Rukomet

Petak hrvatskim selekcijama donio stopostotan učinak, rukometašima slijedi četvrtfinale

Mihaela Bradovski • subota, 13.07.2013.
Petak hrvatskim selekcijama donio stopostotan učinak, rukometašima slijedi četvrtfinale

S dva puta po 2:1 hrvatska muška reprezentacija u rukometu na pijesku zaključila je četvrti dan natjecanja na Europskom prvenstvu koje se održava u Danskoj. Hrvatski su rukometaši u oba susreta do trijumfa došli nakon raspucavanja, prvo u dvoboju sa Španjolskom, a zatim i s Rusijom. Dvije pobjede upisale su i rukometašice u takozvanoj utješnoj skupini...

Španjolska i Rusija pale nakon raspucavanja

Četvrtak je rukometašima Hrvatske donio prvi poraz, i iako u nastavak natjecanja nisu prenijeli dva boda, u petak su se protiv Španjolske i Rusije vratili na pobjedničke staze. U subotu ih u četvrtini finala očekuje sastav Norveške (15 sati), a nešto kasnije ili polufinalni dvoboj ili utakmica za plasman od petog do osmog mjesta.

Ivan Jurić: "Odigrali smo dvije jako dobre utakmice protiv snažnih protivnika, a moram naglasiti da smo u oba susreta odigrali dva vrlo kvalitetna prva seta. U nastavku smo malo 'štekali' te smo morali pobjedu tražiti kroz shootout. Tu bih pohvalio u prvoj utakmici vratara Totića i u drugom dvoboju Henigmana koji je protivničke igrače odličnim postavljanjem natjerao na pogreške. Neobjašnjivi su mi padovi u igri u drugim setovima, uđemo u utakmice jako dobro, 'poderemo protivnika' i onda kao da nam se dogodi opuštanje zbog zadovoljstva postignutim u prvom setu. Norveška kao protivnik u četvrtfinalu nam ide na ruku, to je reprezentacija s manjim renomeom od domaćina Danske i Mađarske s kojom smo se mučili u prvoj skupini."

U prvom dvoboju dana branitelji naslova startali su osvojenim setom (27:20), no u drugom su Španjolci uspjeli izboriti raspucavanje iako razlika u poenima nije bila toliko izražena. U meč su se vratili zahvaljujući dva poena više u tom drugom setu (21:19). Upravo za toliko poena Hrvatska je bila uspješnija u odlučujućoj fazi dvoboja te se nakon 8:6 mogla okrenuti susretu s Rusijom.

Odlični su protiv Španjolaca bili marker reprezentacije Ivan Dumenčić i pivot Matej Semren; zajedno su postigli 24 poena. Jedan manje dodao je Jurić, a dvoznamenkastu brojku dostigao je i Biuklić. Još su se u strijelce upisali i Đikić te Paradžik. Na drugoj strani najuspješniji je bio Balaguer Romeu s također 12 poena.

Sličan scenarij kao u prvoj utakmici ponovio se i u susretu s Rusima. Prvi set Hrvatska je dobila s 24:16, da bi u drugom bila slabija za pet poena (16:21) te je nove bodove ponovno morala tražiti kroz raspucavanje. I ponovno su joj bila dovoljna dva poena više, ovoga puta raspucavanje je završilo rezultatom 7:5.

Rusiji tako nije pomogao niti sjajan Kalašnikov koji je postigao 24 poena, koliko i čitava hrvatska reprezentacija u prvom setu. Hrvatska je s 14 poena predvodio pivot Vojnović, Jurić je postigao 12, Dumenčić 10, a ponovno su po nekoliko puta bili precizni i Đikić, Paradžik i Biuklić. Najistaknutiji pojedinci Hrvatske u petak ipak su bili vratari Totić i Henigman.

Rukometašicama dvije glatke pobjede, konačan cilj deveta pozicija

Hrvatske reprezentativke, nakon što su se u četvrtak oprostile od obrane naslova najbolje europske ekipe, u petak su stigle do dvije pobjede te se nalaze na prvoj poziciji novoformirane skupine. Jednak broj bodova ima i Švicarska koju su izabranice Mateje Brezić svladale u prvom dvoboju dana s 2:0 (17:12, 21:3) uz odličnu igru Vlatke Šamarinec (13 poena).

Istim rezultatom, 2:0 u setovima, nešto kasnije pala je i Švedska, a ovoga je puta razlika u poenima tijekom oba seta uvjerljivo otišla na hrvatsku stranu (18:8, 23:13). Lucija Babun postigla je 19 poena, daleko najviše i na jednoj i na drugoj strani.

U 13 sati naše će rukometašice još jednom snage odmjeriti s Poljskom, a Prvenstvo će četiri sata kasnije zaključiti dvobojem s Grčkom.

Rukometaši, Skupina I:
Hrvatska - Španjolska 2:1 (27:20, 19:21; 8:6)
Hrvatska - Rusija 2:1 (24:16, 16:21; 7:5)

Rukometašice:
Hrvatska - Švicarska 2:0 (17:12, 21:3)
Hrvatska - Švedska 2:0 (18:8, 23:13)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!