Nogomet

Na krilima inozemnih pojačanja Dinamo kreće po novi naslov i plasman u Ligu prvaka

Piše:Ante Dubravac • četvrtak, 11.07.2013.
Na krilima inozemnih pojačanja Dinamo kreće po novi naslov i plasman u Ligu prvaka
Foto: Davor Sajko

Nakon što su proslavili osmi uzastopni naslov prvaka nogometaši Dinama pod vodstvom Krunoslava Jurčića, pojačani s nekoliko novih lica, kreću u pohod na nove domaće titule te još jedan ulazak u najelitnije europsko nogometno natjecanje.

Dinamo 2013/14

Došli: Junior Fernandes (Bayer Leverkusen), Pablo Migliore (San Lorenzo), Ivo Daniel Ferreira Mendonca Pinto (Cluj), El Arabi Hilal Soudani (Vitoria Guimaraes), Bakary Sare (Cluj), Domagoj Antolić (Lokomotiva)

Otišli: Ivan Kelava (Granada), Romeo Mitrović, Nikola Pokrivač (Rijeka), Jakub Sylvestr (Erzgebirge Aue), Ivan Tomečak (Rijeka)

Pripremne utakmice: Šmarje - Dinamo 2:5 (Krstanović, Krstanović, Antolić, Čop i Krstanović), Olimpija - Dinamo 1:2 (Fernandes i Krstanović), Dinamo - Sepahan Isfahan 2:0 (Vrsaljko i Halilović), Dinamo - Arsenal Kijev 1:0 (Čop), Dinamo - Volyn Lutsk 1:1 (Soudani) i Slavija Pleternica - Dinamo 1:4 (Kramarić, Pamić, Brozović i Kramarić)

Prva tri kola: Dinamo - Osijek 12. srpnja, Dinamo - Zadar 19. srpnja i Rijeka - Dinamo 28.srpnja

"Dinamo koji od upravo sada pa najkasnije za dvije godine mora osvojiti toliko bodova za europski koeficijent da bi sljedećih deset godina mogli stalno igrati u Ligi prvaka," tako je izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić najavio novu sezonu i "novu eru Dinama".

S ciljem jačanja momčadi dovedeno je pet inozemnih pojačanja te su iz Lokomotive vraćeni Domagoj Antolić i Andrej Kramarić. Nakon dovođenja igrača čini se da Dinamo kreće i s prodajama. Prvo je pušten Tin Jedvaj u Romu, a izgledni su i još neki odlasci, prije svih Šime Vrsaljka, Alena Halilovića i nekoga od napadača.

Prvi službeni nastup u novoj sezoni Dinamu je donio odmah i prvi trofej. Nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca Modri su savladali Hajduk u Superkupu te time najavili nove uspjehe.

Trener

Nakon što je u studenom prošle godine Ante Čačić doživio poraz od Zagreba kojega je tada vodio Miroslav Blažević, Zdravko Mamić odlučio je po treći put vođenje prve momčadi prepustiti Krunoslavu Jurčiću. Jurčić je bez većih problema osvojio naslov prvaka, ali pravi ispiti za njega tek počinju.

Prije svoga posljednjeg dolaska u Maksimir Jurčić je od 30. srpnja 2012. bio pomoćnik novog hrvatskog izbornika Igora Štimca, zajedno s Alenom Bokšićem, aktualnim trenerom Hajduka Igorom Tudorom i Tomislavom Rogićem.

Što se tiče sustava s kojim planira igrati Jurčić je bio poprilično jasan: "Razmišljam u nekim težim europskim utakmicama koristiti 4-2-3-1 sustav koji je ipak nešto obrambeniji. Nema tu velike promjene u odnosu na 4-1-4-1 koji stalno igramo tako da ne bi igrači trebali imati problema s prilagodbom, razlika je zapravo tek u odabiru igrača po njihovom profilu."

Problemi i rješenja

Iako je rušio rekorde po broju minuta u kojima nije vadio loptu iz svoje mreže često je Ivan Kelava bio proglašavan kao problematična karika u lancu. Zbog toga je Dinamo odlučio prihvatiti ponudu Granade i pustiti Kelavu da ode, a na vrata je doveo iskusnog Argentinca Pabla Migliorea koji je već u Superkupu protiv Hajduka pokazao da bi mogao biti dobra investicija.

Osim vratarske pozicije već nekoliko sezona Dinamo traži prave krilne igrače koji su sposobni svojom brzinom i prodornošću rješavati situacije jedan na jedan s protivničkim igračima. Iz tog razloga u Maksimir su sletjeli alžirski i čileanski reprezentativci El Arabi Hilal Soudani i Junior Fernándes.

Odlaskom Tina Jedvaja u Romu Dinamo bi mogao imati velikih problema na stoperskim pozicijama gdje su ostali samo Josip Šimunić, Lee Addy i mladi Jozo Šimunović.

Poučeni dosadašnjim iskustvom potencijalni problemi bi mogli nastati i još nekom neočekivanom prodajom. Naime teško je očekivati da neće stići nit jedna nova "nemoralna ponuda" i da će sadašnji igrački kadar ostati na okupu do kraja sezone.

Prva tri kola

Kao i u posljednjih nekoliko sezona Dinamo prvenstvo otvara s dvije utakmice na domaćem terenu koje mu, uvjetno rečeno, posluže kao pravo zagrijavanje za ono što dolazi. Već u petak, 12. srpnja Modri dočekuju momčad Osijeka, a sedam dana kasnije u Maksimir dolazi Zadar. Jasno je da bi sve osim uvjerljivih šest bodova bilo veliko iznenađenje.

Prvi pravi ispit za Jurčića i njegove igrače dogodit će se u trećem kolu kada 28. srpnja aktualni prvaci gostuju na Kantridi kod Rijeke koja je poprilično promijenila momčad u odnosu na prošlu sezonu i koja ne krije svoje visoke ambicije. U međuvremenu će Modri odigrati i oba susreta drugog pretkola Lige prvaka gdje ne bi trebali imati prevelikih problema s izbacivanjem luksemburškog prvaka Fola Eschea.

Želje i nade za sezonu

Kada su u pitanju ciljevi za novu sezonu situacija u domaćim natjecanjima je poprilično jasna i nepromijenjena već duži niz godina. Imperativ je osvajanje novog, devetog uzastopnog, naslova prvaka i oko toga nema nikakve dileme. Također zadatak Krunoslava Jurčića je i vraćanje Rabuzinovog sunca u Plavi salon.

Kao i svake sezone ljetni mjeseci u velikoj mjeri utječu na konačan sud o cijeloj sezoni, a tu veliku ulogu igraju nastupi u Europi. Minimalan cilj je ulazak u grupnu fazu europske lige iako nitko ne skriva želju da Dinamo i treći put sudjeluje u najelitnijem natjecanju Ligi prvaka. Ove sezone Dinamo je imao sreće u ždrijebu drugog pretkola, ali je trenutna situacija s koeficijentima takva da Modri nisu nositelji u zadnjem pretkolu što znači i težeg protivnika nego što je to bilo prethodnih sezona. Naravno da se sve može promijeniti ako netko od nositelja napravi krivi korak.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.07.2013. u 20:33
    Nije samo Mamić prije su bili Canjuga i Tuđman,ja živim blizu stadiona i dobio sam po pički od specijalaca vraćajući se kući iz škole,,bez ikakvih obilježja,neradi se o Mamiću ili pojedincu nego o cijelom društvu koje podržava takav sistem.(kao npr ljudi koji su plaćeni da podržavaju razne klubove... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.07.2013. u 23:41
    Tko voli svoj klub ide na tekme (tko god sjedio u upravi jebe mi se za njih) jer ako ti zbog zdravka mamića bojkotiraš svoj klub i ne ideš na tekme ne voliš Dinamo!!Ja sam iz Požege i u Zg sam proveo 15g svog pravog života i nije mi jasno kako itko od navijača može dopustiti da mu klub igra pred... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • gerrard11.07.2013. u 23:29
    nekažem da je mamić fer, ali pogledaj druge klubove koje vode tajkuni..pa nisu isključivo iz ljubavi prema klubu vlasnici..sve je to lova..tako da se mamiću nemogu baš zamjerit ovi tranferi, jer je i u interesu igrača da idu van(a ne samo njegov interes)..pa šta bi ti kao igrač narpavio da te želi... [više na forumu]
    gerrard
  • Obrisan korisnik11.07.2013. u 22:42
    Ovo je samo krpajne kadra sa takozvanim "pojačanjima", pa čovjek je prodao Jedvaja i Vrsaljka za 10 milja i doveo ove za max 4 milje i razliku stavio sebi u džep.Dokle god je ovakva priča Dinamo će ostat kanta za napucavanje u LP,ostat će klub bez onoga najvrijednijeg navijača!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.07.2013. u 21:56
    nema veze tko je rođeni zg, a tko doseljenik s ovim o čemu ja pričam... ja spadam u 2. kategoriju, ali bih na Dinamove tekme išao da klub ne vodi tko vodi... i mnooooogi drugi sa mnom, svi oni ne idu samo iz jednog razloga, istog kao i ja
    Obrisan korisnik