Nogomet

Protivnici Hajduka i Rijeke u posljednjim trenucima do produžetaka i prolaza

Mihaela Bradovski • petak, 12.07.2013.
Protivnici Hajduka i Rijeke u posljednjim trenucima do produžetaka i prolaza
Foto: EPA

Kompletirano je prvo pretkolo Europske lige i poznati su svi parovi trećeg pretkola. Hajduk je za protivnika dobio makedonskog predstavnika Turnovo, Lokomotiva očekivano Dinamo iz Minska, a Rijeka neočekivano velški Prestatyn...

Nogometaši Turnova igrat će protiv Hajduka u drugom pretkolu Europske lige. Suduva je imala prednost sve do duboko u sudačkoj nadoknadi kada je dosuđen kazneni udarac za Turnovo i Blaževski pogodio za produžetke.

Prvi susret završen je rezultatom 2:2, a jednako tako završen je i ovaj dvoboj te se pristupilo izvođenju jedanaesteraca. Tu je za Litavce u šestoj seriji Leimonas propustio pogoditi, Stoilov je na drugoj strani bio precizan i odveo Turnovo u drugo pretkolo.

Gosti su tijekom susreta dva puta bili u vodstvu, imali su prednost zahvaljujući golovima Valskisa i Radzineviciusa, međutim prvo je Mitrov anulirao tu prednost te već spomenutim golom i Blaževski. U sastavu gostiju Petar Bašić odigrao je svih 120 minuta.

Već nakon prvog susreta bilo je izvjesno da će Lokomotiva u drugom pretkolu igrati protiv Dinama iz Minska. Bjelorusi su prije tjedan dana slavili u Litvi kod Kruoje s visokih 3:0, a na svom stadionu bili su još uvjerljivi te odnijeli pobjedu 5:0.

Predvođeni bivšim ruskim reprezentativcem Dmitrijem Sičevim Bjelorusi su glatko slavili stekavši već do 17. minute ogromnih 4:0 uz dva gola Sičeva te po jedan Alonsa i Bikova. U drugom poluvremenu Sičev je još promašio kazneni udarac, a priču je zaključio Kvaščinskij u 70. minuti.

Pomalo neočekivano Rijeka će u drugom pretkolu igrati protiv velškog Prestatyna koji je preokrenuo zaostatak iz prvog dvoboja s Metalurgsom kada je na svom travnjaku izgubio 2:1.

Još u prvom poluvremenu uzvrata u Latviji činilo se da će domaćin rutinski odraditi posao, poveo je već u 17. minuti golom Afanasjevsa, međutim problemi su se javili u nastavku.

Sve je krenulo nizbrdo od 62. minute kada je veznjak Zirnis dobio drugi žuti karton, u 77. minuti Stephens je poravnao na 1:1 da bi u sudačkoj nadoknadi Griffiths donio produžetak Velšanima. Tamo nije bilo pogodaka te su odlučivali jedanaesterci gdje su domaćini dvaput bili neprecizni, a gosti dvaput pogađali te izborili susrete s Rijekom.

Na travnjaku je tijekom četvrtka bio i poveći broj Hrvata s različitim uspjehom. Bivši Pjesnik Marin Oršulić sada nosi dres Hazara iz Lenkorana, Dinamovog poznanika iz kvalifikacija za Ligu prvaka, s kojim je slavio pobjedu 1:0 protiv Slieme s Malte i prolaz s ukupnih 2:1. Oršulić je odradio 80 minuta nakon čega ga je zamijenio Abdulajev, a za to vrijeme je zaradio i žuti karton.

Azerbajdžanski Karabakh je i na svom travnjaku slavio 1:0 protiv Metalurga iz Skoplja te s ukupnih 2:0 prošao dalje. mrežu domaćina nedirnutom je ostavio Miro Varvodić koji je branio svih 90 minuta.

Celje je u prvoj utakmici u Norveškoj iznenadilo Tromso i slavilo 2:1, međutim u uzvratu u Celju gosti su uspjeli doći do preokreta. Već nakon 16 minuta prednost je bila na njihovoj strani zahvaljujući golovima Andersena i Moldskreda i tih 2:0 sačuvali su do kraja. Cijelu utakmicu za Celjane je odradio Igor Jugović.

