašao prvi servis i izjednačio. Poljubac sreće kod Đokovićeva voleja (lopta se od mreže lijeno prevalila na Murrayevu stranu) odveo je Murraya u nove probleme, no Škot je anulirao i drugu break loptu pogodivši samu crtu.

No Đoković se izborio za treću priliku odigravši sjajan poen. Murray je uzvratio hrabrim forhendom, nakon čega je osvojio gotovo izgubljeni poen. Đoković je odigrao nedovoljno dobar smeš i Murray ga je kaznio.

Četvrtu meč loptu Murray je realizirao. Đoković je bekhend zakucao u mrežu i Središnji teren pao je u trans.

Murrayu je to drugi Grand Slam naslov u sedmom finalu, dok Đoković ostaje na šest titula iz 11 finala.

Kronologija

Odmah u prvom gemu Đoković je bio u problemima, ali je zadržao servis nakon 0-40. Kod 1:1 Murray je ipak stigao do breaka i poveo 2-1. Đoković je anulirao još tri break lopte u tom gemu, ali ne i četvrtu. Murray je bio pasivan u svim tim prilikama, ali je stekao prednost.

No ona nije dugo trajala. Već u sljedećem gemu Đoković se vratio u set. Murray je napravio nekoliko pogrešaka i prednost je lako i brzo nestala.

Murray je do novog breaka došao kod 3:3 i to bez izgubljenog poena. U tom je gemu srpski tenisač napravio tri neprisiljene, jeftine pogreške. Unatoč tome, Đoković se ponovno mogao vratiti odmah u sljedećem gemu. S dvije dvostruke pogreške Murray ga je pogurao do 15-40 i još jedne break lopte, no Britanac se izvukao i poveo 5:3.

Nekoliko trenutaka kasnije Murray je priveo set kraju sa 6:4 poslije čak 59 minuta igre.

Početkom drugog seta Đoković je smanjio broj pogrešaka i to se odmah osjetilo na rezultatu. U četvrtom je gemu oduzeo servis Murrayu i onda zadržao svoj servis za vodstvo 4:1. Očekivalo se da će to biti početak Đokovićeve bolje igre u kontinuitetu, no dogodilo se suprotno.

S tri gema u nizu Murray je izjednačio na 4:4. Na break lopti kod 4:2 Đoković je odservirao dvostruku pogrešku. Murray je preživio opasan gem kod 3:4 kada je prokockao 30-0 pa anulirao dvije break lopte.

Nakon tog dramatičnog gema meč je još više krenuo u Murrayevu pravcu. Đoković je kod 5:5 odigrao još jedan loš gem i Murray je imao break. Potvrdio ga je lakoćom i poveo s 2-0 u setovima, 7:5.

Đoković se u tim trenucima potpuno raspao. Murray mu je opet oduzeo servis početkom trećem seta i ubrzo poveo 2:0. Đoković je spašavao živu glavu te je zadržao svoj servis za 1:2 nakon 0-30. Tada je, suprotno svim očekivanjima, uslijedio potpuni obrat.

Đoković je počeo igrati kako zna te je napravio dva uzastopna breaka. Na tom mu je putu pomogao i Murray s nekoliko pogrešaka. Poveo je svjetski broj jedan 4:2 uz servis, no do kraja više nije osvojio ni gem. Murray je izjednačio na 4:4 i potom napravio novi break za vodstvo 5:4. Uslijedila je već opisana drama u posljednjem gemu za konačnih 6:4.

Wimbledon, finale:
Murray (Velika Britanija, 2) - Đoković (Srbija, 1) 6:4, 7:5, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • interreg09.07.2013. u 15:14
    Dobra analiza sallee... Pozdrav, Servis-Mreza fan ;-)
    interreg
  • Obrisan korisnik08.07.2013. u 22:28
    Pozdrav svim servis-mreža fanovima!Samo ne znam zašto vi mislite da neko od današnjih igrača izbegava igru servis-mreža? Pa svima njima je jasno da nema nikoga u publici ko bi rekao da mu je razmena od 30 udaraca s osnovne linije zanimljivija od volej igre. Prema tome, znaju oni kako igrati... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.07.2013. u 17:28
    A zašto ti tih 15 godina spominješ kao da je to jedino relevantno? Tenis se igra 100 godina i jedino se u tvojih spomenutih 15 godina igralo servis-mreža...druga je stvar kaj je to nama u friškom sjećanju pa mislimo da se na Wimbledonu tako uvijek igralo što nije točno...uz to je i Ivanišević... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • rios08.07.2013. u 16:41
    holut, pa dobro je rekao čovjek. Ti spominješ Borga iz kraja 70-ih i početka 80-ih, ali od neke '85 - 2001., u Wimbledonu je stvarno bila rijetkost da pravi zemljaš prođe više od 2 kola. Najbolji primjer ti je čak i nedavno Mariano Puerta, kojeg je nakon finala protiv Nadala u RG-u, relativno... [više na forumu]
    rios
  • johnny00808.07.2013. u 10:24
    svaka cast murrayu, potukao je đokovića, tj. ovaj je sam sebe sustavno unistavao cijeli meč, ali sam ocekivao puno puno vise od finala...
    johnny008