Tenis

Murray: "Osvajanje Wimbledona je vrhunac u tenisu. Još uvijek ne mogu vjerovati da sam uspio"

Ivor Krapac • nedjelja, 07.07.2013.
Murray: "Osvajanje Wimbledona je vrhunac u tenisu. Još uvijek ne mogu vjerovati da sam uspio"
Foto: EPA

Britanski ljubitelji tenisa dočekali su domaćeg pobjednika na travi Wimbledona. Andy Murray prekinuo je 77 godina dugu sušu, koja je trajala od 1936. i pobjede Freda Perryja, a poslije osvajanja trećeg Grand Slam turnira sezone, 26-godišnji Škot nije skrivao koliko puno mu to znači...

Poslije tri uzastopna polufinala i prošlogodišnjeg poraza u ogledu s Rogerom Federerom na završnoj prepreci, Andy Murray ove je godine nadjačao sve konkurente i uzeo naslov na travi Wimbledona. Nadajući se da će konačno dočekati nasljednika Freda Perryja, britanskim ljubiteljima tenisa ostvarila se želja u nedjelju poslijepodne na središnjem terenu trećeg Grand Slam turnira sezone, a dakako, velika želja ostvarila se i samom Murrayu, kao i svima koji su mu pomagali da stigne na wimbledonski tron.

U dolasku do naslova nije sve išlo glatko. Na tom putu Murray je, između ostalog, okrenuo i dva seta zaostatka protiv Fernanda Verdasca u četvrtfinalu, polufinalni ogled s Jerzyjem Janowiczem također je bio ozbiljan izazov, dok je i Novak Đoković u finalu imao svoje šanse. Iako nije igrao dobro, Đoković je vodio s 4:1 u drugom i 4:2 u trećem setu, no 26-godišnji Škot je oba puta izveo preokret.

"Perry je važan za moju karijeru"

Fred Perry, koji je preminuo 1995. godine, više nije posljednji britanski wimbledonski pobjednik, a na susretu s novinarima poslije osvajanja naslova, Murray se osvrnuo i na Perryjev značaj: "Nismo se nikad upoznali, ali važan je za moju karijeru. Čuo sam njegovo ime toliko puta tijekom karijere, šteta što ga nikad nisam dobio priliku upoznati."

"Osvajanje Wimbledona je vrhunac u tenisu. Još uvijek ne mogu vjerovati da sam uspio, trebat će vremena da mi to uđe u glavu", opisao je Murray na susretu s novinarima poslije završetka puta do naslova.

Posljednji korak nije bio lak. Novi wimbledonski pobjednik zaključio je finale s četiri uzastopna osvojena gema, ali u posljednjem, na servisu za meč, trebao je dodatno raditi poslije propuštenih 40:0.

"U posljednjem gemu mi je glava bila 'posvuda'. Neki udarci koje je tada pronašao bili su nevjerojatni", pohvalio je Murray Đokovića za povratak u završnom gemu finala: "Zbog toga na kraju nisam bio svjestan svega što se događa."

"Tako teški gem kao taj posljednji, vjerujem, u karijeri više neću igrati. Nikada", nastavio je ovogodišnji britanski wimbledonski junak: "Dobio sam prva tri poena, ali to je bio moj najteži gem ikad."

Ni raniji dio meča nije bio jednostavan. "Bilo je toliko teško, bilo je i izrazito vruće", opisao je Murray: "Ove godine nisam igrao mečeve po danu na takvoj vrućini, fizički je bilo izuzetno zahtjevno."

Među ljudima koji su mu pomogli na putu do naslova, 26-godišnji Škot je u razgovoru s novinarima poslije pobjede istaknuo koliko mu znači suradnja s Ivanom Lendlom, koji inače ne pokazuje emocije - no, poslije završetka finala i na njemu se vidjelo koliko je sretan zbog Murrayevog uspjeha.

Novak Đoković: "Ključna je stvar bila što je bio bolji igrač u odlučujućim trenucima."

"Lendl mi je rekao da je ponosan na mene. Kada to čujem od njega, to znači puno", rekao je novi wimbledonski pobjednik: "Idealna varijanta za njega bila bi da je on osvojio, ali ovo je odmah do toga."

"Lendl je uvijek bio vrlo iskren. Ako dajem svoj maksimum kada radimo, sretan je, a ako ne, reći će da je razočaran", nastavio je Murray, dodajući koliko će ovaj naslov značiti za njegovu karijeru.

"Popravljao sam se postupno. Svake godine sam imao sve bolji renking i odlazio sam sve dalje na Grand Slam turnirima", istaknuo je 26-godišnji Škot: "Ne znam koliko će ovo promijeniti moj život, nadam se da neće previše. Atmosfera je danas bila drugačija nego bilo što što sam ranije doživio."

"Nisam uvijek imao osjećaj da će se ovo dogoditi. Nevjerojatno je teško osvajati ovakve turnire. Treba uložiti toliko truda, treba vam i mentalna snaga", zaključio je Murray nakon dolaska do njemu zasad najvažnijeg naslova u karijeri.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.07.2013. u 18:06
    murray aj ne laprdaj nego plati pivu
    Obrisan korisnik
  • Mithrandir08.07.2013. u 10:30
    Fantastičan posao je napravio legendarni Ivan Lendl sa Murrayom. U godinu dana: finale wimbledona, US open, olimpijsko zlato, wimbledon. Svaka čast obojici!!
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik08.07.2013. u 01:10
    kad sam procitao kaj se dogodilo andyu i njegovom bratu 1996 godine,sada mi je drago sto je osvojio....a taj dogadaj ih je obojicu zauvijek obiljezio...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.07.2013. u 00:09
    ... jos kad popravis drugi servis gdje ce ti biti kraj! :bbbbbb I Iva Majoli je bolje servirala! U PM, bem ti tenis, tko sve danas osvaja turnire!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.07.2013. u 23:21
    Ove godine sve krivo, ovca i masna uzeli trofej...
    Obrisan korisnik