Rukomet

Hrvatske selekcije u pohodu obrane europskog zlata

Sportnet • utorak, 09.07.2013.
Hrvatske selekcije u pohodu obrane europskog zlata
Foto: Uroš Hočevar / IHF

Od 9. do 14. srpnja igrat će se europsko seniorsko prvenstvo u rukometu na pijesku u danskom gradu Randersu. Hrvatske selekcije nakon mjesec dana napornih priprema pokušat će obraniti naslove najboljih ekipa Starog kontinenta u obje konkurencije...

Kako je i sam izbornik Rokavec u razgovoru za službene stranice EHF-a najavio, ovo će biti prvo natjecanje bez Hrvoja Horvata, ponajboljeg svjetskog igrača na poziciji markera, no mlada nada Ivan Dumenčić već je u par navrata pokazao kako će dostojno zamjeniti "Cvebu" Horvata.

Muška reprezentacija pod vodstvom izbornika Davora Rokavca te Ninoslava Pavelića nastupit će u sljedećem sastavu: Hrvoje Biuklić, Ivan Jurić (lijevo krilo), Josip Šandrk, Ivan Dumenčić (marker), Igor Totić, David Henigman (vratar), Matej Semren, Drago Vojnović (pivot) Mladen Paradžik, Zvonimir Đikić (desno krilo).

"S obzirom da se radi o europskom prvenstvu, koje je ujedno i kvalifikacijsko, cilj nam je osigurati polufinale, samim time i plasman na sljedeće veliko natjecanje. Također, želja je i pokušati obraniti naslov najboljih, čime bi ušli u povijest ovog sporta kao prva reprezentacija koja je osvojila tri uzastopna naslova prvaka Europe. Naporno smo radili na pripremama i nitko sretniji od mene da na svom prvom natjecanju ispunimo sve zacrtane ciljeve", izjavio je David Henigman, novopečeni reprezentativni vratar Hrvatske.

Ženska selekcija ove godine dolazi u izmijenjenom sastavu, no s obzirom na ugled Hrvatske u svijetu rukometa na pijesku, ambicije i dalje ostaju visoke. Naime, ženska selekcija pod vodstvom izbornice Mateje Brezić i Marija Močilca (pomoćni trener) nastupit će u pomlađenom sastavu, u kojem neće biti nekoliko standardnih reprezentativki (Daskijević, Lovrić, Vidović, Knježević), no mlade snage nagovijestile su kako će biti dostojna zamjena nabrojanim iskusnim igračicama te su ambicije ženske selekcije slične muškoj reprezentaciji.

"Prvotno nas zanima plasman na Svjetsko prvenstvo, a potom bi voljeli, ukoliko se pruži prilika, probati uzeti i medalju. Curama će najveće konkurentice biti selekcije Norveške, Mađarske, Danske te Ukrajine. Također vrijedi napomenuti i Ruskinje koje su najveća enigma prvenstva, s obzirom da ih nije bilo na prošla dva europska prvenstva. Uglavnom čeka nas jako zanimljivo sportsko natjecanje", izjavio je Mario Močilac, pomoćni trener nacionalne ženske selekcije.

Za Hrvatsku nastupaju: Ivana Benko, Josipa Grebenar (desno krilo), Lucija Babun, Vlatka Šamarinec (pivot), Kristina Smiljanić, Ivana Ćorković (marker), Dubravka Bukovina, Melita Jug (vratar), Tea Milić, Nikolina Vojić (lijevo krilo).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.07.2013. u 13:46
    Sretno im bilo
    Obrisan korisnik