Nogomet

Zadarska umjetnost "preživljavanja" na teškom ispitu

Piše:Lovro Štrbinić • ponedjeljak, 08.07.2013.
Zadarska umjetnost "preživljavanja" na teškom ispitu

Zadarski nogometni prvoligaš već sezonama ima rezervirano jedno mjesto u borbi za ostanak te nova sezona po tom pitanju ne bi trebala biti iznimka. Još manje klubova i još veća koncentracija kvalitete najava je uzbudljive sezone, u koju Zadrani ulazi s realnim optimizmom, ali i strahovima...

NK ZADAR

Došli: Marin Jurina (Hajduk), Josip Bašić (Primorac), Mario Grgurović (Gorica)

Otišli: Antonio Mršić (Split), Jurica Buljat (Energie Cottbus), Denis Ljubović (Domžale), Igor Banović (Domžale)

Pripremne utakmice: Zadar - Košice 2:1 (Jerbić, Ivančić), Zadar - Rostov 1:2 (Gržan), Zadar - Kaposvar 1:3 (Begonja), Zadar - Volyn 0:4

Prva tri kola: Zadar - Hajduk, Dinamo - Zadar, Zadar - Osijek

Posljednji dani priprema su pred svim članovima MAXtv Prve lige, pa tako i pred nogometašima Zadra. Nekoliko tjedana provedenih na treninzima u Zadru i slovenskim Moravskim toplicama poslužilo je Milinu i igračima za uigravanje za nastup u Ligi 10, gdje ih s obzirom na konkurenciju čeka izuzetno uzbudljiva i naporna sezona.

U nekoliko pripremnih susreta, u kojima su zabilježena pobjeda i tri poraza, isprobani su sustavi igre za novu sezonu, a treba naglasiti kako dosad na treninzima nije bilo ponajboljeg igrača prošle sezone, mladog Stipe Perice koji je nastupao za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu za igrače do 20 godina. Također, i dalje je moguć odlazak tog igrača koji je izazvao veliko zanimanje domaćih i inozemnih klubova, a momčad su već napustili još neki pojedinci koji su sačinjavali "kičmu" ekipe, Mršić, Buljat, Banović i Ljubović.

S obzirom na neafirmiranost igrača koji su došli (Grgurović, Jurina, Bašić), teško je reći hoće li Milin iz postojećih igračkih resursa uspjeti nadoknaditi odlaske, odnosno hoće li postojeći kadar uspjeti odgovoriti njegovim prohtjevima. Uvodnih nekoliko kola otkrit će kolika je kvaliteta Zadra, mada je i dalje upitno odigravanje utakmice prvog kola protiv Hajduka. NK Zadar nalazi se trenutno pod suspenzijom zbog potraživanja NK Dalmatinca iz Crnoga na ime odštete za Franka Bilavera te neriješenih dugovanja s nekim bivšim igračima.

Iz kluba, pak, poručuju kako su uvjereni da će se situacija riješiti na vrijeme da u novu sezonu uđu bez "repova".

Trener

Ferdo Milin ulazi u svoju drugu sezonu na klupi zadarskog prvoligaša, na kojoj se nalazi desetak mjeseci, otkad je zamijenio Dalibora Zebića. U prošloj sezoni je svojim trenerskim radom i na koncu dobrim rezultatima stekao simpatije zadarske nogometne javnosti, ali i čelnika kluba. Upravo je on jedan od najvećih razloga za optimizam ovog kluba pred početak nove natjecateljske sezone.

Milin je od dolaska na mjesto prvog trenera donekle kod momčadi razbio psihičku barijeru osvajanja bodova u gostima, što se posebno potvrdilo u završnici sezone kad su pobjede na strani donijele ostanak u ligi. Na terenu ovisno o situaciji kombinira Zadranima svojstvenu postavu sa zgusnutim veznim redom i jednim napadačem, odnosno onu ponešto otvoreniju varijantu s dva napadača.

"Na svima nama je da ustrajno radimo, da budemo svi još bolji, te da u novoj sezoni težimo plasmanu koji nam neće donijeti nelagodu u zadnjim kolima", izjavio je tijekom priprema za SD Milin, a realnost govori kako će Zadranima svaki bod biti izuzetno bitan.

Problemi i rješenja

Dugogodišnji problem igračke i rezultatske blokade u gostima u drugom dijelu dijelu prošle sezone je donekle umanjen, ako ne i riješen. tek će nova sezona pokazati je li tu bila riječ tek o proljetnoj iznimci ili će zadarski navijači ipak i uoči utakmica u gostima gajiti veću nadu u osvajanje pokojeg boda.

Problem bi ponovno mogla biti i mladost ekipe, bez obzira na sve dobre strane takve klupske orijentacije, odnosno odlazak nekolicine iskusnih prvotimaca, s kojima je otišla i određen kvaliteta. Prije svega tu se može istaknuti odlazak Antonija Mršića, koji se proteklih sezona istaknuo svojom igrom, ali i izuzetnim učinkom kroz pogotke i asistencije.

Milin je, međutim, pokazao da s relativno nedokazanim igračima može napraviti mnogo više no što se možda moglo očekivati, a kvalitetnim sustavom igre vjerojatno će i ove godine momčadska igra i agresivan pristup biti glavne prednosti momčadi sa Stanova.

Prva tri kola

Početak prvenstva Zadranima donosi domaće utakmice s Hajdukom i Osijekom te gostovanje kod Dinama na Maksimiru. Dva najveća hrvatska kluba u prva dva kola lako bi mogla ostaviti nulu na kontu ovog kluba pa će se protiv Osijeka skoro pa pojaviti imperativ pobjede. S četiri boda bi, vjerujemo, Zadrani bili zadovoljni, a sve ostalo bilo bi okarakterizirano kao sjajan početak sezone.

O rasporedu sezone Milin, pak, za Vox kaže: "Hajduk u 1. kolu doma, pa onda odmah Dinamo u gostima. Neće biti nimalo lako, no to ne mora nužno biti i loša stvar. Kao izvrsna motivacija na ljetnim pripremama. Nema dvojbi kako nas na startu kući čeka pun stadion, fešta i praznik nogometa, pravi spektakl. Kvalitetu Bilih znamo, ali uigravamo se i mi i oni, mogu apsolutno obećati maksimalan pristup mojih učenika. Ne plašim se ni Hajduka ni Dinama."

Želje i nade za sezonu

Već se godinama na Stanovima ne priča ni o čemu osim o ostanku, pa tako se razgovori slične tematike vode i ove godine. Očekivanja i realnost govore kako će s HD-om i još ponekim voditi dugotrajnu bitku za izbjegavanje barem posljednje pozicije koja vodi u niži rang, odnosno pretposljednje koja vodi u dodatne kvalifikacije.

U klubu su svjesni situacije i mada sigurno gaje nade o plasmanu u sredini tablice spremni su boravak u donjem dijelu tablice. Pogled na roster sugerira kako je to i realnost, iako za prognoze uvijek treba pričekati na izdanja na travnjaku.

"Uspjeli smo sačuvati svoj prvoligaški status i u sezonama kada je iz lige ispadalo i više klubova, zašto ne bismo i ovog puta. Ja sam uvijek optimist i vjerujem da će naš brod i ove sezone uspješno kormilariti prvoligaškom karavanom", poručio je za eZadar na ovu temu sportski direktor Zadra Josip Bajlo.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!