Inter iz Bakua je također uspio odigrati bolje u gostima nego na svom travnjaku te upisati pobjedu protiv finskog Mariehamna te proći dalje. Prvi susret završen je bez pobjednika da bi u uzvratu Inter slavio 2:0 pogocima Tskhadadzea i Javadova. U gostujućem sastavu Matija Špičić je ušao u igru u 69. minuti umjesto veterana Iašvilija.

Rumunjska Astra pokazala se prejakom za Domžale u čijem sastavu su svih 90 minuta bili Drago Gabrić i Goran Vuk. Nakon 1:0 u prvom susretu, Astra je bila bolja i u uzvratu s 2:0 uz autogol Vidmara te pogodak Bukarija.

Pravi potop doživio j nikšićki Čelik na gostovanju u Budimpešti kod Honveda koji ga je razbio s 9:0. Već uoči uzvrata sve je bilo jasno, Honved je imao veliku zalihu od 4:1, ali devet pogodaka u mreži Banovića se nije očekivalo. Posebno raspoložen bio je Testardi koji je postigao tri pogotka i to nakon što je ušao u igru u 61. minuti. Ivan Lovrić odigrao je za pobjednika svih 90 minuta.

4:1 iz prvog dvoboja odnijela je i Vojvodina protiv Hiberniansa, ali nije bila tako uvjerljiva kao Honved. U Novom Sadu je slavila 3:2 golovima Skuletića (dva) i Alivodića dok je Mario Barić nastupio u dresu Novosađana 67 minuta. Matej Delač nije konkurirao za nastup.

Dalje idu i Hrvati iz Žalgirisa koji su nakon 2:2 na svom travnjaku u Irskoj svladali St. Patricks 2:1 uz golove Bilinskog i Kuklysa. Luka Perić i Andro Švrljuga igrali su svih 90 minuta.

Sarajevo je upisalo i drugu pobjedu protiv Libertasa iz San Marina ovaj put u gostima 2:1 uz golove Todorovića i Haurdića. U sastavu Sarajlija cijelu utakmicu na travnjaku je bio Marko Tadejević.

Rezultati:
Turnovo - Suduva 5:4 (2:2) 11m
Dinamo Minsk - Kruoja 5:0 (3:0)
Metalurgs Liepajas - Prestatyn 5:7 (2:1) 11m
Hazar - Sliema 1:0 (1:1)
Pjunik - Teteks 1:0 (1:1)
Mladost Podgorica - Videoton 1:0 (1:2)
Santa Coloma - Breidablik 0:0 (0:4)
Žilina - Torpedo Kutaisi 3:3 (3:0)
Dudelange - Milsami 0:0 (0:1)
Inter Turku - Vikingur 0:1 (1:1)
Levadia - Bala Town 3:1 (0:1)
Skonto - Tiraspol 4:3 (0:1) 11m
Valetta - La Fiorita 1:0 (3:0)
Aktobe - Gandzasar 2:1 (2:1)
Karabakh - Metalurg Skoplje 1:0 (1:0)
Zrinjski - UE Santa Coloma 1:0 (3:1)
Malmö - Drogheda 2:0 (0:0)
Vaduz - Čikhura 1:1 (0:0)
Celje - Tromso 0:2 (2:1)
Rosenborg - Crusaders 7:2 (2:1)
Mariehamn - Inter Baku 0:2 (1:1)
Dacia - Teuta 2:0 (1:3)
Botev - Astana 5:0 (1:0)
Kukesi - Flora 0:0 (1:1)
HB Torshavn - Vestmannaeyjar 0:1 (1:1)
Astra - Domžale 2:0 (1:0)
Glentoran - KR Reykjavik 0:3 (0:0)
Honved - Čelik Nikšić 9:0 (4:1)
Vojvodina - Hibernians 3:2 (4:1)
St. Patricks - Žalgiris 1:2 (2:2)
Libertas - Sarajevo 1:2 (0:1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.07.2013. u 12:36
    Mislim da svi imaju priliku proć dalje, najteže izgleda Lokomotivi, al mogu oni to
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.07.2013. u 12:01
    Hajduk-Turnovo: Mislin da nebi smilo bit nikakvog iznenađenja. Možda san subjektivan, al očekujen pobjede u obe utakmice za bolji koeficijent Rijeka-Prestatyn: Isto šta i za Hajduk, obe pobjede. Sve drugo bi bilo veliko razočarenje Ferata-Dinamo: eee, tu je problem. Žilavi su Lokosi ali i otkrnuti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik