Zimski sportovi

"Romantik" Ilja Kovalčuk odbio 77 milijuna dolara i vraća se u KHL, poznati novi članovi Kuće slavnih

Ivan Dominik • petak, 12.07.2013.
"Romantik" Ilja Kovalčuk odbio 77 milijuna dolara i vraća se u KHL, poznati novi članovi Kuće slavnih

Posljednjih nekoliko dana NHL potresaju velike i značajne vijesti, a najveći šok najjačoj hokejskoj ligi svijeta stigao je od jednog od posljednjih "romantičara" modernog sporta, ruske legende Ilje Kovalčuka, koji je odlučio za sobom ostaviti 77 milijuna dolara i vratiti se domovini u "Majku Rusiju" te otići u mirovinu od NHL-a. Bilo je i novih potpisivanja slobodnih igrača te "transfera", a obznanjeni su i novi članovi Kuće slavnih za 2013. godinu...

Legendarno rusko krilo i ponajbolji hokejaš svijeta u posljednjem desetljeću, Ilja Kovalčuk, sa samo 30 godina na leđima odlučio se na mirovinu od NHL-a i povratak u KHL te rodnu Rusiju, čemu će se između ostalih u narednoj sezoni moći "veseliti" i Medvjedi te njihovi navijači u "Ledenjači" zagrebačkog Doma sportova.

Popularni Kovy, prvi Rus koji je bio ukupno prvi izbor NHL Drafta, a četvrti Europljanin uopće s tim dostignućem (izabrali su ga 2001. godine Atlanta Thrashersi) te jedan od samo trojice Rusa kojima je to uspjelo (Ovečkin, Yakupov), odlučio se na odlazak iz najjače lige svijeta te je raskinuo ugovor sa svojim dosadašnjim klubom, New Jersey Devilsima.

Ilja Kovalčuk, hokejaš: "Ova je odluka nešto o čemu sam jako dugo razmišljao, pogotovo nakon vraćanja u KHL za vrijeme lockouta i boravka u Rusiji. Iako sam se nakon toga vratio u Newark za novu sezonu, svi su bili upoznati s mojom željom da se vratim kući i svojoj obitelji. Ovo je jedna od najtežih odluka u mojoj karijeri, pogotovo zato što moram ostaviti iza sebe Devilse, jednu fantatičnu organizaciju koja je bila odlična prema meni i koju jako poštujem, kao i njene navijače koji su me uvijek bodrili i bili tu za mene."

Lou Lamoriello, GM NJ Devilsa: "Nakon mnogih razgovora s Iljom u posljednjih godinu dana koje sam vodio upravo o toj njegovoj želji da napusti NHL i vrati se u Rusiju, danas je ta njegova odluka postala službena. U ime cijele organizacije NJ Devilsa želim Ilji i njegovoj obitelji sve najbolje u budućnosti."

I sve to premda je u njemu imao potpisanih 100 milijuna američkih dolara na 15 godina, što je potpisao 2010. godine, a to dakle znači da je odbio vrtoglavih 77 milijuna dolara kroz narednih 12 sezona do kraja karijere. Nostalgija i obiteljski interesi očito su prevladali novac u slučaju Kovalčuka.

Ova naprasna, ali ipak dobro promišljenu odluku, sudeći po njegovim i riječima GM-a Devilsa, Loua Lamoriella, šokirala je i iznenadila mnoge, međutim, činjenica je kako Kovalčuk odlazi u NHL mirovinu i vraća se u KHL. Za sobom ostavlja sjajnih 11 sezona, 816 utakmica i isto toliko bodova od čega čak 417 golova, Maurice "Rocket" Richard (sezona 2002./2003.) i puno drugih trofeja, ali ne i Stanley Cup.

Kovalčukova NHL karijera, premda sjajna i bez mrlje, bila je obilježena velikom nesrećom, mnogi će reći, jer je draftiran i igrao je u slaboj hokejskoj sredini - Atlanti, gdje godinama nije uspijevao napraviti ozbiljniji rezultat, kao ni Rick Nash u Columbusu, koji je kasnije otišao u NY Rangerse, ili gledajući NBA Kevin Garnett, koji je istu situaciju kao i Kovalčuk imao u Minnesota Timberwolvesima prije odlaska u Celticse.

Već sada Legendarni Rus, jedan od najubojitijih i najboljih strijelaca te napadača današnjice, ali i posljednjeg desetljeća osvojio je s ruskom reprezentacijom i Svjetsko prvenstvo, devet od 11 sezona zabijao preko 30 golova, od toga šest u nizu, išao je preko 40 pogodaka dva puta, a 2012. godine je i kao prva zvijezda Devilsa - u koje je prešao 2010. godine s jednim izborom drafta i Fincem Anssijem Salmelom za dva izbora drafta te Johnnyja Oduyu, Niclasa Bergforsa i Patricea Cormiera - igrao i finale Cupa. U NHL je stigao iz moskovskog Spartaka, tijekom posljednjeg lockouta bio je kapetan SKA-a iz Sankt Peterburga, ali zasad njegovo novo KHL odredište nije poznato, iako će ga sjajni Rus vjerojatno vrlo brzo naći.

Scott Niedermayer, Chris Chelios i Brendan Shanahan u Kući slavnih

Dan prije no što je Kovalčuk šokirao hokejski svijet, konačno su izglasana četvorica velikih hokejaških imena koja će sredinom travnja ove godine biti primljena u hokejsku Kuću slavnih. Iako je u konkurenciji bilo mnogo renomiranih imena poput Phila Housleyja, Erica Lindrosa, Keitha Tkachuka te Aleksandra Mogilnyja, u Kuću slavnih su redom ušli Scott Niedermayer, Chris Chelios i Brendan Shanahan.

Sve redom legende hokeja posljednjih preko 20 godina.

Kanadski bek Scott Niedermayer osvojio je sve što se može u hokejskom svijetu, od svjetskih prvenstava i ZOI (2002. i 2010.) do čak četiri Stanley Cupa (tri s Devilsima, jedan s Ducksima). Amerikanac Chris Chelios ima srebro sa ZOI u Salt Lake Cityju iz legendarne 2002. godine, tri Stanleyja i Norris trofej, a i branič je koji je, što je najvažnije, bek s najvećim brojem NHL utakmica u povijesti među konkurencijom na svojoj poziciji. Brendan Shanahan također je legenda NHL-a, dugogodišnji NHL igrač i kanadski reprezentativac s tri Cupa, koji je isto podigao većinu najvažnijih trofeja hokejskog svijeta.

Uz njih trojicu, u Kuću slavnih je primljen jedan od najslavnijih trenera hokeja na ledu ikad, Fred Shero, čovjek koji je tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća održavao sjevernoameričke momčadi na životu u epskim kolosalnim borbama s tada vrlo jakim i nedohvatljivim SSSR-om. Te koji je sin danas jednog od najuspješnijih GM-ova NHL-a, Pittsburghovog Raya Shera. Peti odabranik za 2013. godinu još se čeka.

Edmonton najavio stvaranje kompetitivne momčadi dovođenjem Davida Perrona iz St. Louisa

Od posljednjih tradeova najviše se ističu dva: prelazak efikasnog i polivalentnog napadača, korisnog Davida Perrona iz Bluzera u Edmonton za Šveđanina Magnusa Paajarvija i izbor druge runde Drafta 2014. godine, koji će se, uzgred rečeno, održati u Philadelphiji.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Buffalo Sabresi također su iz "nesretnih" NJ Devilsa doveli solidnog beka Henrika Tallindera, za napadača Rileyja Boychuka, dok je napadač Ottawe Patrick Cannone za buduće dogovore prešao u St. Louis Bluese.

Najzvučniji slobodni igrači koji su u zadnjih nekoliko dana promijenili sredinu su Matt Halischuk, koji je iz Nashvillea otišao u Winnipeg, Tim Kennedy koji je iz San Jose došao u Phoenix, Aaron Palushaj američki reprezentativac koji je iz Colorada otišao u Carolinu te Troy Bodie koji je dres Anaheima zamijenio onim Toronto Maple Leafsa. Također, solidan posao dovođenjem Matta D'Agostinija, koji je najbolje igre pokazivao u St. Louisu, iz Newarka, obavili su Pittsburgh Penguinsi.

Ostali poslovi bili su produživanje ugovora sadašnjim igračima, što su napravili u NY Rangersima s Carlom Hagelinom, Ryanom McDonaghom i Justinom Falkom, u Carolini s Rileyjem Nashom, u Bruinsima sa sada već novim franšiznim vratarom Tuukkom Raskom i sl. No, zanimljivo je kako su se u Bostonu nakon dovođenja Jaromea Iginle iz Pittsburgha odlučili dati slobodne ruke legendarnom Jaromiru Jagru, koji pregovara i s NHL i s KHL klubovima, pa i svojim Pražanima, ali je zasad, prema stručnjacima iz Amerike, najbliži Montrealu i Carolina Hurricanesima.

Foto: facebook.com/KHL.ru

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.07.2013. u 16:37
    Steta za Iliju..za mene je uvijek bio najbolji šuter NHL-a
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.07.2013. u 16:33
    Go Flyers!!!..Devilse cemo ove sezone dobro istuc a onda i pobjedit
    Obrisan korisnik
  • Adler Mannheim12.07.2013. u 15:05
    dva od četiri najbolja Rusa u ovom trenutku će tijekom sljedeće sezone doći igrati u Zagreb........nestvarno
    Adler Mannheim
  • Obrisan korisnik12.07.2013. u 10:28
    0:50-0:56- BOLEŠTINA!!! ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.07.2013. u 09:46
    A da možda sad potpiše za medvjede?
    Obrisan korisnik